Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevi din toată țara vor da „extemporal” la „Memoria Holocaustului”

Mâine (marți, 29 iulie), la Oradea,

Elevi din toată țara vor da „extemporal” la „Memoria Holocaustului”

Între 28 și 31 iulie, Oradea găzduiește cea de-a doua ediție a concursului național „Memoria Holocaustului“, cu participarea a câte două echipaje de câte doi elevi din fiecare județ al țării și municipiul București, aceasta înseamnă câte un echipaj la fiecare din cele două secțiuni (categorii de vârstă): gimnaziu și liceu.

 Deschiderea festivă a avut loc (ieri, luni, 28 iulie 2008) în sala Filarmonicii de Stat din Oradea, cu tot fastul pe care-l merită o finală națională, și cu încărcătura emoțională girată de semnificația evenimentului – “Memoria Holocaustului”. La o asemenea manifestare, Inspectoratul Școlar  Bihor, în calitate de principal organizator local al concursului național (reprezentat de inspectorul general, prof. Ioan Șereș, și prof. Elisaveta Roșu, inspector de specialitate) s-a simțit onorat de prezența ministrului secretar de stat, Pasztor Gabriella, Doru Dumitrescu, inspector general în cadrul M.E.C.T., dr. Alexandru Florin, director executiv al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” (președintele comisiei centrale), Gina Pană, reprezentantul Ambasadei Israelului la București, Todor Adalbert, subprefect al județului Bihor, Sorin Șipoș, prodecan al Universității Oradea, dipl. ing. Koppelmann Teodor - Felix, președintele Federației Comunității Evreiești din România - Comunitatea evreilor din Oradea, județul Bihor, Bone Gabriela (81 de ani), supraviețuitor al Holocaustului…
Vorbitorii au subliniat importanța cunoașterii de către elevi a ceea ce a însemnat pentru evrei și omenire Holocaustul,  ca o asemenea oroare să nu se mai repete. S-a pledat pentru toleranță și respect, pentru colaborare și prietenie, ca deziderate ale acestui concurs național, aflat la a doua ediție.
Momentul festiv s-a încheiat cu un buchet de cântece din repertoriul clasic, piese românești și evreiești, interpretate de Claudiu Hodișan și Victoria Cormoș (elevi ai prof. Adriana Pop, de la Liceul de Artă), Kovari Katalin (evreică, director al departamentului de copii), elevă a profesoarei Monica Molnar, de la Școala de Arte “Francisc Hubic”, Lavinia Matei, Măriuca Popa și Teodora Benea, de la Palatul Copiilor și Elevilor, acompaniate de taraful condus de Adrian Gligor.
“Lecția de istorie” de la sinagogă și … o legendă vie
Din sala filarmonicii, membrii echipajelor au fost invitați să vadă mărturii și să afle despre existența și istoria evreilor din orașul de pe Crișul Repede, vizitând sinagoga neologă, sinagoga ortodoxă mică și Centrul comunitar evreiesc, fiind ghidați într-ale istoriei de un reprezentant al comunității evreiești, ing. Stern, și de tânărul Ezri Cristian, directorul Centrului comunitar evreiesc al Comunității evreilor din Oradea.
Reprezentanți ai elevilor și profesorilor aflați la concursul național au depus o coroană cu flori la monumentul ridicat în apropierea sinagogii ortodoxe.
“Eu am supraviețuit pentru că am avut încredere și voință!”
Bone Gabriela este evreică din Târgu Mureș, ajunsă la frumoasa vârstă de 81 de ani. La 15 ani a fost luată împreună cu sora și părinții și dusă în lagăr. A povestit despre ororile la care a asistat și pe care le-a petrecut, iar în câteva momente capitale a avut norocul să scape din lagărul de gazare și exterminare, de la crematoriu și să supraviețuiască, la fel și sora sa. Despre părinți nu a mai aflat nimic. Din 1953 a devenit orădeancă, prin căsătorie. Sora e stabilită în America. Doamna Bone a venit la întâlnire însoțită de nepoata sa, Sandra Ofra Bone (17 ani), născută în Israel, dar stabilită cu părinții în Oradea. Este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național “Mihai Eminescu”, iar profesoara sa de istorie, doamna Livia Muntean, este mândră de ea.
La finalul vizitei, gazdele și-au servit oaspeții cu dulciuri, suc, dar și pliante, iar doamna Bone a dat autografe, s-a îmbrățișat și s-a pozat cu cei dornici să o aibă în albumul lor cu poze.
Astăzi, proba teoretică și practică
Astăzi (marți, 29 iulie), concurenții vor intra în focul luptei, urmând să susțină proba teoretică și practică…
(Ovidiu DAN)   
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevi din toată țara vor da „extemporal” la „Memoria Holocaustului”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:01 Ora de vară a Europei de Est