Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Capitala distracției s-a mutat la Cetariu

Sâmbătă și duminică (2-3 august),

Capitala distracției s-a mutat la Cetariu

Primăria comunei Cetariu și Consiliul local au organizat exemplar, sâmbătă și duminică (2-3 august 2008), „Zilele comunei Cetariu”, o manifestare tradițională de suflet mult așteptată și gustată în aceeași măsură de cei mari, cât și de cei mici, copiii de pe frumoasele meleaguri ale celor patru sate și două cătune ale comunei.

Jos pălăria, domnule primar!
Primarul, Vitalyos Barna, vicele, Toth Iuliu, și referentul cultural, Sztankovics Iuliu au format o echipă, împreună cu ceilalți angajați ai comunei, Eva, Ilona, Etelka, Iutka, Annamaria, Zsolti, Robi și Iutka, de la contabil la femeia de serviciu, cu toții au fost o familie unită, iar mâncarea, apa și răcoritoarele nu au lipsit de la bufetul suedez, toată ziua.
Serbările de duminică s-au deschis cu concursul atelajelor, competiție de anvergură care a reunit la start nu mai puțin de 19 deținători de atelaje (și familiile lor) din Cetariu, Sălard, Sîntimbreu, Diosig, Oradea, Săldăbagiu de Munte, dar și din Ungaria. Concursul s-a desfășurat câteva ore bune, pe cele două secțiuni: concurs de obstacole și concurs vânătoresc, monitorizate, de la microfon, de dl Sztankovics Iuliu, cu largul concurs al familiei Dorsonszki Imre, Ileana și Monica.
De la ora 18, pe scena festivalului, au urcat artiști, unul și unul, bine cotați și îndelung așteptați pentru prestațiile lor  profesioniste, precum îndrăgitul umorist Ihos Jozsef (din Ungaria), împreună cu colegul său de spectacol, Polgar Peter, și Mario, cu acordeonul său vrăjit.
În deschiderea spectacolului (prezentat de doi maeștri într-ale microfonului, Meszaros Imre și Mesnyi Viktor, de la radio Partium), au evoluat minunații dansatori ai Ansamblului folcloric „Rezgo” din Uileacu de Beiuș, cu două trupe, de copii și tineret, conduși de Szabo Amalia. Ei au prezentat în costume tradiționale specifice dansuri maghiare din Ardeal, Mureș, Harghita și Covasna, iar doi soliști (doar de 9 și 10 ani), Kiss Botond și Ștefania Bogdan, au impresionat peste așteptări!
Pe tot parcursul zilelor, amatorii de jocuri și distracții au avut posibilitatea să se relaxeze în parcul de distracții. De băut și de mâncat a fost suficient, iar loc de desfășurare, așijderea!
Alături de cortul și mesele amenajate de primărie, Oficiul județean de Consultanță Agricolă Bihor - Oradea a deschis un stand cu ofertă, materiale publicitare de specialitate, și gata să acorde consultanță în domeniul proiectelor pe fonduri structurale (oficiul organizând și cursuri cu producătorii agricoli în județ, cu concursul centrelor locale de consultanță agricolă din teritoriu), așa după cum aveam să aflăm de la Mihaela Ciutacu. La serbările de la Cetariu, Oficiul județean a fost bine reprezentat (de la directorul executiv Dragomir-Liviu Naste, și șeful de birou, Iancu Sas, la economist Angela Vințeler, Ana și Mircea Þoca, Mihaela Ciutacu, la contabilul Ciatacliev Eszter, și Vasile Bursașiu, reprezentantul Centrului local de consultanță agricolă.
Spre bucuria celor mici, gata să se deghizeze, și să intre în pielea unor personaje și animăluțe îndrăgite, Molnar Anita și Nagy Hajnalka, graficieni profesioniști, au fost gata să le facă poftele, pictându-i pe față și pe brațe.
Pentru ordine și siguranță, au fost mobilizați jandarmi și polițiști, precum și echipaje ale Serviciului de ambulanță Oradea (dr. Sebastian Crăciun, asistentele Eudora Cuc și Ioana Vereș, Adrian Mihai și Gabriel Ciuca, ambulanțieri), care însă nu au fost nevoiți să intervină sub nicio formă.
Cupe, medalii, diplome și cocarde
Tradiționalul și îndrăgitul concurs de atelaje s-a deschis cu parada atelejelor pe străzile Cetariului, cu poliția și primarul în frunte, urmați de reprezentanții Vodafone care au asigurat fundalul muzical pe tot traseul.
