Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Ziua de 24 ianuarie 1859 este primul test reușit al democrației românești”

Radu Românașu:

,,Ziua de 24 ianuarie 1859 este primul test reușit al democrației românești”

Joi, 21 ianuarie 2016, am participat la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" la o activitate închinată Unirii Principatelor Române, la care doamna director, prof. dr. Viorica Popa, l-a invitat pe îndrăgitul istoric, prieten al copiilor, Radu Românașu.

L-am ascultat cu atenție și am urmărit reacția auditoriului. Lectorul universitar dr. Radu Românașu este profesorul dăruit care știe să-și adapteze discursul și mesajul condițiilor și audienței. Ne-a încântat și atunci când le-a vorbit brâncușienilor, pe vremea distinsului director Mihai Crețu, ne-a copleșit atunci când li s-a adresat elevilor participanți la concursul tradițional de istorie inițiat, organizat și condus de doamna prof. dr. Cristina Marian la sala festivă a Colegiului Național ,,Mihai Eminescu", l-am redescoperit din însemnările d-nei profesor de istorie Diana Crăciun de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Balc, iar ieri, i-a cucerit pe copiii și profesorii adunați în sala festivă a Școlii ,,Dimitrie Cantemir".
Distinsul istoric le-a vorbit celor prezenți cu sufletul din suflet, așa cum avea să remarce la finalul întâlnirii și profesorul de istorie, doamna Syekelz Erzsebet. Cum altfel le-ai putea vorbi pe limba lor unor copii din clasele V-VIII, atenți, cuminți și motivați spre a-i capta și informa despre ceea ce s-a întâmplat și înfăptuit la 24 ianuarie 1859 în Principatele Române. Cu naturalețe și măiestrie pedagogică, dl lector Radu Românașu a punctat despre Unirea politică a românilor moldoveni cu cei munteni, care s-a înfăptuit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, numit și ,,secolul naționalităților", când și-au desăvârșit unitatea națională și politică și alte două popoare europene, cel german și cel italian, cu deosebirea că în spațiul italian și cel german au existat entități statale care s-au opus vehement constituirii unui stat unitar puternic. În acest sens, moldovenii și muntenii au constituit o excepție fericită a ,,secolului naționalităților", realizând ,,Unirea cea mică" fără a recurge la metode violente și fără a suporta pierderi umane, existând o unitate de țel.
,,Cu toții trebuie să învățăm ceva"
,,Ziua de 24 ianuarie reprezintă un moment de rezonanță în istoria noastră. Este o zi de sărbătoare, dar și de evocare responsabilă a evenimentelor care au condus la evoluția întregii statalități românești din care cu toții trebuie să învățăm ceva", a subliniat domnia sa. Istoria are logica sa și după un pas urmează alt pas, pregătit de acumulările anterioare. 24 ianuarie este rodul unei clase politice ce și-a dat examenul de maturitate în fața conaționalilor și a Europei; ,,este primul test reușit al democrației românești", a conchis Radu Românașu, iar ,,morala zilei de 24 ianuarie, pe care noi românii trebuie să o reactualizăm în fiecare an, este că în unire stă puterea națiunii".
,,Dragostea este mai puternică decât datoria"
Elevilor, le-a mai pus ceva la suflet Radu Românașu: ,,E important să aveți un țel în viață. Prin acest eveniment pe care în serbăm împreună vreau să vă aduc în sufletele voastre acest lucru: trebuie să aveți un țel în viață, iar rostul nostru este aici, în acest neam în care ne-am născut. Înseamnă că pentru acest neam trebuie să facem ceva și să rămânem uniți. Din istorie putem lua niște idei luminoase. Al doilea lucru pe care îl învățăm astăzi este că tot ceea ce veți face în viață să o faceți cu dragoste, din dragoste, nu numai din datorie. Nu e de ajuns să o faci din datorie pentru că datoria este mormântul dragostei. Dragostea este mult mai mare decât datoria. Îndemnul meu este ca toate lucrurile pe care le faceți să le faceți nu numai din datorie. Să rupeți ceva din voi. Sentimentul este mai durabil, dragostea este mai puternică decât datoria".
De cealaltă parte a baricadei, copiii au demonstrat disciplină și ascultare, înainte de toate, dar și multă simțire în cântecele lor de început și de final, interpretând Imnul de Stat al României și o strofă din ,,Hora Unirii", sub bagheta profesorului de muzică, doamna Rodica Galea. Doar două cuvinte: de felicitare și mulțumire dorim să adresăm conducerii școlii, doamnei  director, prof. dr. Viorica Popa și d-nei prof. Baumann Maria, directorul adjunct, pentru întâmplarea pusă la cale ieri la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir", chiar și cu inspecția (I.S.J.) pe cap!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Ziua de 24 ianuarie 1859 este primul test reușit al democrației românești”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:15 Ora de vară a Europei de Est