Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Modalităţi de valorizare a jocului scenic

Joi și vineri, la C.S.E.I. Nr. 1 - parteneriatul strategic între şcoli „Valuing play”

Modalităţi de valorizare a jocului scenic

Joi și vineri (28-29 ianuarie 2016), la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 din Oradea s-a desfășurat prima întâlnire transnațională din cadrul parteneriatului strategic între şcoli „Valuing play" (,,Valorizarea jocului scenic").

La reuniunea de la Oradea au participat directorii și coordonatorii de proiect ai instituțiilor partenere: SIA ,,Skolmeistars" privata pirmsskolas izglitibas iestade ,,Mazins ka jura", Riga, Latvia - instituția coordonatoare, Arita Lauka - director, Aija Ozola - coordonator, JUDG Detska Radost, Skopje, Macedonia, Ljiljana Krstevska - director, Biljana Loteska - coordonator, Secondo Istituto Comprensivom, Cassino, Italy, prof. Marisa Coia și Valentina Coletti, iar de la gazde (Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea): Carmen Ilisie - director, Elena Erdeli - director adjunct, Teodora Pantazi - coordonator, împreună cu toată echipa de proiect.
Programul celor două zile a fost foarte bogat și dens, cuprinzând: prezentări ale instituțiilor și experienței anterioare în domeniul proiectului, metode de lucru în cadrul unor workshopuri creative, participare la activități de dramă și dramă-terapie (teatru, teatru de umbre, teatru experiențial), o vizită la o grădiniță (dat fiind faptul că C.S.E.I. Nr. 1 Oradea este singura școală, celelalte fiind grădinițe) și bineînțeles, discuții și concluzii.
Vineri, deschiderea oficială și lansarea parteneriatului
La festivitatea de lansare a parteneriatului, alături de partenerii internaţionali (6 profesori, coordonatori de proiect  și directori din cele 3 instituții partenere din Letonia, Italia și Macedonia), au participat reprezentanți ai comunității locale (din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, C.C.D-ului. Bihor, Consiliului Județean,  Universității Oradea, Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai", Teatrului de Stat ,,Regina Maria", Uniunii Femeilor Bihor, Asociației SOS Autismul, Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, a unor școli speciale și grădinițe din Oradea și județ: CSEI ,,Cristal", CSEI ,,Orizont", Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi", Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga", Grădinița Nr. 34 și Grădinița Nr. 52.  
Cuvânul de salut a fost adresat de directorul instituției, doamna prof. Carmen Ilisie, după care mica scenă a școlii a devenit marea scenă a proiectului, unde a avut  loc prezentarea unor momente de dramă: teatru de umbre ,,Iarna pe uliţă" (prof. Ramona Bondar, Rodica Haș, Camelia Poszet) şi o piesă de teatru educativ ,,Cocoşelul neascultător" (prof. Anca Tirla, Paula Bodea, Monica Dănuța); doamna Aija Ozola, coordonatorul internațional al parteneriatului (de la grădinița particulară ,,Small as an ocean" din Riga, Letonia) şi Teodora Pantazi, profesor psihopedagog la C.S.E.I. Nr. 1 Oradea, coordonator de proiect și moderatorul întâlnirii, au prezentat, în sinteză, parteneriatul și scopul acestuia și faptul că onor Comisia Europeană a agreat idee şi a decis finanţarea parteneriatului în cadrul Programului Erasmus+, KA1 în perioada 2015-2017, prin intermediul ANPCDEFP.
Doamna Aija Ozola, din Letonia, i-a invitat pe toți să se joace
Coordonatorul internațional al parteneriatului nu s-a sfiit să-i invite pe toți participații la un joc, dacă tot este vorba despre valorizarea jocului scenic. În cuvântul lor, distinșii invitați au apreciat ideea proiectului, deschiderea și colaborarea internațională, beneficiile proiectelor europene pentru profesori și elevi, dar și pentru școală și întreaga comunitate; implicarea, seriozitatea și profesionalismul școlii gazde, model în comunitatea profesională, deținătoare a numeroase titluri de ,,Școală europeană"; în acest sens au luat cuvântul: d-na inspector școlar Daniela (Duma) Sopota (care a vorbit și în numele celorlalți doi inspectori școlari prezenți, Elena Chivari Moțoc și Florin Negruțiu), d-na prof. Carmen Bodiu, directorul C.C.D. Bihor, d-na Elena Sferlea, consilier al C.J. Bihor, d-na Miorița Săteanu, președinte onorific al U.F. Bihor și d-na prof. Rodica Lezeu, director la C.S.E.I. ,,Cristal".
Comentariile şi feedback din partea partenerilor internaţionali şi invitaţilor speciali au fost ultimele puncte de pe agenda reuniunii.
Să mai spunem că invitații și partenerii au mai avut ocazia să vizioneze impresionanta expoziție de materiale realizate de parteneri în domeniul dramei, dar nu numai, pentru că ,,Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea are a lungă și frumoasă experiență în domeniul proiectelor europene, de unde și cele patru titluri de Școală europeană câștigate", după cum avea să sublinieze directorul instituției, doamna profesor Carmen Ilisie.
Teodora Pantazi & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (43 de poze), accesați Galeria foto: Modalităţi de valorizare a jocului scenic.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:08:25 Ora de vară a Europei de Est