Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Elevi din toată țara vor da „extemporal” la „Memoria Holocaustului”

Mâine (marți, 29 iulie), la Oradea,

Elevi din toată țara vor da „extemporal” la „Memoria Holocaustului”

Între 28 și 31 iulie, Oradea găzduiește cea de-a doua ediție a concursului național „Memoria Holocaustului“, cu participarea a câte două echipaje de câte doi elevi din fiecare județ al țării și municipiul București, aceasta înseamnă câte un echipaj la fiecare din cele două secțiuni (categorii de vârstă): gimnaziu și liceu.

 Deschiderea festivă a avut loc (ieri, luni, 28 iulie 2008) în sala Filarmonicii de Stat din Oradea, cu tot fastul pe care-l merită o finală națională, și cu încărcătura emoțională girată de semnificația evenimentului – “Memoria Holocaustului”. La o asemenea manifestare, Inspectoratul Școlar  Bihor, în calitate de principal organizator local al concursului național (reprezentat de inspectorul general, prof. Ioan Șereș, și prof. Elisaveta Roșu, inspector de specialitate) s-a simțit onorat de prezența ministrului secretar de stat, Pasztor Gabriella, Doru Dumitrescu, inspector general în cadrul M.E.C.T., dr. Alexandru Florin, director executiv al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” (președintele comisiei centrale), Gina Pană, reprezentantul Ambasadei Israelului la București, Todor Adalbert, subprefect al județului Bihor, Sorin Șipoș, prodecan al Universității Oradea, dipl. ing. Koppelmann Teodor - Felix, președintele Federației Comunității Evreiești din România - Comunitatea evreilor din Oradea, județul Bihor, Bone Gabriela (81 de ani), supraviețuitor al Holocaustului…
Vorbitorii au subliniat importanța cunoașterii de către elevi a ceea ce a însemnat pentru evrei și omenire Holocaustul,  ca o asemenea oroare să nu se mai repete. S-a pledat pentru toleranță și respect, pentru colaborare și prietenie, ca deziderate ale acestui concurs național, aflat la a doua ediție.
Momentul festiv s-a încheiat cu un buchet de cântece din repertoriul clasic, piese românești și evreiești, interpretate de Claudiu Hodișan și Victoria Cormoș (elevi ai prof. Adriana Pop, de la Liceul de Artă), Kovari Katalin (evreică, director al departamentului de copii), elevă a profesoarei Monica Molnar, de la Școala de Arte “Francisc Hubic”, Lavinia Matei, Măriuca Popa și Teodora Benea, de la Palatul Copiilor și Elevilor, acompaniate de taraful condus de Adrian Gligor.
“Lecția de istorie” de la sinagogă și … o legendă vie
Din sala filarmonicii, membrii echipajelor au fost invitați să vadă mărturii și să afle despre existența și istoria evreilor din orașul de pe Crișul Repede, vizitând sinagoga neologă, sinagoga ortodoxă mică și Centrul comunitar evreiesc, fiind ghidați într-ale istoriei de un reprezentant al comunității evreiești, ing. Stern, și de tânărul Ezri Cristian, directorul Centrului comunitar evreiesc al Comunității evreilor din Oradea.
Reprezentanți ai elevilor și profesorilor aflați la concursul național au depus o coroană cu flori la monumentul ridicat în apropierea sinagogii ortodoxe.
“Eu am supraviețuit pentru că am avut încredere și voință!”
Bone Gabriela este evreică din Târgu Mureș, ajunsă la frumoasa vârstă de 81 de ani. La 15 ani a fost luată împreună cu sora și părinții și dusă în lagăr. A povestit despre ororile la care a asistat și pe care le-a petrecut, iar în câteva momente capitale a avut norocul să scape din lagărul de gazare și exterminare, de la crematoriu și să supraviețuiască, la fel și sora sa. Despre părinți nu a mai aflat nimic. Din 1953 a devenit orădeancă, prin căsătorie. Sora e stabilită în America. Doamna Bone a venit la întâlnire însoțită de nepoata sa, Sandra Ofra Bone (17 ani), născută în Israel, dar stabilită cu părinții în Oradea. Este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național “Mihai Eminescu”, iar profesoara sa de istorie, doamna Livia Muntean, este mândră de ea.
La finalul vizitei, gazdele și-au servit oaspeții cu dulciuri, suc, dar și pliante, iar doamna Bone a dat autografe, s-a îmbrățișat și s-a pozat cu cei dornici să o aibă în albumul lor cu poze.
Astăzi, proba teoretică și practică
Astăzi (marți, 29 iulie), concurenții vor intra în focul luptei, urmând să susțină proba teoretică și practică…
(Ovidiu DAN)   
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevi din toată țara vor da „extemporal” la „Memoria Holocaustului”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:12:10 Ora standard a Europei de Est