Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Poate prin implicarea părinților

Soluții pentru îmbunătățirea educației?

Poate prin implicarea părinților

În data de 17 decembrie 2015 la Biblioteca Universității din Oradea a avut loc dezbaterea cu titlul Soluții pentru îmbunătățirea educației? Poate prin implicarea părinților, organizată de Asociația pentru Educație și Formare Top Formalis din Oradea, Departamentul de Management-Marketing, Facultatea de Științe Economice - Universitatea din Oradea, APCE - Asociația pentru Promovarea Cooperării în Educație.

Au participat un număr de aproximativ 35 de cadre didactice, părinți, persoane din ONG-uri și alte persoane interesate de temă. Discuția a fost moderată de dna Carmen Popa, reprezentantul APCE și cadru didactic al Universității din Oradea, dl. psih. drd. Alin Crețu de la Centrul Special pentru Educație Incluziv Nr. 1 Tileagd, dl. Dorin-Cristian Coita de la Departamentul de Management-Marketing, Facultatea de Științe Economice - Universitatea din Oradea și dl. Valentin Blândul, președintele Asociației pentru Educație și Formare Top Formalis din Oradea.
Dintre ideile discutate:
*Participanții la discuție au diferite roluri: cadre didactice, părinți, manageri, observatori, studenți, personal în ONG-uri, participanți la proiecte educaționale, formatori, evaluatori.  Cu toții reprezintă părți implicate, stakeholderi și agenți ai educației.
*Educația trebuie să reprezinte construcția unei rețele spectaculoase de idei care să faciliteze apariția la elevi a momentelor de A-ha-uri!.
*Una dintre temele discuției noastre este să răspundem la întrebarea: Ce așteaptă școala de la părinți?
*La APCE - Asociația pentru Promovarea Cooperării în Educație, urmărim munca în grup și învățarea prin cooperare. Atât APCE cât și Asociația Top Formalis sunt parteneri în cadrul proiectului CALIEDU - Masă critică pentru educație de calitate prin politici publice fundamentate prin cercetare, dezvoltat de Asociația Learn&Vision în parteneriat cu Asociația Centrul pentru Studiul Democrației și care urmărește creșterea gradului de implicare a ONG-urilor educaționale naționale și regionale în dezvoltarea de politici educaționale fundamentate pe rezultatele unor cercetări, prin înființarea unei coaliții.
*În contextul educațional este importantă perspectiva psihologului, care poate aduce un plus de comunicare și înțelegere între cei care predau, elevi și părinți.
*Una dintre problemele actuale ale părinților este lipsa de control asupra Internetului, dificultatea monitorizării site-urilor accesate de copii.
*O problemă din ce în ce mai acută este reprezentată de copiii care se droghează. Părinții ajung abia după trei ani să afle că copiii lor se droghează.
*De la părinte pleacă totul. Părinți au cel mai mare rol în educația copiilor lor.
*Există o mare tipologie a părinților.  Există părinți recunoscători care mulțumesc profesorilor pentru implicarea în educația copiilor lor.  Alți părinți au pretenții nejustificate de la profesori.
*Există mulți copii problemă, din familii dezorganizate, cu părinții la pușcărie, șomeri, cu un nivel precar de educație.
*Cum lucrează profesorii cu părinții?
*Părinții care vin să discute cu profesorii sunt acei părinți ai căror copii sunt buni, au performanțe ridicate la învățătură.  Părinții cu copii problemă, cu performanțe slabe la învățătură, nu vin să discute cu profesorii.
*Profesorilor, nu denigrați copiii în fața celorlalți părinți! Dați încredere copiilor în fața părinților lor. Schimbați modul de lucru cu părinții.  Invitați persoane importante, de exemplu- parlamentari, să vorbească cu părinții.
*La Asociația SOS Autism Bihor ne luptăm cu ministerul, facem petiții peste petiții.  Asociația S.O.S. Autism Bihor (A.S.A.B.) este o organizație non-guvernamentală, o asociație de părinți care au în îngrijire copii și adulți cu autism.
*Unii părinți se disculpă prin faptul că asigură meditații copiilor lor, apoi cer socoteală profesorilor pentru eventualele performanțe / note slabe ale copiilor. 
*Unii părinți sunt într-o permanentă goană după bani și neglijează educația copiilor lor.
*Cadrele didactice ar putea/ ar trebui să facă un program de meditații pentru părinți, consiliere săptămânală, să le ceară părinților să vină la consiliere.
*Există lectoratele cu părinții, care presupun o colaborare mai strânsă între profesori și părinți, prin implicarea acestora în viața școlii și o mai bună cooperare între școală și comunitate! 
*Cadrele didactice ar trebui să invite părinții la școală, să viziteze elevul la domiciliu.
*Dascălul să mulțumească părinților pentru implicare.
*Există contractul educațional care stipulează și rolurile părintelui.  În cazul în care părintele nu își îndeplinește aceste roluri ar trebui ca fie amendat, ori să presteze muncă în folosul societății. Cine urmărește îndeplinirea rolurilor părinților și sancționează eventuala lor neîndeplinire?
Câteva bune practici
*Proiectul „Cu părinții alături"- pentru copiii cu CES;
*Buletin informativ electronic pentru părinți;
*Organizarea și implicarea grupurilor / asociațiilor de părinți în activitatea școlii;
*Activități de voluntariat ale părinților în școală;
*Organizarea de evenimente pentru părinți;
