Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Orădenii s-au prins în Hora Unirii, în Parcul 1 Decembrie

Duminică, 24 ianuarie

Orădenii s-au prins în Hora Unirii, în Parcul 1 Decembrie

Tonul la horă l-au dat inspectorii școlari, celelalte cadre didactice și elevii prezenți, care au jucat Hora Unirii pe muzica asigurată de corul Ariston al Liceului de Arte.

Garnizoana Oradea, cu sprijinul Instituției Prefectului județului Bihor, al Consiliului Județean Bihor, al Primăriei Municipiului Oradea și al structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională (din Garnizoana Oradea) a organizat astăzi (duminică, 24 ianuarie 2016) o ceremonie militară și religioasă sărbătorind astfel împlinirea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Despre actul istoric de la 1859 au vorbit istoricul Gabriel Florin Moisa și prefectul Claudiu Adrian Pop.
Istoricul Gabriel Moisa a privit Unirea cea Mică, de la 24 ianuarie 1859 în contextul european al vremii de la mijlocul secolului al XIX-lea, cu evenimente asemănătoare și în spațiul italian și cel german, subliniind faptul că noi am beneficiat de o generație de lideri de excepție, lideri care au pus interesul național deasupra intereselor personale; o generație care a creat și modernizat România prin unirea celor două principate, Moldova și Țara Românească.
,,Cinste și onor înaintașilor noștri!"
Și domnul prefect Claudiu Adrian Pop a subliniat importanța Unirii Moldovei cu Țara Românească, la 24 ianuarie 1859, care ,,reprezintă actul politic care stă la baza României moderne (...) Reformele din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza au dus la crearea și dezvoltarea instituțiilor statale, la modernizarea statului român pe temelii trainice puse prin unirea celor două principate. Analizând evenimentele din acei ani putem spune că sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza s-a născut România modernă". Exprimându-și speranța și convingerea că noi, cei de astăzi, suntem conștienți de apartenența noastră națională și că avem în spate o istorie care ne definește și ne oferă unicitate, dl prefect și-a încheiat alocuțiunea exclamând: ,,Cinste și onor înaintașilor noștri!"
După depunerea de coroane și jerbe de flori, am avut parte de un moment artistic susținut de membrii corului Gen. Traian Moșoiu și ai corului Ariston al Liceului de Arte, artiștii orădeni asigurând și muzica pe care s-a jucat Hora Unirii în jurul Statuii Ostașului Român.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (102 poze), accesați Galeria foto: Orădenii s-au prins în Hora Unirii, în Parcul 1 Decembrie.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:03:34 Ora de vară a Europei de Est