Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O locuință pentru familia care trăia într-o fostă gară

Dar de Sărbători

O locuință pentru familia care trăia într-o fostă gară

Magia Sărbătorilor de iarnă ne înconjoară, iar Clubul Femeilor Social-Democrate Bihor, în spiritul atmosferei acestora, a organizat marți, 29 decembrie 2015, o acțiune în satul Curtuișeni, pentru a aduce bucurie în casa unor oameni nevoiași.

În cadrul acesteia,  inimoasele membre ale Clubului au dotat locuința familiei Gellen, o familie mai puțin norocoasă, cu tot ce era necesar: mobilier, lucruri utile și haine. Tot acum a avut loc finalizarea lucrărilor la locuința lor din satul Curtuișeni. Pănă acum acești oameni trăiau într-o fostă gară, în condiţii mizere, de neimaginat, pentru o familie cu doi copii, dintre care unul cu dizabilități. Clubul Femeilor Social-Democrate Bihor a reușit  să aducă speranţă în viaţa lor, realizând îmbunătăţiri ale clădirii și amenajarea unei camere. În acest scop s-au executat lucrări de amenajare, reparație și întreținere, începând  cu acoperișul, au fost schimbate geamurile și ușa, s-a renovat interiorul casei, urmărindu-se asigurarea condițiilor normale, de trai decent, pentru o familie cu doi copii. 
Succesul acestui eveniment organizat de membrele CFSD, constă în faptul că aceste femei au  înțeles, cu adevărat, că nu este suficient doar să te lași înduioșat de  problemele semenilor, ci este mai important să le dai o mână de ajutor și să intervii cu promptitudine. Acțiunea a fost prilejuită și de intervenția sponsorilor inimoși, cărora le aducem pe această cale, încă o dată, mulțumiri: d-lui primar Nagy Istvan, d-lui consilier județean Derșidan Dan Ioan, sponsorilor principali: Anca Wittman și Romeo Wittman, executanților: Rosan Ioan și Balazs Levente și  altor sponsori: Pantea Gabriela, Horga Emanuela, Erica Mang, Hamos Maria, Ardelean Silvia, Carmen Bodiu, Moș Irina, Florica Bungău, Ruge Ioana, Georgiana Serte, Simona Olar, Doina Bunea și tuturor membrelor Clubului Femeilor Social-Democrate. D-na Lilla Debelka, președinte CFSD Bihor a mulțumit fiecăruia pentru implicare, donații și participare, felicitându-i pentru încă o acțiune de succes, organizată în cadrul clubului, alături de d-na deputat Sonia Drăghici și d-na Monica Popovici, vicepreședinte.
La final, d-na Lilla Debelka a declarat: ,,Dorința mea este să ne oprim o clipă și să aducem bucurie în inima celor triști, să aducem culoare și speranță  în  viața persoanelor mai puțin norocoase. Vă doresc tuturor să aveți parte în continuare de Sărbători fericite!"
Monica Popovici
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O locuință pentru familia care trăia într-o fostă gară.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:02:34 Ora standard a Europei de Est