*Grup de Facebook în care profesorii comunică cu părinții;
*Schimb de experiență între asociațiile de părinți din diferitele școli.
Concluzii
Implicarea părinților crește valoarea educației. Trebuie căutate și găsite noi modalități eficiente de implicare a părinților, pornind de la experiențele cadrelor didactice, preluând, amplificând și valorificând dorința părinților de a fi aproape de copiii lor și de a contribui la educația lor.
Nota finală dată evenimentului a fost 9,92.
Ce urmează?
1.Se va alcătui pagina de Facebook Soluții pentru îmbunătățirea educației prin implicarea părinților.
2.De asemenea, vom mai organiza și alte evenimente în cadrul cărora vom prelua experiența acestui eveniment.
Care sunt așteptările dvs. referitoare la această întâlnire 
Teme și idei noi referitoare la îmbunătățirea educației; Idei noi, aspecte concrete referitoare la implicarea părinților în educație; Idei și soluții pentru o comunicare eficientă; Îmbogățirea cunoștințelor, perfecționare; Îmbogățirea experienței; Informații practice; Sugestii, informații; Îmi doresc găsire unor parteneri de educație... părinții sunt și fac parte (indirect) din procesul de învățământ; Sunt fericită că visul meu prinde contur: de ani de zile așteptam și doream ca profesorii universitari să se implice activ în îndrumarea, sprijinirea, chiar remodelarea cadrelor didactice. Faptul că s-a ajuns la catedră nu este punctul final. Universitatea pregătește cadrele didactice, dar trebuie să fie și un sprijin ulterior, nu doar pentru debutanți. Apreciez inițiativa! Trebuie continuată! Material bogat, exemple variate; Informații noi, probe practice; Discuții despre cum îi implicăm pe părinți în activități. Informații noi; Cunoașterea modalităților de implicare a părinților în procesul educațional; Identificarea unor soluții concrete cu privire la îmbunătățirea relațiilor școală - părinți; Soluții la problemele discutate; Discutarea unor soluții concrete din mediul școlar și modalități de abordare a situației actuale; Informare, schimb de experiență, exemple concrete de implicare a părinților în îmbunătățirea educației; De a vedea mai multe perspective cu privire la educarea elevilor; De a învăța de la ceilalți.
Subiectele despre care ați vrea să se discute
Noi metode de abordare a educației; Modalități de implicare a părinților în școală și în activitățile școlii; Implicarea părinților în viața școlii; Implicarea eficientă a părinților; Relația școală - familie - comunitate; Cum să inițiem și să menținem o relație optimă cu părinții; Gestionarea violenței; Posibile activități în care sunt implicați părinții; Gestionarea violenței verbale sau fizice a elevilor; Atragerea părinților spre școală, implicarea lor; Lipsa psihologului și logopedului din școli; Simularea unor situații apropiate de realitate; Situațiile în care părinții cred doar ceea ce le spune copilul lor și nu ce spune cadrul didactic; Cum îi implicăm pe părinți în activități? Discuții legate de noi metode de evaluare a copiilor provenind din familii dezorganizate; Forme legale de implicare; Redescoperirea valorilor educației și a școlii; Finalitatea educației în școală are în vedere viitorul absolventului? Dezvoltarea relației părinți-școală; Implicarea elevilor în cadrul întreprinderilor sociale; Relații părinte - profesor - elev.
Ce ar mai fi de spus
Care ar fi calea legală prin care, atât ca profesor cât și ca părinte să poți atrage atenția forurilor superioare când în sistem sunt probleme? Când sunt părinții „de ajutor"; „Scuturarea" programelor; Dacă Legea Învățământului prevede la ciclul primar un minim de 12 elevi și un maxim de 25 elevi, de ce acceptă ISJ 35-40 de elevi într-o clasă? Dezbatere mai elaborată între cadrele didactice referitoare a relațiile de colaborare cu părinții și modalități de implicare a acestora în educația copiilor. Situațiile concrete în care i-ai motivat pe părinți să se implice.
Ce alte subiecte ar fi utile pentru dezbateri în folosul cadrelor didactice
Management educațional;  Cum motivăm elevii pentru învățarea școlară? Succesul în cariera didactică; Implicarea și motivarea elevilor; Relația cadru didactic - părinte - elev; Încrederea în școala românească; Importanța educației din punct de vedere al profesorilor, modalități de motivare a copiilor și părinților, diverse situații problemă; Informarea ambelor părți despre rolurile pe care le au în educarea copiilor; Cum să îi motivezi pe copii să lucreze în echipe; Găsirea unor soluții pentru a-i motiva pe elevi să-și efectueze sarcinile primite; De ce nu știu copiii să socializeze? De ce nu sunt copiii toleranți unul cu celălalt? Stimularea interesului real al părinților pentru relația profesor- elev - părinte; Abordarea educației în alte țări; Manualele școlare, conținutul lor.
Observații, sugestii, neajunsuri, soluții
Relația familie - școală în derivă? Sporirea numărului de specialiști în educație; Asociații de părinți; Seminariile gratuite ținute de Urania Cremene, http://uraniacremene.ro/ ; Cărțile lui Alfie Kuhn Parenting necondiționat și Pedepsiți prin recompense; Resurse de timp mai mari; Mai multe situații problemă, timp mai mult.
Anamaria Lăzuran

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:12 Ora de vară a Europei de Est