Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primele spectacole ale anului 2016

Marți și miercuri

Primele spectacole ale anului 2016

Teatrul Regina Maria își reia activitatea şi vă invită marţi, 5 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Sala Mare să vizionaţi un spectacol inedit, care îmbină tehnicile de creaţie teatrale cu cele cinematografice: „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas".

Un spectacol despre dorinţa de a deţine puterea absolută şi urmările pe care corupţia şi minciuna le pot avea asupra fiinţei umane.
O poveste contemporană, care ne atrage în vertijul vieţii lui Gorge Mastromas, un individ care se află aparent în căutarea binelui, un bine care îi provoacă, în mod bizar, numai neplăceri. În ciuda acestui fapt nu renunţă la principiile sale şi intră în lumea corporatistă călăuzit de acelaşi suflu onest. Dar este prins într-un joc meschin de distrugere a firmei în care lucrează, joc în care se va lăsa atras, fiind sedus de puterea care i se promite. Mastromas începe să înţeleagă că modul în care a trăit până în acel moment a fost obtuz, limitat, că bunătatea nu este altceva decât un act de laşitate, iar pentru a evolua trebuie să mintă fără nicio mustrare de conştiinţă şi să ia întotdeauna ceea ce îşi doreşte indiferent de consecinţe. Însă deciziile sale nu rămân fără repercusiuni şi spectacolul ne întoarce la o veche dilemă existenţială, care se aplică indiferent de epocă, chiar şi în ciuda progresului şi cinismului contemporan: „la ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă şi-a pierdut sufletul".
Îi veţi putea admira jucând pe talentaţii actori: Richard Balint, Ioana Dragoş Gajdo, Alin Stanciu, Mihaela Gherdan, Pavel Sîrghi, Eugen Neag şi Sorin Ionescu.
„Cheia"
Miercuri, 6 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Mare vă aşteptăm la spectacolul „Cheia", o  poveste tragi-comică despre sfârşitul copilăriei, care prezintă în prim-plan doi fraţi care se confruntă fiecare cu propriile lor drame personale.
Se întâlnesc în primă instanţă într-un bar, nu orice bar, ci acolo unde fratele mai mic își petrece o parte bună din timpul său, un fel de spaţiu-tabiet. Aceştia nu s-au văzut de mult, iar dialogul lor se desfăşoară aproape absurd, fiind întrerupt doar de apariţiile sporadice ale chelnerului. Motivul întâlnirii lor este însă simplu: fratele mai mare cere cheia apartamentului fratelui mai mic, pentru a-şi duce amanta la rendez-vous.
A doua parte a spectacolului aduce un cadru nou, apartamentul atât de disputat al fratelui mai mic, în care lucrurile se dinamizează, apar personaje noi, iar haosul care se creează stimulează revelarea fiecărui conflict interior şi forţează forarea spre adevărata personalitate a individului.
În personajele care se vor perinda pe scenă îi veţi recunoaşte pe actorii: Daniel Vulcu, Pavel Sîrghi, Petre Ghimbăşan, Georgia Căprărin, George Dometi, Corina Cernea, Alin Stanciu, Marlena Prigoreanu şi Ion Abrudan.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la teatru!
Florina Rus
secretar literar

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:26:19 Ora de vară a Europei de Est