Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

A fost inaugurat un sediu performant al firmelor de exerciţiu

La Liceul Teologic Romano – Catolic ,,Szent László”

A fost inaugurat un sediu performant al firmelor de exerciţiu

Activităţile agenţilor economice precum şi succesul acestora depind în mare măsură de dotarea clădirii.

La fel se manifestă acest lucru în cazul firmelor virtuale utilizate de-a lungul anilor şcolari. Atât profesorii catedrei de tehnologii cât şi conducerea Liceului Teologic Romano - Catolic „Szent László" au avut drept obiectiv dezvoltarea unui „loc de muncă" pentru clasele de profil economic. Ştim cu toţii că firma de exerciţiu este o metodă didactică modernă şi interactivă care are ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial al elevilor,  integrarea lor pe piaţa muncii.
Această metodă a firmelor de exercițiu se utilizează în şcoală încă din anul 2011. În cei cinci ani elevii claselor cu profil economic au participat la diferite concursuri în țară și în străinătate cu reale succese și au fost organizatori a mai multor competiții cu teme economice la care au participat echipe din mai multe regiuni ale țării (Bihor, Covasna, Cluj, Satu Mare), dar și din Ungaria.
Activitatea elevilor se desfăşoară într-un laborator bine dotat, inaugurat miercuri, 3 februarie 2016, în cadrul unui eveniment festiv organizat de profesoarele de discipline economice Kele Tünde, Kor Erika și Albert Andrea.
Festivitatea a fost onorată de prezența domnului prof. Florian Mieluț (inspector şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic), prof. Zsigó Tamás (inspector școlar), domnul Szabó Géza (director Banca OTP), prof. Zalder Éva-Mária (directorul Liceului „Szent László"), Harácsek Klementina (director adjunct), pr. Szabó Ervin (directorul spiritual al școlii). Laboratorul, dotat cu calculatoare performante, echipament de birotică şi Smart Board, imită departamentele dintr-o unitate economică: departamentul de resurse umane, contabilitate, comercial și marketing, biroul managerului general. Sediul poartă numele lui dr. Emil Adorján, un antreprenor orădean demn pentru epoca în care a trăit, sprijinind din punct de vedere financiar activități social - caritative și culturale. Avocat, scriitor, promotor al stenografiei, bancher și antreprenor,  Emil Adorján a lăsat o moștenire spirituală și materială deosebită construind clădirile cunoscute sub numele de ,,Casele Adorján" situate în vecinătatea Teatrului Regina Maria și una dintre cele mai frumoase clădiri în stil secesion din Transilvania, Palatul Vulturul Negru fiind una dintre cele mai reprezentative ale orașului nostru.
 Prin stilul de viață și devotamentul său față de orașul natal, poate fi considerat un model pentru tineretul zilelor noastre.
Profesorii şi conducerea şcolii şi-au exprimat mulţumirile excelenței sale Böcskei László, episcop diacezan pentru susținerea spirituală și materială a acestui profil, precum şi directorului Băncii OTP, domnul Szabó Géza, pentru donația generoasă datorită căreia au reușit să doteze acest laborator cu calculatoare performante. 
Cu ocazia discursurilor, atât domnul inspector Mieluț Florian, cât şi domnul director Szabó Géza au mulţumit pentru invitaţie și au felicitat conducerea liceului pentru investiția făcută, exprimându-și speranţele că elevii îşi vor continua succesele în acest domeniu. Elevii clasei a X-a A  Bádon Dávid și Benedek Krisztina au prezentat viaţa de model a lui Emil Adorján, iar după cuvintele doamnei director Zalder Éva, binecuvântarea laboratorului a venit din partea directorului spiritual al școlii, pr. Szabó Ervin.
La finele momentelor festive, invitații, profesorii și elevii prezenți au avut posibilitatea de a face cunoștință cu echipamentul și materialele utilizate în laborator. Au fost expuse și diplomele obținute de elevi de la profilul economic, precum și materialele realizate de aceștia în cadrul firmelor de exercițiu: cataloage și diferite materiale publicitare.
Prof. Kele Tünde
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost inaugurat un sediu performant al firmelor de exerciţiu.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:34:41 Ora standard a Europei de Est