Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Primele spectacole ale anului 2016

Marți și miercuri

Primele spectacole ale anului 2016

Teatrul Regina Maria își reia activitatea şi vă invită marţi, 5 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Sala Mare să vizionaţi un spectacol inedit, care îmbină tehnicile de creaţie teatrale cu cele cinematografice: „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas".

Un spectacol despre dorinţa de a deţine puterea absolută şi urmările pe care corupţia şi minciuna le pot avea asupra fiinţei umane.
O poveste contemporană, care ne atrage în vertijul vieţii lui Gorge Mastromas, un individ care se află aparent în căutarea binelui, un bine care îi provoacă, în mod bizar, numai neplăceri. În ciuda acestui fapt nu renunţă la principiile sale şi intră în lumea corporatistă călăuzit de acelaşi suflu onest. Dar este prins într-un joc meschin de distrugere a firmei în care lucrează, joc în care se va lăsa atras, fiind sedus de puterea care i se promite. Mastromas începe să înţeleagă că modul în care a trăit până în acel moment a fost obtuz, limitat, că bunătatea nu este altceva decât un act de laşitate, iar pentru a evolua trebuie să mintă fără nicio mustrare de conştiinţă şi să ia întotdeauna ceea ce îşi doreşte indiferent de consecinţe. Însă deciziile sale nu rămân fără repercusiuni şi spectacolul ne întoarce la o veche dilemă existenţială, care se aplică indiferent de epocă, chiar şi în ciuda progresului şi cinismului contemporan: „la ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă şi-a pierdut sufletul".
Îi veţi putea admira jucând pe talentaţii actori: Richard Balint, Ioana Dragoş Gajdo, Alin Stanciu, Mihaela Gherdan, Pavel Sîrghi, Eugen Neag şi Sorin Ionescu.
„Cheia"
Miercuri, 6 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Mare vă aşteptăm la spectacolul „Cheia", o  poveste tragi-comică despre sfârşitul copilăriei, care prezintă în prim-plan doi fraţi care se confruntă fiecare cu propriile lor drame personale.
Se întâlnesc în primă instanţă într-un bar, nu orice bar, ci acolo unde fratele mai mic își petrece o parte bună din timpul său, un fel de spaţiu-tabiet. Aceştia nu s-au văzut de mult, iar dialogul lor se desfăşoară aproape absurd, fiind întrerupt doar de apariţiile sporadice ale chelnerului. Motivul întâlnirii lor este însă simplu: fratele mai mare cere cheia apartamentului fratelui mai mic, pentru a-şi duce amanta la rendez-vous.
A doua parte a spectacolului aduce un cadru nou, apartamentul atât de disputat al fratelui mai mic, în care lucrurile se dinamizează, apar personaje noi, iar haosul care se creează stimulează revelarea fiecărui conflict interior şi forţează forarea spre adevărata personalitate a individului.
În personajele care se vor perinda pe scenă îi veţi recunoaşte pe actorii: Daniel Vulcu, Pavel Sîrghi, Petre Ghimbăşan, Georgia Căprărin, George Dometi, Corina Cernea, Alin Stanciu, Marlena Prigoreanu şi Ion Abrudan.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la teatru!
Florina Rus
secretar literar

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:54:04 Ora standard a Europei de Est