Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O întâlnire de suflet, în taină, cu Poetul și opera sa, la biblioteca școlii

Vineri, la Școala ,,Dacia”

O întâlnire de suflet, în taină, cu Poetul și opera sa, la biblioteca școlii

,,Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții" (Mihai Eminescu).

Câte un semn de carte cu acest îndemn adresat de Poetul nepereche, Mihai Eminescu, a fost darul pe care doamna profesor Diana Simina, consilierul educativ, și colegii de catedră (catedra de română) l-au pregătit pentru truditorii întru Eminescu, vineri, 15 ianuarie 2016, la întâlnirea, în taină, cu Poetul și opera sa, în biblioteca Școlii Gimnaziale ,,Dacia" din Oradea.
La momentul ales și închinat Poetului național, în și de ziua sa de naștere, au onorat: directorul școlii, domnul prof. dr. Florian Hava, directorul adjunct, doamna profesor Lăcrimioara Cabai, colegii din cadrul catedrei de română: prof. Anca Fetea, Monica Moza, Ioana Pop și Diana Simina - moderatorul manifestării, precum și partenerii: profesorul de desen, Ioana Mureșan, cel de info, Carmen Băican, profesorul de muzică, Orosz Otilia, profesorul de engleză, Delia Tarr, alături de gazda evenimentului, bibliotecar Ioana Matica, cea care ne-a bucurat cu licăriri eminesciene cuprinse în frumoase crâmpeie de expoziție.
În cuvinte potrivite, au fost prezentate, în sinteză, momente relevante din biografia Poetului; căci, așa după cum aprecia, cândva (în 1927), autorul ,,Cuvintelor potrivite" (Tudor Arghezi): ,,A vorbi de poet este ca și cum ai striga într-o peșteră vastă... Nu poate să ajungă vorba până la el, fără să-i supere tăcerea. Numai graiul coardelor ar putea să povestească pe harpă și să legene, din depărtare, delicata lui singuratecă slavă". Recitatorii și membrii grupului vocal, în armonia acordurilor de chitară, au dat glas versurilor eminesciene din poeziile: La steaua, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, Fiind băiet păduri cutreieram, Povestea codrului, Crăiasa din povești, Lacul, Și dacă..., Glossă, Dintre sute de catarge, Numai poetul, precum și două romanțe (Codrule, codruțule, Pe lângă plopii fără șoț...). Truditorii emoționantului regal eminescian au fost elevi din clasele a V-a B, a V-a E, a VI-a A, a VI-a D și a VII-a; prin graiul lor, ne-a vorbit însuși ,,sfântul preacurat al ghiersului românesc" (cum spunea același T.A.). Cu sufletul și gândul lor curate, cu simțirea plină de Eminescu, ei au reușit să ne sensibilizeze și să ne apropie de ,,lacrima de foc a Universului".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (44 de poze), accesați Galeria foto: O întâlnire de suflet, în taină, cu Poetul și opera sa, la biblioteca școlii.   

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:11 Ora de vară a Europei de Est