Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Memoria timpului” – monument închinat neuitaților eroi, fii ai comunei Þețchea

Zilele comunei Þețchea

„Memoria timpului” – monument închinat neuitaților eroi, fii ai comunei Þețchea

Manifestările, intitulate „Zilele comunei Þețchea”, organizate de Primăria și Consiliul local, au continuat, duminică (27 iulie 2008), cu develirea și sfințirea monumentului „Memoria timpului”, închinat „neuitaților eroi, fii ai comunei Þețchea, care, jertfindu-se pe sine, și-au binemeritat gloria veșnică, și recunoștința noastră”, după cum putem citi pe placa monumentului, și așa după cum a ținut să sublinieze și domnul primar, jurist Florin-Bujor Chirilă.

Înălțat pe o colină, la drumul mare (ca să-l cităm pe autorul lucrării, sculptorul și profesorul universitar dr. Cornel Durgheu), la răscruce de drumuri, la intrarea în Þețchea, monumentul reprezintă o mărturie de felul în care contemporanii, actualii conducători ai Primăriei Þețchea (primarul Florin-Bujor Chirilă și viceprimarul Aurel Leho), dar și consilierii locali (Florian Buciu, Covaciu Pardalian, Geczi Ioan, Traian Filip, Vasile Urs, Șorban Aliz, Vasile Banc și Cristian Daina, prezenți la eveniment) au ținut să cinstească memoria și faptele înaintașilor, eroi și fii ai comunei Þețchea.
Manifestarea s-a bucurat de prezența unor distinși invitați, reprezentanți ai Consiliului județean, Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național a județului Bihor, Muzeului Þării Crișurilor, armatei (fanfara, ofițeri activi și cadre în rezervă și retragere), reprezentanți ai firmelor constructoare ale monumentului (cărora primarul le-a înmânat diplome), alături de reprezentanții Primăriei și Consiliului local, un sobor de preoți, precum și cetățeni ai comunei Þețchea.
Cu onoruri militare, slujbă și rugăciune
Neuitaților eroi li s-a rezervat un momentul înălțător, cu onor la drapel, cum se spune, cu slujbă și rugăciune, cu alocuțiuni pe măsură și o relatare vie de pe front, protagoniștii fiind fanfara, soborul de preoți ai așezărilor comunei, primarul, distinșii invitați, între care Ligia Mirișan și Aurel Chiriac, veteranul locului Nicolae Bodea (în vârstă de 86 de ani, din Subpiatră), autorul lucrării - sculptorul și profesorul universitar dr. Cornel Durgheu...
Cu onoruri și credință ancestrală, pe colină, s-a ridicat un monument ca o poartă maramureșeană, la care vor veni cu flori copiii, la care se vor ruga părinții, trecătorii vor întoarce capul, iar unii își vor da întâlnire la răscruce de drumuri, ca la un loc de întâlnire și trecere, dar și de regăsire de sine. Pentru că aici timpul a căpătat memorie și o altă dimensiune.
Truditorilor întru realizarea monumentului, juristul Florin-Bujor Chirilă, cel dintâi gospodar al comunei (pe care sculptorul Cornel Durgheu și l-ar dori oricând primar la Oradea) le-a mulțumit cu tot respectul, înmânându-le diplome. Le-a mulțumit deopotrivă cetățenilor comunei, consilierilor locali și tuturor celor care și-au găsit timp să participe la eveniment.
Manifestările au continuat pe stadion și pe scenă
Dezvelirea și sfințirea monumentului „Memoria timpului” au deschis seria manifestărilor din cea de-a doua zi de sărbătoare. Pe stadion, aveau să alerge cei care sâmbătă s-au întrecut cu bicicletele,  25 de copii din Þețchea și Telechiu, în cadrul cupei de vară, și tot aici aveau să se înfrunte, în finală, cei mai puternici bărbați ai comunei. Pe scena amenajată artiștilor, au urcat „Nuntașii Bihorului” (cu tot alaiul lor de ... nuntă), iar seara, îndrăgiții și așteptații membri ai trupelor „Bandidos” și „Compact”.
Copiii știu să se bucure de orice. Mai întâi, a fost o onoare pentru ei să alerge pe stadionul unde joacă doar cei mari, fotbaliștii, încântați fiind și de faptul că domnul primar îi admira din tribună, iar mai apoi, victoria a însemnat, pe lângă dulciurile și sucul pe care le-au primit cu toții, bani, mulți bani (700.000, adică 70 de lei, 60, 50 și 40 de lei) pentru cei clasați pe primele cinci locuri: Alexandru Bogdan (din Þețchea), situat pe locul I, Iosif Ciordaș (din Telechiu) - locul II, Petru Varga și Teodor Varga (din Þețchea), pe locurile III-IV, Sebi Mladin (din Þețchea) și Aurel Tevici (din Telechiu), pe locul V.
După tot ce am văzut frumos în cele două zile de sărbătoare (cu două momente unice, vernisajul expoziției de sculptură de la Telechiu și intrarea în istorie a monumentului „Memoria timpului”), la final, am descălecat la biserica de lemn din Hotar, și aceasta o piatră de hotar, ca și monumentul.
Pentru tot ce-a fost frumos și bun de Zilele comunei, și noi îi mulțumim domnului primar, „starostele”, inițiatorul și făuritorul serbărilor de la Þețchea. (Ovidiu DAN)    
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Memoria timpului” – monument închinat neuitaților eroi, fii ai comunei Þețchea.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 06:04:38 Ora de vară a Europei de Est