Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Prima premieră a anului 2016 la Teatrul Regina Maria

Duminică

Prima premieră a anului 2016 la Teatrul Regina Maria

Teatrul Regina Maria vă invită duminică, 31 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Mare, să vă bucuraţi de prima premieră din anul 2016, „Audiţia", de Alexandr Galin, în regia lui Mircea Cornişteanu.

Alexandr Galin este unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi din Rusia, piesele sale fiind jucate în peste două sute de teatre din întreaga ţară, dar şi în cele mai renumite teatre din Europa şi Asia. Piesa ,,Audiţia" a fost scrisă ca urmare a unei experienţe reale la care autorul a fost martor pe la mijlocul anilor ´90, imediat după căderea Uniunii Sovietice, moment istoric caracterizat de instabilitate socială şi sărăcie, în care se deschid graniţele ţării pentru investitorii asiatici ce caută forţă de muncă, de cele mai multe ori, pentru posturi compromiţătoare. Galin, sunat de un prieten scenograf, este chemat de urgenţă la un casting de-a dreptul burlesc, iniţiat de un grup de investitori japonezi care voiau să recruteze tinere pentru a munci în Japonia. Undeva în spatele sălii a întrezărit, însă, un grup de femei care au fost respinse deoarece... nu erau tinere.
Piesa de teatru, pornind de la această întâmplare, prezintă  povestea a şase femei, care se lasă seduse de mirajul unei vieţi mai bune în străinătate şi participă la un casting susţinut de o prestigioasă firmă japoneză, ce oferă slujbe atractive în domeniul showbiz-ului în Singapore. La audiţie sunt invitate toate femeile talentate, înzestrate cu aptitudini artistice, mai ales pentru dans şi interpretare vocală. Însă, ceea ce nu se menţionează în anunţul din ziar este faptul că sunt eligibile doar femeile tinere şi fără niciun fel de obligaţie. Dintre cele şase protagoniste, doar două corespund acestor cerinţe, dar perseverenţa cu care îşi suţin cauza îl constrânge pe japonez să le primească la casting. Rămâne de văzut, însă, dacă vor trece cu bine de concurs.
Chiar dacă porneşte de la un fond tragic, „Audiţia" îmbină acest tragism cu comedia. Personajele sunt caraghioase şi dinamice, iar situaţia este de-a dreptul ilară, cu atât mai mult cu cât o parte din femei nici măcar nu înţeleg ce presupune de fapt această slujbă atractivă în showbiz. Spectacolul, pe lângă îmbinarea echilibrată dintre tragedie şi comedie, atrage şi prin actualitatea subiectului, aplicat mai ales ţărilor post-comuniste, care au înfruntat aceleaşi probleme după căderea regimului.
Din distribuţie fac parte îndrăgiţii actori: Ioana Dragoş Gajdo, Gabriela Codrea, Lucia Rogoz, Anda Tămăşanu, Georgia Căprărin, Denisa Vlad, Andrei Sabău, George Dometi, Cprian Vultur, Alexandru Rusu şi Sebastian Lupu.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la teatru!
Florina Rus,
secretar literar

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:09:50 Ora standard a Europei de Est