Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Georgia și George - Miss și Mister Boboc

La Colegiul Național ,,Iosif Vulcan” Oradea

Georgia și George - Miss și Mister Boboc

Vineri, 29 ianuarie 2016, în clubul Shadows s-a desfășurat Balul Bobocilor Colegiului Național ,,Iosif Vulcan" Oradea, având ca temă ,,Once upone a time", basmele copilăriei interpretate în mod ironic cu scopul de a da o notă amuzantă poveștilor cu care ne-am obișnuit cu toții de la o vârstă fragedă.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Elevilor, îndrumat de profesorul coordonator Neșiu Sânziana și reprezentat de președintele Bodog Bogdana și vicepreședintele Vidican Ioana. În competiția pentru câștigarea marele titlu de Miss și Mister s-au  înscris cinci perechi: Vesa Georgia, alături de Mudura David (interpretând ,,Scufița Roșie"), Alungi Denira și Dărăban George (cu povestea ,,Belle și Bestia"), Dacin Diana și Deac Alex (din basmul ,,Frumoasa din pădurea adormită"), Daiana Bochiș, alături de Pentea George (cu povestea Cenușăreasa), ultima pereche fiind formată din Lazăr George și Beleș Beatrix (care au dansat pe ritmurile latino din povestea ,,Mica sirenă").
Concurenții au fost jurizați de doamna director Teușdea Alexandrina, elevii școlii noastre Urda Bianca și Aghaei Darius, însoțiți de doi sponsori: reprezentanta Casei de modă Cielle by Cristina Trandafir, Adriana Tomeniuc și designerul vestimentar Răzvan Achim, care au susținut câte o prezentare de modă, dând astfel serii un aer de eleganță.
Atmosfera a fost întreținută de trei dintre elevii claselor a X-a: Borși Dominika, Raț Sebastian și Chiorean Alex, care au introdus publicul în lumea de basm a temei balului. Evenimentul a fost, de asemenea, animat de trupele de dans ,,Empire Cerw" și ,,Exclusive Dance", iar Briana Pop Cotuna, Alex Cristea, Junc Antonia și Jurjuț Dana au ridicat publicul în picioare interpretând unele dintre cele mai cunoscute hituri ale momentului.
Bobocii au fost supuși unor probe (6), pentru a dovedi care dintre ei merită cu adevărat înaltul titlu. Dansurile de grup (dansul popular pe ritmuri moderne și valsul vienez) au fost jurizate separat de momentele artistice în care fiecare echipă și-a interpretat povestea. Cele două probe surpriză, alături de proba de cultură generală, au stârnit amuzamentul publicului, bobocii fiind puși să cânte o melodie având o lămâie în gură, iar mai târziu trebuind să sară, timp de treizeci de secunde, pe un balon fără să îl spargă.
Numărul de fantezie, vrajă și mister a fost susținut de faimoșii iluzioniști Eduard Malița și Bianca Onița, care ne-au încântat cu un impresionant moment de magie, având darul de a ne ține pe toți cu sufletul la gură. În timp ce juriul delibera, bobocii au urcat pe scenă alături de mentorii acestora, care i-au ajutat la conceperea tuturor momentelor artistice. După împărțirea unor cadouri reprezentative, pe unul dintre ecranele clubului a apărut un filmuleț realizat de participanți care i-a făcut pe mentori să se emoționeze până la lacrimi reamintindu-și de momentele petrecute la repetiții.
La finele acestor momente surpriză, trăite la intensitate maximă de cei în cauză, a venit momentul adevărului, cunoașterea câștigătorilor balului. Astfel, Dacin Diana a fost premiată cu titlul de ,,Cea mai spontană boboacă", Beleș Beatrix s-a dovedit a fi ,,Cea mai îndemânatică boboacă", Bochiș Daiana a obținut locul III , iar Alungi Denira a urcat pe cea de-a doua treaptă a podiumului. Băieții au format, de asemenea, un clasament memorabil: Lazăr George  s-a situat pe locul III, iar Deac Alex - pe locul II. Locurile I au fost ocupate de Vesa Georgia și Dărăban George, care și-au adjudecat și râvnitele titluri, ei dovedindu-se a fi preferați atât de jurați cât și de public. Pe lângă nenumăratele premii oferite de sponsorii noștri, bobocii Vesa Georgia, Dărăban George, Alungi Denira și Dacin Diana au mai câștigat câte o excursie la Veneția din partea generosului sponsor ,,Campus Tour".
Ioana Vidican
Foto: OradeaParty
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Georgia și George - Miss și Mister Boboc. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:05:21 Ora standard a Europei de Est