Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vizibilitate şi internaţionalizare a Universităţii din Oradea în domeniul psihologiei pe bani europeni

Într-un consorţiu universitar, alături de şase universităţi europene

Vizibilitate şi internaţionalizare a Universităţii din Oradea în domeniul psihologiei pe bani europeni

Începând cu anul 2016, Universitatea din Oradea face parte dintr-un consorţiu universitar împreună cu alte şase universităţi din străinătate.

Azi, Rectorul Universităţii din Oradea prof. univ. dr. Constantin Bungău a semnat parteneriatul cu: University of Applied Sciences FH Upper Austria, Linz, Austria; University Cattolica del Sacro Cuore, Milano, Italy; University of Cordoba, Cordoba, Spain; University of Passau, Passau, Germany; University of Surrey, Guildford, United Kingdom; Tirana University, Tirana, Albania.
Parteneriatul are un buget de 150. 000 euro şi a fost încheiat cu ocazia derulării proiectului Europe 2038 - Voice of the youth. Proiectul a fost câştigat în competiţia programului Europe for Citizens 2014-2020, Axa: Democratic engagement and civic participation, Actiunea 2.3: Civil society projects.
Echipa internaţională formată din specialişti în domeniul psihologiei îşi propune să dezvolte un chestionar pan-european care să evalueze mai multe aspecte ale vieţii tinerilor, dar şi perspectivele acestora cu privire la viitorul Europei. Vor fi culese informaţii referitoare la competenţele interpersonale şi intrapersonale pe care tinerii le au în prezent, despre prejudiciu şi justiţie socială, discriminare, agresivitate şi angajament moral. Toate acestea vor fi comparate cu viziunea tinerilor cu privire la Europa anului 2038. Fiecare echipă din universităţile membre ale consorţiului va evalua cu acest chestionar pan-european un număr minim de 250 de adolescenţi şi tineri. Universitatea din Oradea va organiza o serie de întâlniri pentru a disemina rezultatele obţinute în rândul asociaţiilor de elevi, asociaţiilor studenţeşti, reprezentanţilor inspectoratelor şcolare, ministerului şi ai altor organizaţii de tineret. Accentul se va pune asupra acţiunilor ce vizează formarea viitorilor cetăţeni ai Europei, ca urmare a rezultatelor obţinute.
În baza rezultatelor, membrii consorţiului vor scrie o declaraţie ,,Europe 2038" care va fi prezentată Parlamentului European de o delegaţie formată din câte trei membri naţionali.
Coordonatorul proiectului în cadrul Universităţii din Oradea este lector univ. dr. Carmen Bora, echipa fiind formată din prof. univ. dr. Simona Trip şi doi studenţi doctoranzi, respectiv masteranzi. În ultimii cinci ani, colaborarea dintre Universitatea din Oradea şi liderul proiectului University of Applied Sciences FH Upper Austria, Linz, Austria se bucură de rezultate deosebite cum ar fi proiecte bilaterale, schimburi Erasmus, participări la conferinţe, articole publicate în reviste de specialitate de top (zona roşie).
Prezentul consorţiu lărgeşte sfera internaţionalizării Universităţii din Oradea, facilitând extinderea cercetării şi a schimbului academic cu alte universităţi europene.
Diana Pătru,
referent Comunicare

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:07 Ora de vară a Europei de Est