Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Șoapte”, de Alexandra Anca Boldor

Lansare de carte la C.C.D. Bihor

,,Șoapte”, de Alexandra Anca Boldor

În data de 09.12.2015, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, a avut loc lansarea cărții d-nei prof. Alexandra Anca Boldor, cu titlul ,,Șoapte".

D-na director prof. Carmen Bodiu deschide evenimentul afirmând: „Fiecare lansare de carte este pentru noi praznic, o sărbătoare prilejuită de bucuria că un nou produs literar, un nou material didactic sau didactic auxiliar va ajunge în mâna colegilor, a elevilor, ajutându-i să crească și ajutându-ne și pe noi să ne îmbogățim necontenit".
Apariția fiecărui produs livresc este întâmpinată de noi, cu mare bucurie, deoarece cuvintele, dăltuite frumos sunt miezuri de pâine care ne hrănesc din substanța aceea inefabilă numită de E. Cioran „petice de transcendență", căci în artă, prin om nu glăsuiește decât Domnul, divinitatea din noi".
D-na director o felicită pe cea care este protagonista  acestui moment, pentru îndrăzneala de a-și fi urmat îndemnul și de a ne îmbogăți astăzi cu lirica simțirii sale, subliniind  în acest context cuvintele lui N. Iorga: „Scrie florile gândului tău, altminteri se vor irosi și le va lua vântul".
În continuare îi dă cuvântul doamnei prof. Diana Popa, cea care, așa cum susține d-na director, ,,a disecat miezurile de pâine și a scos de acolo înțelesurile".
Doamna prof. Diana Popa precizează că din momentul în care o persoană începe să scrie, să-şi împărtăşească ideile, se integrează în marea familie a celor ce dau glas şi viaţă cuvintelor. Astfel, autoarea Boldor Alexandra Anca se alătură celor care ne luminează viaţa, ne dau speranţă şi încredere, dăruindu-ne o părticică din fiinţa ei: volumul Şoapte. Volumul este alcătuit din 3 părţi: „Şoapte pentru îngeraşi", „Şoapte pentru mama", „Şoapte pentru ţara mea". Aceste şoapte magice regăsite în cartea autoarei Boldor Alexandra Anca ne conduc într-o călătorie iniţiatică.
Lecturând volumul de poezii, constatăm că natura însăşi prinde viaţă. Privirea parcurge textele, hrănindu-se cu emoţii şi sentimente. Urmărim traseul sinuos al „Frunzei de toamnă", care coboară „cu-ncete şoapte", iar pământul o primeşte, acoperindu-se în neştire cu sute de foi din haina naturii. Vizualizăm căderea ei din perspectiva unui copil ce stă culcat pe covorul de frunze şi se lasă mângâiat şi alintat de frunzele care, cu un ultim glas, îşi spun povestea vieţii. Cine a zis că toamna e tristă? Acelaşi sentiment de bucurie îl întâlnim primăvara când petalele florilor se scutură într-o ploaie albă sau iarna, când fulgii, cu atingerea lor delicată, ne aduc zâmbetul pe buze.
Fiind o carte cu scop instructiv şi formativ, în aceasta întâlnim poeziile: „Datorie de dascăl", „Îngerul păzitor", ,,Bunica", ,,Pentru mama mea", ,,Tu, ţară", „Urare pentru  satul meu", titluri din care deducem patriotismul autoarei şi înclinaţia spre arta de a profesa, de a dărui, de a împărtăşi gânduri, chemări, căutări. Volumul de poezii constituie o lucrare de larg interes pentru orice educator, cadru didactic și nu în ultimul rând pentru copiii cărora le-a fost dedicat.
D-na prof. dr. Ile Elisabeta ia cuvântul pentru a sublinia rolul publicațiilor în viața profesională a dascălilor, insistând asupra echilibrului stabilit între vocația de scriitor și cea de dascăl.
 D-na director Carmen Bodiu moderează în continuare evenimentul și îi dă cuvântul autoarei care spune povestea Șoaptelor de la faza de proiect până la concretizarea lor în volum.
Lansarea continuă cu recitarea poeziilor selectate din volum, fiecare poezie fiind însoțită de un gând, o cugetare și emoție.
,,Noi căutăm frumosul din semenii noștri, așa cum a făcut și doamna profesoară și pe urmă îl redăm semenilor sub altă formă, viața se întoarce ca un flux în acest circuit, doar că de data aceasta poartă mantie regală", afirmă d-na director.
Întâlnirea de suflet a celor ce iubesc cărțile s-a încheiat cu convingerea că vom pleca acasă mai bogați, iar rugăciunile pe care le vom înălța spre cer, cu siguranță, vor avea ceva din tainele șoaptelor doamnei prof. Alexandra Anca Boldor.
Prof. metodist Diana Popa
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Șoapte", de Alexandra Anca Boldor.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:03:00 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...