Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Proiecte prioritare pentru administrația locală

În mandatul Bolojan

Proiecte prioritare pentru administrația locală

În cadrul conferinței de presă susținute vineri, 15 ianuarie 2016, primarul Ilie Bolojan a prezentat câteva proiecte principale ale administrației locale pentru anul 2016, care depind direct de Primărie pentru a fi implementate.

Astfel, primarul a menționat o serie de lucrări care vor fi continuate în acest an, respectiv proiecte de investiții care vor fi începute și finalizate pe parcursul anului.
Aceste investiții privesc:
Cetatea Oradea - primarul Ilie Bolojan a anunțat că vor continua lucrările de reabilitare a Cetății Oradea și în anul 2016, lucrări care prevăd reabilitarea șanțului în preajma Cetății, precum și scoaterea pământului depozitat în anii anteriori în bastioanele acestuia, precum și realizarea parcului Arena.
Acest parc va avea o suprafață de 1,4 ha și va fi amenajat în șanțul de sud al Cetății, pe partea dinspre Strada Griviței. Parcul va avea o suprafață amenajată cu gazon de peste 5.000 mp. Pe lângă aceasta, vor fi amenajate suprafețe cu gard viu, cu arbuști, se vor amenaja alei pietonale cu pietriș și piatră cubică. Parcul Arena va fi un spaţiu cu funcţii multiple, putând fi folosit atât ca parc urban de recreere, cât şi pentru organizarea unor evenimente de tip „Serbările Cetăţii".
Legat de acest subiect primarul a menționat că administrația locală va relua discuțiile  cu Consiliul Județean privind posibilitatea mutării Muzeului Țării Crișurilor în Cetatea Oradea, care ar putea deveni astfel un punct de atracție majoră pentru Oradea.
Totodată, primarul a declarat că administrația locală va trebui să promoveze și mai mult Cetatea, iar în cursul acestei primăveri administrația locală va organiza procedura de licitație pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta Cetății, pentru ca aceasta să poată oferi cât mai multe servicii pentru cei care o vizitează.
Cartierul Ceyrat - unul dintre obiectivele majore pe anul 2016 pentru administrația locală reprezintă construirea ansamblului rezidențial de pe Strada Ceyrat. Conform planurilor municipalității, cartierul rezidențial format din locuințe, spații comerciale, parcări, puncte de colectare deșeuri selective, zone verzi publice de cartier și zone verzi private de cartier, locuri de joacă pentru copii etc. va fi construit de investitori privaţi, investiția realizându-se în patru ani, în urma unor licitaţii pentru concesionarea amplasamentelor pentru aceste blocuri. Ansamblul a fost scos la licitație în 6 pachete, dintre care 4 loturi au fost adjudecate, iar două au rămas neocupate. Pentru a ocupa și loturile rămase libere, municipalitatea va relua procedura de licitația și va anula prin HCL condiția impusă până acum, respectiv ca un investitor să nu poată prelua mai mult de două loturi. 
Primarul Ilie Bolojan a menționat că lucrările de construcție la cartierul de locuințe ar putea începe în toamna acestui an, iar Primăria va realiza căile de acces și alimentarea cu apă.
,,Sper ca în urma acestei investiții orașul Oradea să ofere un pachet de locuințe suplimentare pentru cei care doresc să se mute în Oradea sau să cumpere un apartament nou", a declarat Ilie Bolojan.
Clădiri monument - în ceea ce privește clădirile monument din centrul istoric, în primăvara acestui an se va finaliza reabilitarea Pasajului Vulturul Negru și a Casei Poynar, urmând ca în cursul acestui an să continue de asemenea lucrările de reabilitare și la Palatul Stern, Moskovits Miksa, Apolo și Republicii Nr. 11, urmând ca până anul viitor să fie reabilitată și o altă clădire reprezentativă din Piața Ferdinand,  și anume Palatul Adorjan.
Conform spuselor primarului, Consiliul Județean Bihor și-a dat acordul pentru reabilitarea fațadei clădirii Filarmonicii, asfel încât și acestă clădire va fi reabilitată în următorii ani.
Parcul Salca II - în ceea ce privește amenajarea parcului Salca II, aceste lucrări vor fi finalizate până în luna iunie, astfel încât 5,5 ha de teren între Strada Meiului și pârâul Peța vor fi redate locuitorilor din cartierul Nufărul și Velența, fiind transformate într-un parc modern și frumos.
Amenajarea piațetei din fața Magazinului Crișul - această lucrare a fost contractată de către municipalitate, lucrările vor începe în cursul lunii martie și se vor finaliza până la sfârșitul anului 2016. Acest proiect va continua cu reabilitarea şi lărgirea trotuarului care leagă Magazinul Crişul de zona pietonală până la SPCLEP - Evidența Populației, dorindu-se astfel o lărgire a trotuarului cu cca 2 m, astfel încât lăţimea acestuia să permită şi amenajarea unei piste de biciclete, a menționat Ilie Bolojan.
Parc Industrial Eurobusiness - în anul 2016 SC Agenția de Dezvoltare Locală SA, administratorul Parcului Industrial Eurobusiness va începe construcția de hale pe baza cererilor ferme primite de la companii  în Parcul Eurobusiness I, și va organiza o licitație în perioada următoare pentru construcția acestor hale. Primarul Ilie Bolojan a anunțat că există o cerere mare din partea firmelor pentru a ocupa astfel de hale, acestea vor putea fi închiriate sau cumpărate direct de investitorii care vor veni în parc.
