Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Revista de cultură „Curtea de la Argeş” Nr. 1/2016

Singur printre istorici

Revista de cultură „Curtea de la Argeş” Nr. 1/2016

Mă grăbesc să-l citez pe redactorul-șef, dl academician Gheorghe Păun, care, în editorial, ,,se simte singur printre istorici": ,,Moisil, matematician de meserie, avea o vorbă: ,,Eu demonstrez, nu conving". Istoricii, dimpotrivă, parcă mai întâi încearcă să se convingă pe ei înșiși, apoi să-i convingă și pe alții".

În pag. 2, Domnul Eminescu scris-a: Toate-s vechi și nouă toate... O știre telegrafică din St. Petersburg...  Horia Bădescu vorbește în scris (despre): Schimbarea la față (nu are nimic de-a face cu sărbătoarea sau praznicul împărătesc din 6 august). Anton Golopenția - Îndreptar pentru tineret; scris în 1934-1935, Îndreptarul pentru tineret, al lui Anton Golopenția, se diferențiază radical de vasta literatură  pe tema tinerei generații, scrie Sanda Golopenția. Îndreptarul plănuit trebuie să fie un îndreptar pentru cercetători, nu pentru oamenii de acțiune... Trebuie să vedem țara între alte țări. Neluată în seamă... Și să ne acceptăm misiunea cu inima pătimaș sfâșiată de grija ei. Munca de început nu trebuie să se oprească la gesticulația politică. Să ne întoarcem la temele primordiale ale vieții noastre de oameni din neamul românesc, disciplinați, severi și răbdători".În Reflecții despre  Evanghelia după Luca, Cristian Bădiliță se oprește la Lazăr și bogatul.  Constanța Vaida Haliță continuă serialul despre ,,Vămile Pământului".  Radu Petrescu Muscel ni-l redă pe preotul Gheorghe I. Cotenescu  (1886-1965).  În Istoria de lângă noi, Radu Theodoru ne supune atenției un volum biografic de excepție despre generalul Constantin I. Brătianu. La Nevoia de românism, Nicolae Melinescu o scoate din lada cu zestre a cântului popular pe Maria Dragomiroiu, care-l slujește (cântul popular din luncile Oltului) de peste patru decenii. Traducerile eminesciene (sunt privite de Florin Copcea) din perspectiva  ,,ideii europene". ,,Creația este o taină, la fel ca inspirația, ca dragostea", susține academicianul Eugen Doga, intervievat de Raia Rogac. Care Moldovă? Cea a lui Ștefan sau cea sovietică? Unii de acum consideră că Transnistria nu-i Moldova,  că Tighina nu-i Moldova, că Mocra nu-i Moldova, ce-i cu sminteala asta? Țara de Sus nu-i Moldova? Tiraspolul nu-i Moldova? Camenca nu-i Moldova? întreabă și se miră academicianul Eugen Doga. Marian Nencescu a stat de vorbă cu folcloristul, etnologul și antropologul cultural, acad. Sabina Ispas. Un scriitor de linia întâi este și Ion Andreiță, despre care scrie Victoria Milescu. Femei creștine despre femei creștine, citim în pag. 18, de Zenovia Zamfir.  La Orizont muzical, Mihaela Marinescu gândește cu voce tare despre Festivalul ,,George Enescu". Ion Pătrașcu o ia agale, la pas, cu Eminescu în țara perșilor. În Orizont(ul) SF, Dan D. Farcaș scrie despre Devenirea umană, iar Mircea Opriță, despre Jules Verne.
Mult mai multe veți afla lecturând revista la adresa: www.curteadelaarges.ro
Ovidiu DAN

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:57:23 Ora standard a Europei de Est