Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Primarul Bujor Chirilă știe să sfințească locul”

Sâmbătă și duminică – Zilele comunei Þețchea

„Primarul Bujor Chirilă știe să sfințească locul”

Primarul comunei Þețchea, Florin-Bujor Chirilă, este la al patrulea mandat. Acest amănunt spune mult. Iar profesorul universitar dr. Cornel Durgheu avea să ne spună și mai multe. „Primarul Bujor Chirilă știe să sfințească locul. Este deschis activităților culturale, un lucru de admirat. Se hrănește spiritualicește construind monumente și găzduind de ani și ani o tabără de sculptură...”

 „Memoria timpului... proslăvește comunitatea”
 „Memoria timpului” este un monument de anvergură  care proslăvește comunitatea, amplasat într-un spațiu exterior satelor, în ideea de a fi imparțial. Monumentul a fost ridicat pe colina de la intrarea în Þețchea, la drumul mare, într-un spațiu liber, favorabil dezvoltării monumentelor...”, ne-a declarat sculptorul Cornel Durgheu, autorul lucrării.
Este cea de-a 21-a lucrare a sa, devenită bun comun, „o piatră unghiulară” (de hotar) care va rămâne în istoria locului, precum toate celelalte, înrădăcinate prin Maramureș, Sălaj, Sibiu și Bihor, în perioada ’90 - 2008.
Lucrarea are circa 10 metri înălțime, și, potrivit maestrului, însumează cel puțin două concepte: cel al mitului creștin prin intrarea în templu și simbolul crucii și cel redat prin expresivitatea spațială în inox a vulturului în prăbușire. O lucrare unicat în vestul țării, și nu numai, prin curajul de a ataca tehnologii neutilizate până acum, extrem de greu de însușit și realizat, prin folosirea tablei inox.
La realizarea operei (în valoare de circa trei miliarde și jumătate, adică 350.000 de RON), care s-a făurit în mai bine de trei luni de la lansarea ideii și proiectului (pe 15 martie 2008), maestrul Cornel Durgheu a fost ajutat de fiul său, Călin Durgheu, și de Sorin Lăzău, cu largul concurs al firmei „Vanio”.
Averea culturală a comunei a sporit cu încă trei sculpturi
Sâmbătă, în cadrul Taberei de sculptură  de la Telechiu, în prezența primarului, Bujor Chirilă, și a profesorului universitar dr. Cornel Durgheu, în curtea Bisericii ortodoxe din Telechiu au fost vernisate și sfințite încă trei sculpturi, care sporesc astfel zestrea culturală a comunei, deloc de neglijat dacă ne gândim la zecile de sculpturi în lemn și piatră care pot fi admirate în curtea bisericilor din Telechiu și Hotar (la biserica de lemn), în curtea Primăriei din Þețchea și a Grădiniței din Subpiatră.
Cele trei sculpturi în lemn au fost create de studenții sculptori ai Facultății de Arte Vizuale din Oradea, Otilia Cristea, Ileana Ienășescu (din anul II) și absolventul Marius Iercoșan. La vernisaj au mai participat localnici, un grup de copii îmbrăcați în frumoase costume populare tradiționale, românești și maghiare, însoțiți de domnișoara învățătoare Șorban Aliz. Cel mai mic membru al grupului „folcloric” avea doar un an și două luni și se numește Mădălina Þiburcă.
Concert Alexandra Ungureanu & Crush
Imediat după sfințirea lucrărilor, părintele Vasile Ficuț avea să cunune doi tineri, pe Lucia și Robert, profesori la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Tileagd.
De la Telechiu, ne-am îndreptat spre stadionul dinÞețchea unde continuau întrecerile sportive (meciurile de fotbal). Seara s-a lăsat cu un concert electrizant, susținut de Alexandra Ungureanu și Crush pe scena amenajată în apropierea stadionului.
Despre Alexandra Ungureanu și Crush s-au spus și s-au scris multe: cum că doar Alexandra ar intra în vizorul presei fiind mai mult mediatizată, că Alexandra ar pregăti un proiect fără Crush, după cum și cei doi Crush (Radu și Sorin) ar avea proiectele lor.
Cert este că cei trei se simt bine și lucrează împreună de la 1 octombrie 2004, chiar dacă fiecare în parte are și alte proiecte, despre care nu prea doresc să vorbească. Sorin ne-a spus doar despre proiectul său cu E.O.S. (un duo electro, el fiind producătorul). E.O.S. a ieșit deja pe piață cu un single – „I fell high”, iar luna viitoare urmează un alt single. În vara aceasta Alexandra și Crush au cântat pe litoral, în cadrul turneului Voltaj, iar în 1, 8 și 20 august vor reveni, la Costinești. Mâine (duminică), vor cânta la Medieșul Aurit (județul Satu Mare).
Important este faptul că la Þețchea, Alexandra (Ungureanu), Radu (Constantin Cernăuțan) și Sorin (Seniuc) au cântat și încântat publicul cu piesele lor de succes – „Inima mea”, „Hello”, „Please You”, „Cu tine în rai”, „M-am pierdut”, „Șaizeci”..., la multe piese fiind acompaniați vocal de copiii și tinerii din primele rânduri, care le-au dovedit că le cunosc piesele, fiind fanii lor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Primarul Bujor Chirilă știe să sfințească locul”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:55:42 Ora de vară a Europei de Est