Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primul Senat al Universității din Oradea, la finele primului său mandat

Motto: ,,Concordia res crescent”

Primul Senat al Universității din Oradea, la finele primului său mandat

,,Senatul Universităţii din Oradea, structura de conducere a universităţii, se constituie şi funcţionează în baza prevederilor Legii Educaţiei Naționale nr.1/2011, în conformitate cu prevederile Cartei Universităţii din Oradea şi ale Regulamentului de organizare şi funcţionare a Senatului universitar.

Senatul universitar reprezintă comunitatea universitară şi este cel mai înalt for de decizie şi deliberare la nivelul universităţii.
Hotărârile adoptate de Senatul universitar sunt obligatorii pentru toţi membrii comunităţii Universităţii din Oradea".
Luni, 18 ianuarie 2016, în Aula Magna a Universității din Oradea, a avut loc ultima ședință a primului Senat universitar, prilej cu care, președintele Senatului, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, a prezentat ,,Raportul Senatului privind activitatea desfășurată în primul mandat de funcționare în baza Legii Educației Naționale (nr. 1 din 2011) 2012-2016", raport pe care vi-l prezentăm în sinteză.
,,Constituirea Senatului universitar este, concomitent, parte a procesului modernizării universității noastre, parte a efortului de aplicare a Legii Educației Naţionale în spiritul și litera sa în învățământul superior orădean și parte a unui proces mai larg, procesul Bologna.
Carta Universității din Oradea a inițiat precizarea locului Senatului în structura conducerii universitare și raporturilor acestuia cu celelalte organisme funcționale ale Universității, precizare care pune accent pe schimbarea democratică a procesului conducerii. Esența acestei schimbări privește natura conducerii universitare: împărțirea conducerii în Decizională (Senat) și Executivă (Conducerea Administrativă) și asigurarea concordiei între cele două structuri autonome funcțional.
Doamnelor și domnilor, avem o Cartă legală, care respectă litera şi spiritul Legii 1/2011 şi care separă legislativul de executiv. Derogarea de la acest spirit constituie o reîntoarcere păguboasă la alte viziuni și o desincronizare față de direcția și ritmul consensual contemporan. Procesul este în desfășurare și va fi și misiunea viitorului Senat să continue acest efort.
Senatul Universităţii din Oradea s-a constituit în urma alegerilor academice din 8 februarie 2012 şi a validării rezultatelor acestora în şedinţa din 10 februarie 2012. Funcţionarea forului legislativ s-a desfăşurat prin şedinţe în plen şi s-a bazat pe activitățile: comisiilor de specialitate, Biroului Permanent al Senatului, preşedintelui, cancelarului, preşedintelui grupului studenţilor din Senat şi a vicepreşedintelui acestui grup.
În iunie 2012, după numirea prorectorilor, am solicitat rectorului să stabilească o primă întâlnire între conducerea executivă şi conducerea Senatului, întâlnire în cadrul căreia am solicitat constituirea consiliilor de specialitate ale Consiliului de Administraţie care să conlucreze cu cele 9 comisii ale Senatului şi s-a convenit asupra protocolului de colaborare între structurile executivă şi legislativă.
Biroul Permanent al Senatului a elaborat în iulie 2012, în temeiul prevederilor art. 211 coroborat cu art. 213 din Legea Educaţiei Naţionale, Contractul de management instituţional încheiat între Senatul universitar şi rector. După aprobarea Contractului de management, în şedinţa din 19.07.2012, contractul a fost semnat de rector şi de către preşedinte, în numele Senatului.
În iulie 2012, conducerea Senatului a solicitat preşedintelui Consiliului de Administraţie constituirea bugetului Senatului, ca anexă la bugetul Universităţii, în vederea asigurării independenţei financiare faţă de structurile pe care trebuie să le controleze. Cheltuielile au fost minimale și s-au efectuat pentru deplasări la şedinţele organizate de conducerile senatelor unor universităţi din ţară şi pentru materiale de birotică necesare biroului preşedintelui Senatului. Nu au fost achiziţionate alte bunuri.
