Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Primarul Bujor Chirilă știe să sfințească locul”

Sâmbătă și duminică – Zilele comunei Þețchea

„Primarul Bujor Chirilă știe să sfințească locul”

Primarul comunei Þețchea, Florin-Bujor Chirilă, este la al patrulea mandat. Acest amănunt spune mult. Iar profesorul universitar dr. Cornel Durgheu avea să ne spună și mai multe. „Primarul Bujor Chirilă știe să sfințească locul. Este deschis activităților culturale, un lucru de admirat. Se hrănește spiritualicește construind monumente și găzduind de ani și ani o tabără de sculptură...”

 „Memoria timpului... proslăvește comunitatea”
 „Memoria timpului” este un monument de anvergură  care proslăvește comunitatea, amplasat într-un spațiu exterior satelor, în ideea de a fi imparțial. Monumentul a fost ridicat pe colina de la intrarea în Þețchea, la drumul mare, într-un spațiu liber, favorabil dezvoltării monumentelor...”, ne-a declarat sculptorul Cornel Durgheu, autorul lucrării.
Este cea de-a 21-a lucrare a sa, devenită bun comun, „o piatră unghiulară” (de hotar) care va rămâne în istoria locului, precum toate celelalte, înrădăcinate prin Maramureș, Sălaj, Sibiu și Bihor, în perioada ’90 - 2008.
Lucrarea are circa 10 metri înălțime, și, potrivit maestrului, însumează cel puțin două concepte: cel al mitului creștin prin intrarea în templu și simbolul crucii și cel redat prin expresivitatea spațială în inox a vulturului în prăbușire. O lucrare unicat în vestul țării, și nu numai, prin curajul de a ataca tehnologii neutilizate până acum, extrem de greu de însușit și realizat, prin folosirea tablei inox.
La realizarea operei (în valoare de circa trei miliarde și jumătate, adică 350.000 de RON), care s-a făurit în mai bine de trei luni de la lansarea ideii și proiectului (pe 15 martie 2008), maestrul Cornel Durgheu a fost ajutat de fiul său, Călin Durgheu, și de Sorin Lăzău, cu largul concurs al firmei „Vanio”.
Averea culturală a comunei a sporit cu încă trei sculpturi
Sâmbătă, în cadrul Taberei de sculptură  de la Telechiu, în prezența primarului, Bujor Chirilă, și a profesorului universitar dr. Cornel Durgheu, în curtea Bisericii ortodoxe din Telechiu au fost vernisate și sfințite încă trei sculpturi, care sporesc astfel zestrea culturală a comunei, deloc de neglijat dacă ne gândim la zecile de sculpturi în lemn și piatră care pot fi admirate în curtea bisericilor din Telechiu și Hotar (la biserica de lemn), în curtea Primăriei din Þețchea și a Grădiniței din Subpiatră.
Cele trei sculpturi în lemn au fost create de studenții sculptori ai Facultății de Arte Vizuale din Oradea, Otilia Cristea, Ileana Ienășescu (din anul II) și absolventul Marius Iercoșan. La vernisaj au mai participat localnici, un grup de copii îmbrăcați în frumoase costume populare tradiționale, românești și maghiare, însoțiți de domnișoara învățătoare Șorban Aliz. Cel mai mic membru al grupului „folcloric” avea doar un an și două luni și se numește Mădălina Þiburcă.
Concert Alexandra Ungureanu & Crush
Imediat după sfințirea lucrărilor, părintele Vasile Ficuț avea să cunune doi tineri, pe Lucia și Robert, profesori la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Tileagd.
De la Telechiu, ne-am îndreptat spre stadionul dinÞețchea unde continuau întrecerile sportive (meciurile de fotbal). Seara s-a lăsat cu un concert electrizant, susținut de Alexandra Ungureanu și Crush pe scena amenajată în apropierea stadionului.
Despre Alexandra Ungureanu și Crush s-au spus și s-au scris multe: cum că doar Alexandra ar intra în vizorul presei fiind mai mult mediatizată, că Alexandra ar pregăti un proiect fără Crush, după cum și cei doi Crush (Radu și Sorin) ar avea proiectele lor.
Cert este că cei trei se simt bine și lucrează împreună de la 1 octombrie 2004, chiar dacă fiecare în parte are și alte proiecte, despre care nu prea doresc să vorbească. Sorin ne-a spus doar despre proiectul său cu E.O.S. (un duo electro, el fiind producătorul). E.O.S. a ieșit deja pe piață cu un single – „I fell high”, iar luna viitoare urmează un alt single. În vara aceasta Alexandra și Crush au cântat pe litoral, în cadrul turneului Voltaj, iar în 1, 8 și 20 august vor reveni, la Costinești. Mâine (duminică), vor cânta la Medieșul Aurit (județul Satu Mare).
Important este faptul că la Þețchea, Alexandra (Ungureanu), Radu (Constantin Cernăuțan) și Sorin (Seniuc) au cântat și încântat publicul cu piesele lor de succes – „Inima mea”, „Hello”, „Please You”, „Cu tine în rai”, „M-am pierdut”, „Șaizeci”..., la multe piese fiind acompaniați vocal de copiii și tinerii din primele rânduri, care le-au dovedit că le cunosc piesele, fiind fanii lor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Primarul Bujor Chirilă știe să sfințească locul”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:55:15 Ora standard a Europei de Est