Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Legea Fiecare copil în grădiniță

Sesiunea județeană de informare

Legea Fiecare copil în grădiniță

Prefectura Județului Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Asociația OvidiuRo au desfășurat vineri, 5 februarie 2016, la sala mare a Prefecturii, o sesiune de informare a primarilor și asistenților sociali, respectiv a directorilor de grădinițe (școli) privind modul de implementare a programului național reglementat prin Legea nr. 248/2015 - Legea Fiecare copil în grădiniță.

Cei trei parteneri au fost reprezentați în prezidiu de domnul prefect Claudiu Adrian Pop și directorul Cancelariei, doamna Claudia Timofte, de inspectorul școlar general Alin Novac-Iuhas și de doamna Nadia Gavrilă, director programe Ovidiu.Ro; lor li s-au alăturat doamna Iulia Olari, director economic Finanțe Bihor, Serviciul bugete locale, iar după plecarea d-lui prefect, scaunul rămas vacant a fost ocupat de domnul Felix Cozma, director al A.J.P.I.S.
,,Copiii noștri trebuie să constituie o prioritate națională"
Domnul prefect Claudiu Adrian Pop a avut cuvinte de apreciere la adresa inițiativei, felicitând Guvernul pentru această hotărâre, considerând că indiferent de ceea ce se întâmplă, lucruri bune-rele, ,,copiii sunt cel mai de preț lucru pe care îl avem în familie, ca indivizi și ca țară, și indiferent în care funcție voi fi, voi fi sprijin pentru copiii noștri care trebuie să constituie o prioritate națională". Domnul prefect estimează că din județul Bihor vor beneficia pentru început de acest program social peste 2.670 de copii, cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani.
Legea încurajează prezența copiilor la grădiniță
Despre Legea Fiecare copil în grădiniță a vorbit doamna Nadia Gavrilă.
Legea nr. 248/2015 sau Legea Fiecare copil în grădiniță, votată în Parlamentul României și promulgată de președinte în noiembrie 2015, încurajează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani prin acordarea unui tichet social pentru grădiniță de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie și este condiționat de prezența zilnică a copilului la grădiniță. Legea se aliniază și cu obiectivele strategiei Europa 2020, mai exact cu obiectivul 4 privind reducerea abandonului școlar (la 11.3%) și a sărăciei și inechității sociale, de la 18.5% cât era în România prin 2014. În România, Ministerul Finanțelor estimează că ar fi 111.000 de copii care ar fi potențiali beneficiari de tichete sociale pentru grădiniță. În județul Bihor, am estimat un număr de peste 2.600 de copii. Noi credem că vor fi un pic mai mulți. Trebuie să începem implementarea. Programul național reglementat prin Legea nr. 248/2015 preia mecanismul central al programului pilot Fiecare copil în grădiniță implementat, începând cu 2010, de către Asociația OvidiuRo în parteneriat cu Ministerul Educației. Am început în 13 comunități, iar în anul școlar 2015-2016, am ajuns să fim 43 de comunități din 11 județe. În județul Cluj, de trei ani, costurile pentru tichete au fost acoperite de Consiliul Județean...
Filmulețul prezentat cu implementarea programului în Budila, județul Brașov, a dorit să sublinieze eficiența acestui program implementat cu succes încă din 2012, astfel s-a ajuns de la trei grupe de grădiniță la opt. ,,În România sunt mulți copii prea săraci ca să meargă la grădiniță, iar sărăcia îi condamnă la sărăcie", e concluzia realizatorilor reportajului.
Startul se dă după 15 februarie
Startul acestui program se dă după vacanța intersemestrială, din 15 februarie, intrând în calcul copiii care deja frecventează grădinița. În continuare, s-au făcut precizări cu privire la diseminarea informațiilor pentru a ajunge la părinți, înaintarea cererilor către primării, iar asistentul social va decide cine este eligibil conform veniturilor, educatoarea va nota zilnic prezența copiilor la grădiniță, în primele 90 de minute de la începerea programului, s-au precizat actele necesare, s-au dat exemple de bune practici din programul pilot, s-a anunțat și concursul pe care organizatorii îl vor derula, la care 10 județe vor fi premiate; se spune că la nivelul unor primării s-au alocat și câte 150 de lei pe copil pe an pentru a-i ajuta cu îmbrăcăminte și încălțăminte, măsură ce va cântări mult la concurs.
,,Tichete cadou acordate pentru cheltuieli sociale"
Doamna director Iulia Olari a vorbit despre modul de cuprindere a tichetelor în bugetul de venituri și cheltuieli, fiind o nouă cheltuială, va fi cuprinsă în sumele defalcate din TVA; domnia sa s-a adresat celor 101 unități administrativ teritoriale de la nivelul celor 191 de comune ale județului Bihor, fiind vorba de ,,alte cheltuieli în domeniul învățământului - tichete cadou acordate pentru cheltuieli sociale, cod 570204".
,,E un volum de muncă în plus"
Directorul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (A.J.P.I.S.), dl Felix Cozma, s-a referit la trei chestiuni, două tehnice și o apreciere generală (încurajatoare), în sensul că domnia sa apreciază încărcătura administrativă și ar trebui găsite soluții în partea de resurse umane pentru a-i ajuta pe cei implicați: ,,hârtie peste hârtie, dar e un volum de muncă în plus", conchide directorul A.J.P.I.S.
Caravana a plecat spre Zalău...
De la Oradea, Caravana pentru diseminarea informațiilor legate de implementarea Legii nr. 248/2015 - Legea Fiecare copil la grădiniță, a plecat spre Zalău, Satu Mare și Baia Mare, după cum aveam să aflăm de la doamna Oana Tomozei (din cadrul departamentului comunicare). ,,Am început la Slatina, în 25 ianuarie, apoi Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Deva, Reșița, Timișoara, Arad și Oradea. De aici vom pleca la Zalău, Satu Mare și Baia Mare și ne vom întoarce la București. Noi suntem echipa de vest, dar în paralel cu noi, avem colegi care fac același lucru în echipa din centru, în cea din est, iar alții diseminează în București, pe sectoare, și în Ilfov".
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (66 de poze), accesați Galeria foto: Legea Fiecare copil în grădiniță.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:46:07 Ora standard a Europei de Est