În luna mai 2013, Universitatea din Oradea a fost evaluată de către European University Association (EUA). Deoarece unele recomandări privind funcţionarea managementului Universităţii din Oradea nu corespundeau prevederilor din legislația română, în special cele referitoare la atribuțiile forului legislativ, conducerea Senatului a transmis în scris ofiţerului administrativ Alicja Bochajczuk precizări, în baza legislaţiei în vigoare, referitoare la erorile din raportul EUA.
De asemenea, pe perioada mandatului, împreună cu Consiliul de Administrație, au fost organizate manifestări de acordare a titlurilor academice cadrelor didactice care s-au remarcat prin activitate, manifestări dedicate celor care și-au încheiat activitatea profesională, precum și de comemorare a personalităților marcante ale universității. În 03.10.2012 Senatul universitar a organizat momentul „In memoriam rector Teodor Maghiar", la care au fost invitaţi fiii acestuia, Adrian şi Teodor Traian, precum şi rectorii din perioada 2004-2016.
În vederea creșterii vizibilității externe, Senatul a încercat să joace un rol activ pe plan național şi a militat pentru stabilirea unui cadru de funcționare unitar la nivel național a senatelor universitare. Cu scopul schimbului de opinii, conducerea Senatului Universităţii din Oradea a participat la întâlniri cu conducerile senatelor unor universităţi din ţară: Universitatea „Politehnica" din Bucureşti, Universitatea Emanuel din Oradea, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Petru Maior" din Târgu Mureş, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Universitatea „Transilvania" din Braşov, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Vest Timişoara etc.
Deoarece construcţia noului Senat universitar, în baza Legii Educaţiei Naţionale, nu a beneficiat de suficiente reglementări privind statutul acestei structuri, conducerea Senatului Universităţii din Oradea a organizat, în 15 mai 2013, la Oradea, o întâlnire a reprezentanţilor senatelor de la nouă universităţi din ţară, având ca document final o Minută privind direcţiile de urmat în dezvoltarea structurii.
Am invitat pentru a conferenţia în faţa Senatului universitar personalităţi ale vieţii publice sau din învăţământul superior, dintre care îi amintim pe doamna ministru Ecaterina Andronescu, pe preşedintele Senatului Universităţii din Piteşti, Nicolae Brinzea și pe preşedintele Senatului Universităţii Emanuel, Paul Negruţ.
În concluzie, echipa actualului Senat a construit şi a făcut funcţională instituţia Senatului universitar, în baza Legii 1/2011.  Încercăm satisfacţia că Senatul universitar este astăzi o structură activă, eficientă şi transparentă, în măsură să asigure accesul la procesul decizional al celor aleşi direct de către comunitatea academică şi studenţi. Îmi este deosebit de plăcut să remarc profesionalismul şi spiritul de echipă probate în activitatea comisiilor de specialitate ale legislativului universitar, capacitatea acestora de a coagula inițiative şi energii, implicarea celor mai mulţi dintre membrii senatori, cadre didactice şi studenţi, deopotrivă. Trebuie să remarc implicarea activă a studenţilor senatori ori de câte ori pe ordinea de zi au fost subiecte precum taxe de studii, procesul de învăţământ, burse, servicii sociale, cămine studenţeşti etc.
Invităm noua echipă de senatori să comunice neîncetat în mediul academic, ca şi în alte medii de proximitate, cât de important este rolul Senatului în asigurarea democraţiei universitare.
În final, dar nu în ultimul rând, doresc să mulţumesc reprezentanţilor mass-mediei locale pentru obiectivitatea cu care au prezentat, în decursul celor 4 ani, activitatea Senatului universitar.
Stimaţi colegi, sunt mândru pentru că am avut ocazia să muncesc alături de voi în această echipă a Senatului universitar. Vă mulţumesc! Concordia res crescunt.
Preşedintele Senatului universitar,
prof. univ. dr. Sorin Curilă
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Primul Senat al Universității din Oradea, la finele primului său mandat.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:07 Ora de vară a Europei de Est