La reîntoarcerea de la paradă, concurenții au salutat publicul în cadrul unui tur de pistă, după care au intrat în concurs în ordinea stabilită prin tragerea la sorți. Pe pistă erau amplasate 40 de jaloane cu câte o minge de tenis în vârf. Tot câte două jaloane formau o „poartă” prin care trebuiau să treacă cele 19 atelaje, conduse de 20 de concurenți - seniori și juniori, fără ca mingile să cadă, și respectând timpul regulamentar. Întregul traseu măsura 650 de metri. În primul minut, concurentul trebuia să parcurgă cel puțin 230 de metri. Dacă la prima probă, fiecare minge căzută însemna un punct penalizare, la proba vânătorii, juriul a urmărit trecerea corectă prin cele 20 de porți în timpul cel mai scurt posibil. A fost un adevărat spectacol, răsplătit cu aplauze de public și cu frumoase cupe, medalii și diplome oferite de organizatori. Până și caii au fost premiați cu medalioane, numite cocarde prinse lateral la o ureche. În afara concursului, doi tineri din Ungaria au făcut o adevărată demonstrație de acrobație pe un cal și pe doi cai, cu figuri preluate din gimnastică.
La finalul celor două probe de concurs, cupele, medaliile, diplomele și cocardele au fost înmânate de primarul comunei, dl Vitalyos Barna și de deputatul Lakatos Peter. Au mai fost acordate diplome din partea Oficiului județean de Consultanță Agricolă Bihor - Oradea, înmânate chiar de directorul executiv, Dragomir-Liviu Naste.
Să mai spunem că la spectacolul oferit de concurenți a asistat și Posztos Zsolt, din Kisujszallasi (Ungaria), președintele Asociației și clubului sportiv de atelaje din localitate.
Câștigătorii  concursului de atelaje
La proba de obstacole, pe primele cinci locuri s-au situat: Posztos Erika, din Kisujszallasi – Ungaria (locul I), Bede Mihaly, din Diosig (locul II), Csorba Karoly, din Oradea (locul III), Dorsonszki Imre, din Cetariu (locul IV) și Kovacs Janos, din Kaba – Ungaria (locul V).
La proba vânătorii, clasamentul primelor cinci locuri arată astfel: pe locul I – Bede Mihaly, din Diosig, pe locul II - Posztos Erika, din Kisujszallasi – Ungaria, pe locul III – Florin Burcă, din Diosig, pe locul IV - Csorba Karoly, din Oradea, și pe locul V – Sziki Șandor.
Organizatorii au găsit însă premii și pentru ceilalți concurenți.
Concursul forjorilor potcovari
Concurs de atelaje se organizează în județ și în țară încă din 1990. La Cetariu, concursul a ajuns la ediția a X-a (organizat tot din ’90, dar cu întreruperi). Dorsonszki Imre, din Cetariu, spre exemplu, are la activ 16 participări (din care unele sunt naționale).
La ediția din acest an a concursului de atelaje (și a Zilelor comunei Cetariu), consemnăm și prima ediție a concursului de forjori potcovari (competiție rezervată celor care făuresc potcoavele cailor), la care au participat zece forjori potcovari din Șișterea (Magyari Janos), Salonta (Benyei Imre), Oradea – Podgoria (Szekely Șandor), Cauaceu (Papp Lajos), Uileacu de Munte (Varga Gyula), Dobricionești (Stelian Bradea, ajutat de soția sa), Șimian (Szabo Șandor), Diosig (Gaal Laszlo), Borș (Hegedus Șandor) și Cetariu (Fekete Beniamin).
Astfel că publicul curios a putut vedea cum se confecționează o potcoavă, competiția fiind o premieră ... națională!
În afara concursului, un veteran într-ale meseriei de forjor potcovar, Anton Șandor, din Galoșpetreu, în vârstă de 88 de ani, a venit la concurs doar ca să le demonstreze celor tineri cum poate fi bătută o potcoavă de trei persoane, într-o sincronizare perfectă.
De la consilierul Toth Zsigmond am aflat câștigătorii concursului și faptul că cele zece potcoave confecționate vor fi expuse la Primăria Cetariu (în cadrul unei expoziții). Juriul a urmărit spectacolul și a notat cele mai frumoase trei potcoave, confecționate de: Papp Lajos, din Cauaceu (locul I), Magyari Janos, din Șișterea (locul II) și Benyei Imre, din Salonta (locul III).
În concluzie, manifestările de sâmbătă și duminică de la Cetariu au fost o reușită, o sărbătoare câmpenească la care au luat parte mii de persoane, de toate vârstele, din cele patru sate (Cetariu, Șișterea, Șușturogi și Tăutelec) și două cătune ale comunei (Fertișag și Peștea), dar și invitați (și curioși) din alte sate, unii chiar „abonați”, nelipsiți de la tradiționalele manifestări. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Capitala distracției s-a mutat la Cetariu.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:22:45 Ora standard a Europei de Est