Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Colaborare româno-suedeză la Săptămâna designului de la Stockholm

Astăzi, sediul ICR Stockholm găzduieşte vernisajul expoziţiei Design nomad

Colaborare româno-suedeză la Săptămâna designului de la Stockholm

Astăzi, luni, 8 februarie 2016, sediul ICR Stockholm găzduieşte vernisajul expoziţiei Design nomad, proiect organizat în cadrul Săptămânii de Design din Suedia.

Este pentru a treia oară când ICR Stockholm ia parte la acest eveniment de renume, prezentând publicului larg şi specialiştilor în domeniu rezultatele unei colaborări de succes între un studio de design din Suedia, Glimpt, şi meşteşugari romi din Transilvania.
Proiectul propune o versiune contemporană a nomadismului ca agent al dialogului intercultural. În practica studioului de design suedez Glimpt, nomadismul e regândit ca instrument de cunoaştere. Călătoria nu este motivată de schimbul de resurse materiale, ci de schimbul de cunoştinţe şi idei. Astfel dialogul devine posibil în afara limbii vorbite, printr-un limbaj comun care are la bază pasiunea pentru meşteşug şi dorinţa de a descoperi povestea procesului de transformare a materialului şi a obiectului. Până acum studioul de design Glimpt, format din Mattias Rask şi Tor Palm, a mai realizat proiecte în colaborare cu meşteşugari din Africa de Sud, Vietnam şi Peru, produsele realizate fiind preluate de cunoscute mărci internaţionale precum Capellini.
Pornind de la tehnici tradiţionale folosite de artizanii romi, studioul Glimpt a dezvoltat împreună cu aceştia o serie de obiecte contemporane de design realizate din aramă, lemn de alun şi răchită. Proiectul de colaborare este iniţiat de Meșteshukar ButiQ (MBQ), o rețea de întreprinderi de economie socială ce îşi propune revalorizarea meşteşugurilor tradiţionale rome, şi a fost prezentat pentru prima dată la Bucureşti în cadrul Săptămânii de Design.
Rezultatele şi povestea acestei colaborări între meşterii Victor Clopotar, Maria Bucşa, Zoltan Bojodi şi studioul de design Glimpt sunt acum prezentate la Institutul Cultural Român de la Stockholm în contextul Săptămânii de Design din capitala suedeză. Expoziţia va fi preluată de către Muzeul din Falkenberg, Suedia, în contectul Zilei Internaţionale a Romilor .
Începând din 2014 ICR Stockholm s-a implicat activ în prezentarea meşteşugului şi creaţiei din România în cadrul Stockholm Design Week, pentru a sublinia funcţia designului în societatea contemporană. Este pentru prima dată când o colaborare româno-suedeză, rezultat al unei iniţiative independente, este prezentată în acest context.
La vernisaj vor fi prezenţi cei doi designeri suedezi, Mattias Rask şi Tor Palm, Andrei Georgescu, iniţiatorul proiectului din partea Mesteshukar ButiQ, şi Helena Hertov, curator de design la Muzeul din Falkenberg.
Expoziţia va putea fi vizitată la sediul ICR Stockholm în perioada 9 februarie - 4 martie.
Ioana Leca,
coordonator de proiect la ICR Stockholm

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:24 Ora de vară a Europei de Est