Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Lecții de matematică pentru dezvoltarea gândirii critice

Recenzie

Lecții de matematică pentru dezvoltarea gândirii critice

Orice nouă apariție editorială reprezintă un excelent prilej de bucurie epistemologică, întrucât – în era informaticii – cartea a fost și va rămâne una dintre cele mai importante surse de cunoaștere.
Pe această traiectorie se înscrie și lucrarea doamnei profesoare Ariana-Stanca Văcărețu - „Lecții de matematică pentru dezvoltarea gândirii critice”, apărută anul acesta la Editura Eikon din Cluj-Napoca.

Lucrarea propune profesorilor de matematică din gimnaziu și liceu, precum și studenților de la facultățile de profil ce frecventează Modulul de formare în psihopedagogie și metodică exemple de bună practică în organizarea și desfășurarea lecțiilor de matematică. Sunt oferite exemple de lecții (din curriculum-ul național) pentru: *învățarea matematicii cu ajutorul textelor matematice *învățarea prin cooperare *înțelegerea conceptelor matematice prin utilizarea strategiilor de scriere *înțelegerea proceselor matematice prin intermediul strategiilor de lectură și scriere.
Asemenea exemple de lecții sunt însoțite de: *descrierea unui mare număr de metode active de învățare ce pot fi folosite cu succes în lecțiile de matematică *sugestii de planificare a lecțiilor însoțite de exemple *sugestii de evaluare a învățării însoțite de exemple de instrumente și criterii de evaluare, ce pot fi utilizate sau adaptate necesităților de la clasă.
Cartea este structurată în patru mari capitole. În primul – Principiile învățării active și ale dezvoltării gândirii critice – este prezentat modelul teoretic ce stă la baza proiectării tuturor lecțiilor de matematică cuprinse în acest ghid. Potrivit autoarei, ABC-ul învățării active cuprinde: etapa de anticipare (reactualizarea / evaluarea informală a cunoștințelor „ancoră” și, pornind de la acestea, formularea unor noi obiective / direcții de explorare), etapa de construire a cunoștințelor (identificarea conceptelor, teoriilor, ideilor noi, compararea rezultatelor obținute cu expectanțele formulate, realizarea unor inferențe despre conținutul materialului parcurs etc.), respectiv etapa de consolidare (rezumarea / interpretarea cunoștințelor dobândite, schimbul de mesaje informaționale, evaluarea formativă a învățării, formularea de noi întrebări și piste de explorat etc.).
Capitolul al doilea – Metode și strategii de predare și învățare pentru studiul matematicii – conține modele de lecții realizate cu ajutorul metodelor de predare / învățare specifice gândirii critice și învățării active, cum ar fi: Eseul de cinci minute, Știu – Vreau să știu – Am învățat, SINELG, Brainstorming, Panoul cu întrebări, Căutătorii de întrebări, Citiți în perechi / Rezumați în perechi, Mozaic, Contractul clasei, Creioanele la mijloc, Alinierea, Antrenamentul pentru concurs etc. Pentru a spori caracterul său operațional, fiecare metodă este structurată astfel: justificarea metodei, dimensiunea grupului, timpul necesar, resurse, derularea activității, reflecții, recomandări.
Capitolul al treilea – Proiectarea lecției și evaluarea – prezintă câteva idei despre proiectarea și evaluarea didactică aplicate în programul Lectura și scrierea pentru dezvoltarea gândirii critice. Sunt prezentate aplicații practice în ceea ce privește managementul clasei de elevi (resurse, mărimea grupului, timpul necesar), precum și o serie de descriptori de performanță utilizați cu succes în practica didactică la diferite cicluri de învățământ.
În fine, capitolul al patrulea – Învățarea prin studiul matematicii – oferă o viziune transcurriculară asupra subiectului abordat, precum și exemple, respectiv sugestii de utilizare a matematicii în situații concrete din viața cotidiană. Mai sunt menționate și o serie de „extensii” ale matematicii către alte discipline de învățământ, respectiv modalități concrete prin care acestea pot fi învățate de către elevi.
În consecință, cartea reprezintă rezultanta firească a vastei experiențe acumulate de autoare în predarea și învățarea matematicii, în realizarea unor cursuri de formare în cadrul mai multor programe (printre care și LSDGC sau Învățarea activă), în elaborarea de curriculum în cadrul programului A doua șansă – învățământ secundar inferior, în realizarea a numeroase articole și ghiduri de specialitate etc.
Cartea costă 25 de lei și poate fi comandată direct de la autoare, la adresa de e-mail ariana.vacaretu@vimore.com 
(Valentin Cosmin BLÂNDUL)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:46:41 Ora standard a Europei de Est