Totodată, în acest an se intenționează amenajarea unui centru de servicii pentru cei peste 5.000 de angajați ai companiilor din Parcul Industrial Eurobusiness I de pe Șoseaua Borșului, la solicitarea acestora. Noul centru va avea grădiniță, creșă, sală de fitness, zonă de alimentație publică și alte servicii necesare celor care își desfășoară activitatea în parcul industrial. Centrul de servicii va fi construit în parteneriat cu un investitor privat.
,,Vom selecta un investitor și sperăm că în vară să începem construcția acestui centru de servicii pe parcela existentă, astfel vom putea acorda servicii suplimentare acestor companii și angajaților", a spus primarul.
În ceea ce privește parcul industrial de la tancodrom, aici se va realiza drumul de acces și celelalte utilități (apă, curent), urmând să continue licitațiile pentru concesionarea parcelelor.
Școala de meserii - Legat de acest proiect, primarul Ilie Bolojan a adăugat că în urma integrării într-o singură unitate școlară a învățământului profesional de tip industrial prin fuziunea prin absorbție a Colegiului Tehnic ,,Andrei Șaguna" de către Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia", s-a creat posibilitatea ca mai mulți absolvenți ai școlii profesionale să fie angajați de către companiile din Parcul Industrial Eurobusiness, care au nevoie de forță de muncă specializată.
,,Suntem în discuții cu Inspectoratul Școlar pentru finalizarea planului de școlarizare, astfel încât acest colegiu rezultat în urma fuziunii dintre Traian Vuia și Andrei Șaguna să fie o școală cu profil exclusiv tehnic. Aici vom realiza o serie de investiții: reabilitare internat, săli de clasă, dotare laboratoare, atfel încât din anul școlar 2016/2017 să existe toate condițiile necesare pentru elevii care vin în această școală de meserii", a menționat primarul Ilie Bolojan.
Primarul a adăugat că toate aceste investiții se vor face în parteneriat cu marile companii din parcul industrial.
Pasajul subteran în zona Oncea - Primăria Oradea a luat decizia de a realiza o trecere denivelată pe sub liniile de cale ferată Oradea-Episcopia Bihor, în zona Străzii Secarei în decursul anului trecut, urmând ca aceste lucrări să înceapă în luna martie și să fie realizate până la finalul anului 2016, a declarat primarul. Totodată municipalitatea intenționează să preia de la Ministerul Agriculturii un teren din cartierul Oncea pentru a-l transforma în parc, și totodată să mai preia de la CFR un teren care se află în spatele cartierului Oncea pentru a-l transforma în teren de sport pentru locuitorii din zonă.
În ceea ce privește modernizarea și reabilitarea străzilor din Oradea,  în anul 2016 municipalitatea va asfalta 27 de străzi, dintre care 20 în cartierul Ioșia, 4 în cartierul Velența și 3 în cartierul Nufărul. Aceste străzi sunt: Clopoțeilor, Copacilor, Cărașului, Ecaterina Varga, Govorei, Măgurei, Oltețului, Pelinului, Sălciei, Sirenei, Verii, Argeșului, Buzăului, C-tin Mille, Gh. Țițeica, Vasile Pârvan, Ciocărliei, Fluturilor, Liliacului, Coriolan Horia, Dealului, Cântărețului, Drumul Hotarului, Pionerilor, Francisc Hubic, Rommer Floris, Daliei.
De asemenea în acest an se vor finaliza asfaltările în cartierul Europa prin depunerea stratului de uzură.
Canalizația tehnică - o altă prioritate majoră a administrației locale este continuarea realizării canalizației tehnice în Municipiul Oradea, lucrare care are ca scop coborârea în subteran a rețelelor de comunicații electrice și electronice de pe clădirile sau de pe stâlpii de iluminat, îmbunătățind în acest fel aspectul orașului. Primarul Ilie Bolojan a menționat că în anul 2016 se dorește să se coboare  în subteran cablurile de comunicații electronice care au aglomerat stâlpii și clădirile din zona centrală și de pe principalele artere, urmând să fie schimbați și stâlpii de beton cu stâlpi ornamentali adecvați clădirilor monument, trotuarele se vor lărgi și se vor realiza piste de biciclete.
În cadrul conferinței, primarul Ilie Bolojan a anunțat și faptul că a fost finalizată documentația tehnico-economică pentru proiectul „Dezvoltarea unui centru intermodal cu facilitate de acces la transportul rutier și feroviar în Zona Gării C.F.R din Episcopia Bihor", iar în cursul lunilor februarie-martie, aplicația se va depune pentru finanțare, în așa fel încât în vara acestui an să poată începe lucrările. Terminalul va fi construit în zona gării CFR din Episcopia Bihor pe o suprafață de 17,76 de hectare, în vecinătatea parcurilor industriale deținute de Municipiul Oradea și administrate de SC Eurobusiness Parc Oradea SA.
,,Estimăm că în luna februarie vom putea depune aplicația de finanțare, iar în vara acestui an vom putea demara lucrările aferente centrului intermodal. Dacă vom reuși realizarea centrului intermodal și totodată racordarea la sistemul european feroviar, atunci Oradea va deveni un pol important", a mai  spus Ilie Bolojan. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:28:42 Ora standard a Europei de Est