Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Capitala distracției s-a mutat la Cetariu

Sâmbătă și duminică (2-3 august),

Capitala distracției s-a mutat la Cetariu

Primăria comunei Cetariu și Consiliul local au organizat exemplar, sâmbătă și duminică (2-3 august 2008), „Zilele comunei Cetariu”, o manifestare tradițională de suflet mult așteptată și gustată în aceeași măsură de cei mari, cât și de cei mici, copiii de pe frumoasele meleaguri ale celor patru sate și două cătune ale comunei.

Jos pălăria, domnule primar!
Primarul, Vitalyos Barna, vicele, Toth Iuliu, și referentul cultural, Sztankovics Iuliu au format o echipă, împreună cu ceilalți angajați ai comunei, Eva, Ilona, Etelka, Iutka, Annamaria, Zsolti, Robi și Iutka, de la contabil la femeia de serviciu, cu toții au fost o familie unită, iar mâncarea, apa și răcoritoarele nu au lipsit de la bufetul suedez, toată ziua.
Serbările de duminică s-au deschis cu concursul atelajelor, competiție de anvergură care a reunit la start nu mai puțin de 19 deținători de atelaje (și familiile lor) din Cetariu, Sălard, Sîntimbreu, Diosig, Oradea, Săldăbagiu de Munte, dar și din Ungaria. Concursul s-a desfășurat câteva ore bune, pe cele două secțiuni: concurs de obstacole și concurs vânătoresc, monitorizate, de la microfon, de dl Sztankovics Iuliu, cu largul concurs al familiei Dorsonszki Imre, Ileana și Monica.
De la ora 18, pe scena festivalului, au urcat artiști, unul și unul, bine cotați și îndelung așteptați pentru prestațiile lor  profesioniste, precum îndrăgitul umorist Ihos Jozsef (din Ungaria), împreună cu colegul său de spectacol, Polgar Peter, și Mario, cu acordeonul său vrăjit.
În deschiderea spectacolului (prezentat de doi maeștri într-ale microfonului, Meszaros Imre și Mesnyi Viktor, de la radio Partium), au evoluat minunații dansatori ai Ansamblului folcloric „Rezgo” din Uileacu de Beiuș, cu două trupe, de copii și tineret, conduși de Szabo Amalia. Ei au prezentat în costume tradiționale specifice dansuri maghiare din Ardeal, Mureș, Harghita și Covasna, iar doi soliști (doar de 9 și 10 ani), Kiss Botond și Ștefania Bogdan, au impresionat peste așteptări!
Pe tot parcursul zilelor, amatorii de jocuri și distracții au avut posibilitatea să se relaxeze în parcul de distracții. De băut și de mâncat a fost suficient, iar loc de desfășurare, așijderea!
Alături de cortul și mesele amenajate de primărie, Oficiul județean de Consultanță Agricolă Bihor - Oradea a deschis un stand cu ofertă, materiale publicitare de specialitate, și gata să acorde consultanță în domeniul proiectelor pe fonduri structurale (oficiul organizând și cursuri cu producătorii agricoli în județ, cu concursul centrelor locale de consultanță agricolă din teritoriu), așa după cum aveam să aflăm de la Mihaela Ciutacu. La serbările de la Cetariu, Oficiul județean a fost bine reprezentat (de la directorul executiv Dragomir-Liviu Naste, și șeful de birou, Iancu Sas, la economist Angela Vințeler, Ana și Mircea Þoca, Mihaela Ciutacu, la contabilul Ciatacliev Eszter, și Vasile Bursașiu, reprezentantul Centrului local de consultanță agricolă.
Spre bucuria celor mici, gata să se deghizeze, și să intre în pielea unor personaje și animăluțe îndrăgite, Molnar Anita și Nagy Hajnalka, graficieni profesioniști, au fost gata să le facă poftele, pictându-i pe față și pe brațe.
Pentru ordine și siguranță, au fost mobilizați jandarmi și polițiști, precum și echipaje ale Serviciului de ambulanță Oradea (dr. Sebastian Crăciun, asistentele Eudora Cuc și Ioana Vereș, Adrian Mihai și Gabriel Ciuca, ambulanțieri), care însă nu au fost nevoiți să intervină sub nicio formă.
Cupe, medalii, diplome și cocarde
Tradiționalul și îndrăgitul concurs de atelaje s-a deschis cu parada atelejelor pe străzile Cetariului, cu poliția și primarul în frunte, urmați de reprezentanții Vodafone care au asigurat fundalul muzical pe tot traseul.
