Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Valoarea filosofiei în viața omului contemporan

Sâmbătă, la Noua Acropolă

Valoarea filosofiei în viața omului contemporan

Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, ora 11.00, la sediul Asociației Noua Acropolă (Piața Unirii, Nr. 5, Ap. 10, interfon 7), o nouă prezentare: Valoarea filosofiei în viața omului contemporan.

De ce am avea nevoie de filosofie? Deoarece avem nevoie să cunoaștem și să înțelegem ce se petrece cu noi și cu societatea pentru a putea face alegeri inteligente. Deciziile noastre ne influențează puternic prezentul și viitorul. Filosofia oferă răspunsuri la întrebările existențiale, explică principiile și finalitățile vieții, dar și caracteristicile psihologice proprii firii umane.
De exemplu, Confucius, marele înţelept chinez, ne-a transmis principii fundamentale despre etica înţeleasă ca armonie între multiplele aspecte ale personalităţii, iar sociopolitica, ca armonie între cetăţenii statului, sub semnul ordinii, raţiunii şi al educației. Potrivit învățatului chinez, Omul nobil îşi înnobilează societatea.
Așadar, vă invităm sâmbătă, 23 ianuarie, ora 11.00, la o prezentare despre valoarea filosofiei în viața omului contemporan și a unui Curs de introducere în studiul comparat al Filosofiei și Psihologiei. Acesta va cuprinde următoarele teme:
  • ETICA ATEMPORALĂ - De ce avem nevoie de filosofie? Ce sunt valorile durabile?
  • BHAGAVAD-GITA - Calea eroului şi acţiunea altruistă.
  • GLASUL LINIŞTII - Interpretarea unui text tibetan. Evoluţie şi căile cunoaşterii.
  • SIDDHARTA GAUTAMA BUDDHA - Calea de mijloc şi cum putem învăţa din suferinţă.
  • CONFUCIUS - Omul nobil şi asumarea responsabilităţii.
  • VIAŢA MORALĂ ÎN EGIPTUL ANTIC - Norme etice pentru o societate civilizată şi fericită.
  • PLATON - Justiţie şi libertate. Cheile armoniei individuale şi sociale.
  • ARISTOTEL - Construirea scării valorilor şi cucerirea fericirii.
  • STOICISMUL ÎN ROMA - Cetăţeanul lumii: liberul arbitru şi slujirea celorlalţi.
  • IMMANUEL KANT - Datoria şi voinţa bună.
  • PLOTIN - Despre suflet şi viaţă lăuntrică. Cele trei etape ale dezvoltării personalităţii.
  • FILOSOFIA ISTORIEI - Timpul cosmic şi istoria umană: limite şi oportunităţi.
Pentru informații și înscrieri, contactați-ne la na-oradea@noua-acropola.ro sau tel. 0755 292 542.
Andreea Neacșu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:00 Ora de vară a Europei de Est