Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Drapelul de luptă al lui Avram Iancu și lecția de istorie

Marți, la Primăria Oradea

Drapelul de luptă al lui Avram Iancu și lecția de istorie

Drapelul de luptă aparţinând legiunii lui Avram Iancu, devenit o piesă de colecție care va face obiectul unei licitații, a putut fi admirat, marți, 26 ianuarie 2016, în sala ,,Traian Moşoiu" a Primăriei Oradea, între orele 10.00 - 16.00.

De la ora 12.00, în sală, a fost organizată o conferință de presă pe marginea acestui eveniment, susținută de dl Valeriu Sângeorzan, director de marketing și vânzări de la Galeriile Artmark din București, avându-l alături pe istoricul orădean Gabriel Florin Moisa.
În sală, alături de cetățenii doritori să vadă drapelul și să afle curiozități legate de acest ,,monument", obiect și simbol, s-au aflat liceeni eminescieni, însoțiți de doamna director, profesor dr. Cristina Marian, iar ulterior au mai sosit și alți elevi, de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", elevii doamnei profesor Adriana Florica Barabas, care au luat loc în sală, și elevii din clasa a VII-a B de la Școala Gimnazială ,,Szacsvay Imre" din Oradea; alții doar au venit, au văzut, au pozat, s-au pozat, au fost pozați și au plecat, precum elevii de la Școala Gimnazială Nr. 16, însoțiți de profesorul lor de istorie Victor Alb.
Gazda evenimentului, dl Valeriu Sângeorzan, l-a invitat pe istoricul Gabriel Moisa să puncteze vizavi de semnificația istorică și emoțională a acestui drapel, prilej pentru profesorul universitar să zugrăvească portretul eroului național Avram Iancu, ca tânăr avocat, aflat în floarea vârstei (la 24-25 de ani), în 1848, luptător pentru drepturile românilor din Transilvania, atunci când alții, stăpânii vremelnici, ocupanții și asupritorii, și-au propus ca prin unirea Transilvaniei cu Ungaria să constituie un stat liberal maghiar controlat și gestionat de Lajos Kossuth, liderul revoluționar maghiar, în care cetățenii să aibă drepturi egale, mai puțin românii care nu erau considerați cetățeni cu drepturi egale cu ceilalți, ,,românii fiind puși la colț", cum plastic s-a exprimat profesorul universitar. Ca și la 24 ianuarie, istoricul Gabriel Moisa a subliniat faptul că în acele vremuri greu încercate, România Mică, născută la 24 ianuarie 1859, a avut parte de o generație de lideri excepționali din care făcea parte și crăișorul munților, Avram Iancu. Adresându-se într-un fel elevilor și dascălilor prezenți în sală, dl profesor a făcut trimitere și la legile necumsecade din învățământul românesc, vizavi de cunoașterea istoriei, a trecutului poporului român, căreia îi este alocată în curriculă doar o oră pe săptămână (în cazul acesta fiind doar România și Albania), în timp ce alte state au prevăzut 2, 3, 4 sau chiar 5 ore, fără să fie considerate state naționaliste și nici cetățenii lor, naționaliști, în sens peiorativ.
Despre ,,istoria" contemporană a acestui drapel
Despre ,,istoria" contemporană a acestui drapel a vorbit cu cumpătare și eleganță, cu calm și diplomație directorul Valeriu Sângeorzan, abil și fin observator, care a simțit tonul ușor agresiv al unor jurnaliști capabili să-i dea (să-i țină) o lecție, nu de moralitate, ci de istorie (comunistă). Domnia sa a adus în discuție episodul Țebea, 2001, când ,,un moț, un țăran, în vârstă de vreo 75 de ani, a dăruit acest drapel delegației Partidului România Mare, declarând că are toată încrederea că partidul va păstra cu sfințenie acest obiect (...). În 2013, a fost prima încercare de a-l scoate la licitație publică de către Vadim Tudor, dar lucrurile s-au blocat pentru că s-a născut un conflict juridic care a stopat acest proces (prin opoziția manifestată de dl Funar). Acum, după moartea președintelui Vadim, nemaiexistând un proces în civil asupra familiei, drapelul a rămas degrevat de orice încărcătură juridică, fiind scos din nou la licitație publică, licitație care va avea loc miercuri, 3 februarie, ora 19.30, la sediul Artmark, Palatul Cesianu-Racoviţă (Str. C.A. Rosetti, Nr. 5, Bucureşti); licitația va pleca de la prețul de 5.000 de euro".
Să mai spunem că drapelul a fost la bază un prapor bisericesc de peste 170 de ani, din pânză, având o icoană din piele care reprezintă coborârea Duhului Sfânt; ulterior, acestui prapor i s-a adăugat un chenar; se mai spune că pânza este țesută cu mâna, dar are o zonă unde este cusută și la mașină; dl Valeriu Sângeorzan a recunoscut că nu deține prea multe date tehnice legate de acest drapel.  
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Drapelul de luptă al lui Avram Iancu și lecția de istorie.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:46:51 Ora de vară a Europei de Est