La reîntoarcerea de la paradă, concurenții au salutat publicul în cadrul unui tur de pistă, după care au intrat în concurs în ordinea stabilită prin tragerea la sorți. Pe pistă erau amplasate 40 de jaloane cu câte o minge de tenis în vârf. Tot câte două jaloane formau o „poartă” prin care trebuiau să treacă cele 19 atelaje, conduse de 20 de concurenți - seniori și juniori, fără ca mingile să cadă, și respectând timpul regulamentar. Întregul traseu măsura 650 de metri. În primul minut, concurentul trebuia să parcurgă cel puțin 230 de metri. Dacă la prima probă, fiecare minge căzută însemna un punct penalizare, la proba vânătorii, juriul a urmărit trecerea corectă prin cele 20 de porți în timpul cel mai scurt posibil. A fost un adevărat spectacol, răsplătit cu aplauze de public și cu frumoase cupe, medalii și diplome oferite de organizatori. Până și caii au fost premiați cu medalioane, numite cocarde prinse lateral la o ureche. În afara concursului, doi tineri din Ungaria au făcut o adevărată demonstrație de acrobație pe un cal și pe doi cai, cu figuri preluate din gimnastică.
La finalul celor două probe de concurs, cupele, medaliile, diplomele și cocardele au fost înmânate de primarul comunei, dl Vitalyos Barna și de deputatul Lakatos Peter. Au mai fost acordate diplome din partea Oficiului județean de Consultanță Agricolă Bihor - Oradea, înmânate chiar de directorul executiv, Dragomir-Liviu Naste.
Să mai spunem că la spectacolul oferit de concurenți a asistat și Posztos Zsolt, din Kisujszallasi (Ungaria), președintele Asociației și clubului sportiv de atelaje din localitate.
Câștigătorii  concursului de atelaje
La proba de obstacole, pe primele cinci locuri s-au situat: Posztos Erika, din Kisujszallasi – Ungaria (locul I), Bede Mihaly, din Diosig (locul II), Csorba Karoly, din Oradea (locul III), Dorsonszki Imre, din Cetariu (locul IV) și Kovacs Janos, din Kaba – Ungaria (locul V).
La proba vânătorii, clasamentul primelor cinci locuri arată astfel: pe locul I – Bede Mihaly, din Diosig, pe locul II - Posztos Erika, din Kisujszallasi – Ungaria, pe locul III – Florin Burcă, din Diosig, pe locul IV - Csorba Karoly, din Oradea, și pe locul V – Sziki Șandor.
Organizatorii au găsit însă premii și pentru ceilalți concurenți.
Concursul forjorilor potcovari
Concurs de atelaje se organizează în județ și în țară încă din 1990. La Cetariu, concursul a ajuns la ediția a X-a (organizat tot din ’90, dar cu întreruperi). Dorsonszki Imre, din Cetariu, spre exemplu, are la activ 16 participări (din care unele sunt naționale).
La ediția din acest an a concursului de atelaje (și a Zilelor comunei Cetariu), consemnăm și prima ediție a concursului de forjori potcovari (competiție rezervată celor care făuresc potcoavele cailor), la care au participat zece forjori potcovari din Șișterea (Magyari Janos), Salonta (Benyei Imre), Oradea – Podgoria (Szekely Șandor), Cauaceu (Papp Lajos), Uileacu de Munte (Varga Gyula), Dobricionești (Stelian Bradea, ajutat de soția sa), Șimian (Szabo Șandor), Diosig (Gaal Laszlo), Borș (Hegedus Șandor) și Cetariu (Fekete Beniamin).
Astfel că publicul curios a putut vedea cum se confecționează o potcoavă, competiția fiind o premieră ... națională!
În afara concursului, un veteran într-ale meseriei de forjor potcovar, Anton Șandor, din Galoșpetreu, în vârstă de 88 de ani, a venit la concurs doar ca să le demonstreze celor tineri cum poate fi bătută o potcoavă de trei persoane, într-o sincronizare perfectă.
De la consilierul Toth Zsigmond am aflat câștigătorii concursului și faptul că cele zece potcoave confecționate vor fi expuse la Primăria Cetariu (în cadrul unei expoziții). Juriul a urmărit spectacolul și a notat cele mai frumoase trei potcoave, confecționate de: Papp Lajos, din Cauaceu (locul I), Magyari Janos, din Șișterea (locul II) și Benyei Imre, din Salonta (locul III).
În concluzie, manifestările de sâmbătă și duminică de la Cetariu au fost o reușită, o sărbătoare câmpenească la care au luat parte mii de persoane, de toate vârstele, din cele patru sate (Cetariu, Șișterea, Șușturogi și Tăutelec) și două cătune ale comunei (Fertișag și Peștea), dar și invitați (și curioși) din alte sate, unii chiar „abonați”, nelipsiți de la tradiționalele manifestări. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Capitala distracției s-a mutat la Cetariu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:55:42 Ora de vară a Europei de Est