Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lecții de matematică pentru dezvoltarea gândirii critice

Recenzie

Lecții de matematică pentru dezvoltarea gândirii critice

Orice nouă apariție editorială reprezintă un excelent prilej de bucurie epistemologică, întrucât – în era informaticii – cartea a fost și va rămâne una dintre cele mai importante surse de cunoaștere.
Pe această traiectorie se înscrie și lucrarea doamnei profesoare Ariana-Stanca Văcărețu - „Lecții de matematică pentru dezvoltarea gândirii critice”, apărută anul acesta la Editura Eikon din Cluj-Napoca.

Lucrarea propune profesorilor de matematică din gimnaziu și liceu, precum și studenților de la facultățile de profil ce frecventează Modulul de formare în psihopedagogie și metodică exemple de bună practică în organizarea și desfășurarea lecțiilor de matematică. Sunt oferite exemple de lecții (din curriculum-ul național) pentru: *învățarea matematicii cu ajutorul textelor matematice *învățarea prin cooperare *înțelegerea conceptelor matematice prin utilizarea strategiilor de scriere *înțelegerea proceselor matematice prin intermediul strategiilor de lectură și scriere.
Asemenea exemple de lecții sunt însoțite de: *descrierea unui mare număr de metode active de învățare ce pot fi folosite cu succes în lecțiile de matematică *sugestii de planificare a lecțiilor însoțite de exemple *sugestii de evaluare a învățării însoțite de exemple de instrumente și criterii de evaluare, ce pot fi utilizate sau adaptate necesităților de la clasă.
Cartea este structurată în patru mari capitole. În primul – Principiile învățării active și ale dezvoltării gândirii critice – este prezentat modelul teoretic ce stă la baza proiectării tuturor lecțiilor de matematică cuprinse în acest ghid. Potrivit autoarei, ABC-ul învățării active cuprinde: etapa de anticipare (reactualizarea / evaluarea informală a cunoștințelor „ancoră” și, pornind de la acestea, formularea unor noi obiective / direcții de explorare), etapa de construire a cunoștințelor (identificarea conceptelor, teoriilor, ideilor noi, compararea rezultatelor obținute cu expectanțele formulate, realizarea unor inferențe despre conținutul materialului parcurs etc.), respectiv etapa de consolidare (rezumarea / interpretarea cunoștințelor dobândite, schimbul de mesaje informaționale, evaluarea formativă a învățării, formularea de noi întrebări și piste de explorat etc.).
Capitolul al doilea – Metode și strategii de predare și învățare pentru studiul matematicii – conține modele de lecții realizate cu ajutorul metodelor de predare / învățare specifice gândirii critice și învățării active, cum ar fi: Eseul de cinci minute, Știu – Vreau să știu – Am învățat, SINELG, Brainstorming, Panoul cu întrebări, Căutătorii de întrebări, Citiți în perechi / Rezumați în perechi, Mozaic, Contractul clasei, Creioanele la mijloc, Alinierea, Antrenamentul pentru concurs etc. Pentru a spori caracterul său operațional, fiecare metodă este structurată astfel: justificarea metodei, dimensiunea grupului, timpul necesar, resurse, derularea activității, reflecții, recomandări.
Capitolul al treilea – Proiectarea lecției și evaluarea – prezintă câteva idei despre proiectarea și evaluarea didactică aplicate în programul Lectura și scrierea pentru dezvoltarea gândirii critice. Sunt prezentate aplicații practice în ceea ce privește managementul clasei de elevi (resurse, mărimea grupului, timpul necesar), precum și o serie de descriptori de performanță utilizați cu succes în practica didactică la diferite cicluri de învățământ.
În fine, capitolul al patrulea – Învățarea prin studiul matematicii – oferă o viziune transcurriculară asupra subiectului abordat, precum și exemple, respectiv sugestii de utilizare a matematicii în situații concrete din viața cotidiană. Mai sunt menționate și o serie de „extensii” ale matematicii către alte discipline de învățământ, respectiv modalități concrete prin care acestea pot fi învățate de către elevi.
În consecință, cartea reprezintă rezultanta firească a vastei experiențe acumulate de autoare în predarea și învățarea matematicii, în realizarea unor cursuri de formare în cadrul mai multor programe (printre care și LSDGC sau Învățarea activă), în elaborarea de curriculum în cadrul programului A doua șansă – învățământ secundar inferior, în realizarea a numeroase articole și ghiduri de specialitate etc.
Cartea costă 25 de lei și poate fi comandată direct de la autoare, la adresa de e-mail ariana.vacaretu@vimore.com 
(Valentin Cosmin BLÂNDUL)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:58 Ora de vară a Europei de Est