Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Revista de cultură „Curtea de la Argeş” Nr. 1/2016

Singur printre istorici

Revista de cultură „Curtea de la Argeş” Nr. 1/2016

Mă grăbesc să-l citez pe redactorul-șef, dl academician Gheorghe Păun, care, în editorial, ,,se simte singur printre istorici": ,,Moisil, matematician de meserie, avea o vorbă: ,,Eu demonstrez, nu conving". Istoricii, dimpotrivă, parcă mai întâi încearcă să se convingă pe ei înșiși, apoi să-i convingă și pe alții".

În pag. 2, Domnul Eminescu scris-a: Toate-s vechi și nouă toate... O știre telegrafică din St. Petersburg...  Horia Bădescu vorbește în scris (despre): Schimbarea la față (nu are nimic de-a face cu sărbătoarea sau praznicul împărătesc din 6 august). Anton Golopenția - Îndreptar pentru tineret; scris în 1934-1935, Îndreptarul pentru tineret, al lui Anton Golopenția, se diferențiază radical de vasta literatură  pe tema tinerei generații, scrie Sanda Golopenția. Îndreptarul plănuit trebuie să fie un îndreptar pentru cercetători, nu pentru oamenii de acțiune... Trebuie să vedem țara între alte țări. Neluată în seamă... Și să ne acceptăm misiunea cu inima pătimaș sfâșiată de grija ei. Munca de început nu trebuie să se oprească la gesticulația politică. Să ne întoarcem la temele primordiale ale vieții noastre de oameni din neamul românesc, disciplinați, severi și răbdători".În Reflecții despre  Evanghelia după Luca, Cristian Bădiliță se oprește la Lazăr și bogatul.  Constanța Vaida Haliță continuă serialul despre ,,Vămile Pământului".  Radu Petrescu Muscel ni-l redă pe preotul Gheorghe I. Cotenescu  (1886-1965).  În Istoria de lângă noi, Radu Theodoru ne supune atenției un volum biografic de excepție despre generalul Constantin I. Brătianu. La Nevoia de românism, Nicolae Melinescu o scoate din lada cu zestre a cântului popular pe Maria Dragomiroiu, care-l slujește (cântul popular din luncile Oltului) de peste patru decenii. Traducerile eminesciene (sunt privite de Florin Copcea) din perspectiva  ,,ideii europene". ,,Creația este o taină, la fel ca inspirația, ca dragostea", susține academicianul Eugen Doga, intervievat de Raia Rogac. Care Moldovă? Cea a lui Ștefan sau cea sovietică? Unii de acum consideră că Transnistria nu-i Moldova,  că Tighina nu-i Moldova, că Mocra nu-i Moldova, ce-i cu sminteala asta? Țara de Sus nu-i Moldova? Tiraspolul nu-i Moldova? Camenca nu-i Moldova? întreabă și se miră academicianul Eugen Doga. Marian Nencescu a stat de vorbă cu folcloristul, etnologul și antropologul cultural, acad. Sabina Ispas. Un scriitor de linia întâi este și Ion Andreiță, despre care scrie Victoria Milescu. Femei creștine despre femei creștine, citim în pag. 18, de Zenovia Zamfir.  La Orizont muzical, Mihaela Marinescu gândește cu voce tare despre Festivalul ,,George Enescu". Ion Pătrașcu o ia agale, la pas, cu Eminescu în țara perșilor. În Orizont(ul) SF, Dan D. Farcaș scrie despre Devenirea umană, iar Mircea Opriță, despre Jules Verne.
Mult mai multe veți afla lecturând revista la adresa: www.curteadelaarges.ro
Ovidiu DAN

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:56 Ora de vară a Europei de Est