Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Impozitul/taxa pe clădiri se calculează în funcție de destinația clădirii

De la 1 ianuarie 2016,

Impozitul/taxa pe clădiri se calculează în funcție de destinația clădirii

În vederea stabilirii impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016, Primăria Municipiului Oradea anunță contribuabilii că, potrivit prevederilor Legii 227/2015 privind Codul fiscal, începând cu data de 01.01.2016 impozitul/taxa pe clădiri în cazul persoanelor fizice și juridice se calculează în funcție de destinația clădirii - rezidențială sau nerezidențială.

Prin clădire rezidențială se înțelege o construcție alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii, prin clădire nerezidențială  se înțelege orice clădire care nu este rezidențială, iar clădirea cu destinație mixtă este clădirea folosită atât în scop rezidențial, cât și nerezidențial.
Impozitul pe clădirile rezidențiale, nerezidențiale sau mixte, aflate în proprietatea persoanelor fizice
Impozitul pe clădiri rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea cotei de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea impozabilă a clădirii se determină în funcție de suprafața construită desfășurată a clădirii. Dacă dimensiunile exterioare ale unei clădiri nu pot fi efectiv măsurate pe conturul exterior (ex: în cazul apartamentelor la bloc), atunci suprafața construită desfășurată a clădirii se determină prin înmulțirea suprafeței utile a clădirii cu un coeficient de transformare de 1,4.
Impozitul pe clădiri nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii impozabile a clădirii, care poate fi:
-valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referință;
-valoarea finală a lucrărilor de construcții în cazul clădirilor noi construite în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referință;
- valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referință.
În cazul în care valoarea nu rezultă din niciunul din documentele mai sus enunțate, cota de impozitare este de 2% asupra valorii impozabile a clădirii.
Persoanele care doresc să își facă un raport de evaluare a clădirii pot consulta lista cu evaluatorii acreditați pe site-ul www.anevar.ro .
Impozitul pe clădiri cu destinație mixtă aflată în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial cu impozitul calculat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial.
Impozitul pe clădirile rezidențiale, nerezidențiale sau mixte, aflate în proprietatea persoanelor juridice
Impozitul pe clădiri rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice se calculează prin aplicarea cotei de 0,3 % asupra valorii impozabile a clădirii.
Impozitul pe clădiri nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice se calculează prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii impozabile a clădiri pentru clădirile reevaluate și 7,5 % pentru clădirile nereevaluate în ultimii trei ani fiscali anteriori anului de referință. Valoare impozabilă a clădirii poate fi:
-ultima valoare impozabilă înregistrată în evidențele organului fiscal;
-valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării;
-valoarea finală a lucrărilor de construcții în cazul clădirilor noi construite în cursul anului fiscal anterior;
-valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate în cazul clădirilor dobândite în cursul  anului fiscal anterior;
-în cazul clădirilor care sunt finanțate în baza unui contract de leasing financiar, valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării;
-în cazul clădirilor pentru care se datorează taxa pe clădiri, valoarea înscrisă în contabilitatea proprietarului clădirii și comunicată concesionarului, locatarului, titularului dreptului de administrare sau de folosință după caz.
Impozitul pe clădiri este datorat pe întregul an fiscal de referință de către persoana care are în proprietate clădirea la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior. În cazul înstrăinării clădirii în cursul anului 2016 , impozitul pe clădire pentru întreg anul 2016 se datorează de către cel care a deținut calitatea de proprietar la data de 31.12.2015, iar de la data de 01.01.2017 impozitul pe clădire va fi achitat de persoana care deține dreptul de proprietate la data de 31.12.2016.
Impozitul pe clădire se plătește anual în două rate egale până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv.
Pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri datorat pentru întregul an de către contribuabili până la data de 31 martie se acordă o bonificație de 10% în cazul persoanelor fizice și de 5 % în cazul persoanelor juridice.
Situația specială pe care o au clădirile proprietate publică sau privată a statului, a unităților administrativ-teritoriale concesionate, date în administrare sau folosință persoanelor fizice sau juridice altele decât cele de drept public
Persoanele care dețin astfel de clădiri datorează taxa pe clădiri, care se calculează în condiții similare impozitului pe clădiri. Aceasta taxă se datorează proporțional cu perioada de timp pentru care s-a transmis dreptul de concesiune, închiriere, folosință.
Persoana care datorează taxa are obligația depunerii declarației de impunere la organul fiscal însoțită de copia contractului de închiriere până la data de 25 a lunii următoare celei în care intră in vigoare contractul.
Taxa pe clădiri se plătește lunar până la data de 25 a lunii următoare fiecărei luni din perioada de valabilitate a contractului prin care se transmite dreptul de închiriere, folosință, concesiune, și nu la două scadențe (31 martie și 31 septembrie) ca în cazul impozitului pe clădiri. Pentru plata taxei pe clădiri nu se acordă bonificație.
În vederea stabilirii obligațiilor fiscale pentru anul 2016, persoanele fizice și juridice au următoarele obligații:
- persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună declarații până la data de 31.03.2016;
 - persoanele juridice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri au obligația să depună declarații până la data de 31.03.2016, din care să rezulte valoarea de impozitare și destinația acestora.
 Modelul declarațiilor de impunere se găsește la ghișeele Primăriei, precum și pe site-ul Primăriei Oradea, la secțiunea Taxe și Impozite - Cereri și formulare tip, dar și în atașamentul acestei știri. (B.P.)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:46:50 Ora de vară a Europei de Est