Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Memoria timpului” – monument închinat neuitaților eroi, fii ai comunei Þețchea

Zilele comunei Þețchea

„Memoria timpului” – monument închinat neuitaților eroi, fii ai comunei Þețchea

Manifestările, intitulate „Zilele comunei Þețchea”, organizate de Primăria și Consiliul local, au continuat, duminică (27 iulie 2008), cu develirea și sfințirea monumentului „Memoria timpului”, închinat „neuitaților eroi, fii ai comunei Þețchea, care, jertfindu-se pe sine, și-au binemeritat gloria veșnică, și recunoștința noastră”, după cum putem citi pe placa monumentului, și așa după cum a ținut să sublinieze și domnul primar, jurist Florin-Bujor Chirilă.

Înălțat pe o colină, la drumul mare (ca să-l cităm pe autorul lucrării, sculptorul și profesorul universitar dr. Cornel Durgheu), la răscruce de drumuri, la intrarea în Þețchea, monumentul reprezintă o mărturie de felul în care contemporanii, actualii conducători ai Primăriei Þețchea (primarul Florin-Bujor Chirilă și viceprimarul Aurel Leho), dar și consilierii locali (Florian Buciu, Covaciu Pardalian, Geczi Ioan, Traian Filip, Vasile Urs, Șorban Aliz, Vasile Banc și Cristian Daina, prezenți la eveniment) au ținut să cinstească memoria și faptele înaintașilor, eroi și fii ai comunei Þețchea.
Manifestarea s-a bucurat de prezența unor distinși invitați, reprezentanți ai Consiliului județean, Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național a județului Bihor, Muzeului Þării Crișurilor, armatei (fanfara, ofițeri activi și cadre în rezervă și retragere), reprezentanți ai firmelor constructoare ale monumentului (cărora primarul le-a înmânat diplome), alături de reprezentanții Primăriei și Consiliului local, un sobor de preoți, precum și cetățeni ai comunei Þețchea.
Cu onoruri militare, slujbă și rugăciune
Neuitaților eroi li s-a rezervat un momentul înălțător, cu onor la drapel, cum se spune, cu slujbă și rugăciune, cu alocuțiuni pe măsură și o relatare vie de pe front, protagoniștii fiind fanfara, soborul de preoți ai așezărilor comunei, primarul, distinșii invitați, între care Ligia Mirișan și Aurel Chiriac, veteranul locului Nicolae Bodea (în vârstă de 86 de ani, din Subpiatră), autorul lucrării - sculptorul și profesorul universitar dr. Cornel Durgheu...
Cu onoruri și credință ancestrală, pe colină, s-a ridicat un monument ca o poartă maramureșeană, la care vor veni cu flori copiii, la care se vor ruga părinții, trecătorii vor întoarce capul, iar unii își vor da întâlnire la răscruce de drumuri, ca la un loc de întâlnire și trecere, dar și de regăsire de sine. Pentru că aici timpul a căpătat memorie și o altă dimensiune.
Truditorilor întru realizarea monumentului, juristul Florin-Bujor Chirilă, cel dintâi gospodar al comunei (pe care sculptorul Cornel Durgheu și l-ar dori oricând primar la Oradea) le-a mulțumit cu tot respectul, înmânându-le diplome. Le-a mulțumit deopotrivă cetățenilor comunei, consilierilor locali și tuturor celor care și-au găsit timp să participe la eveniment.
Manifestările au continuat pe stadion și pe scenă
Dezvelirea și sfințirea monumentului „Memoria timpului” au deschis seria manifestărilor din cea de-a doua zi de sărbătoare. Pe stadion, aveau să alerge cei care sâmbătă s-au întrecut cu bicicletele,  25 de copii din Þețchea și Telechiu, în cadrul cupei de vară, și tot aici aveau să se înfrunte, în finală, cei mai puternici bărbați ai comunei. Pe scena amenajată artiștilor, au urcat „Nuntașii Bihorului” (cu tot alaiul lor de ... nuntă), iar seara, îndrăgiții și așteptații membri ai trupelor „Bandidos” și „Compact”.
Copiii știu să se bucure de orice. Mai întâi, a fost o onoare pentru ei să alerge pe stadionul unde joacă doar cei mari, fotbaliștii, încântați fiind și de faptul că domnul primar îi admira din tribună, iar mai apoi, victoria a însemnat, pe lângă dulciurile și sucul pe care le-au primit cu toții, bani, mulți bani (700.000, adică 70 de lei, 60, 50 și 40 de lei) pentru cei clasați pe primele cinci locuri: Alexandru Bogdan (din Þețchea), situat pe locul I, Iosif Ciordaș (din Telechiu) - locul II, Petru Varga și Teodor Varga (din Þețchea), pe locurile III-IV, Sebi Mladin (din Þețchea) și Aurel Tevici (din Telechiu), pe locul V.
După tot ce am văzut frumos în cele două zile de sărbătoare (cu două momente unice, vernisajul expoziției de sculptură de la Telechiu și intrarea în istorie a monumentului „Memoria timpului”), la final, am descălecat la biserica de lemn din Hotar, și aceasta o piatră de hotar, ca și monumentul.
Pentru tot ce-a fost frumos și bun de Zilele comunei, și noi îi mulțumim domnului primar, „starostele”, inițiatorul și făuritorul serbărilor de la Þețchea. (Ovidiu DAN)    
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Memoria timpului” – monument închinat neuitaților eroi, fii ai comunei Þețchea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:01:57 Ora standard a Europei de Est