Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Primarul Vitalyos Barna a făcut în Cetariu ceea ce nu au reușit opt primari

În 2-3 august, comuna Cetariu e-n sărbătoare!

Primarul Vitalyos Barna a făcut în Cetariu ceea ce nu au reușit opt primari

Primarul comunei Cetariu, Vitalyos Barna, te cucerește cu vorba-i dulce și modestia de a nu poza într-un "erou", chiar dacă faptele (realizările) și aprecierile localnicilor i-ar da dreptul să fie puțin mai mândru de sine și de faptele sale.

Cine-ar fi crezut că românii din Șușturogi (sat românesc, în întregime) îl vor (re)alege în bloc, sută la sută, în 2008? Dar cum ar putea oare uita cineva că Vitalyos Barna a asfaltat 7,2 km de drum (Șișterea-Șușturogi), ceea ce nu au reușit să facă opt primari înaintea lui?! Acum întâiul gospodar al comunei s-a „înhămat” la o altă lucrare capitală- alimentarea cu apă a centrului de comună, localitatea Cetariu. Ieri (joi, 24 iulie 2008), aveam să vedem stația de pompare (cu sistem de tratare a apei), din „ograda” primăriei și parte din cele opt cișmele montate în diferite zone ale localității, toate funcționabile (chiar dacă apa nu este încă potabilă, după cum putem afla din anunțul atașat la fiecare cișmea). Printr-o rețea de conducte de 10,5 kilometri, apa (tratată) ajunge la cei o mie de locuitori ai Cetariului. Cele două cătune (Peștea și Fertișag) au fost electrificate. De asemenea, rețeaua electrică stradală a fost înnoită în toate satele. Școala din Cetariu a primit o „infuzie” de capital de nouă miliarde, pentru reparație capitală, introducerea apei și încălzirii centrale, precum și o dotare la standarde europene.
Primarul Vitalyos Barna se arăta încântat de noul proiect care urmează să intre pe rol din luna septembrie în cele opt comune din zona metropolitană (plus Girișu de Criș). Este vorba despre colectarea deșeurilor de la populație (o dată pe săptămână) de către firma Reosal (cu sediul în comuna Borș). La nivelul fiecărei localități va avea loc însă o selectare și o depozitare a deșeurilor în pubele și tomberoane.
În raidul nostru (prin centrul de comună și nu numai), însoțiți de referentul cultural, dl Sztankovics Iuliu, am trecut și pe la școală, invitați și de trei eleve din clasa a VIII-a, Beganyi Eva, Balogh Ivett și Koma Renata, care au dorit să ne prezinte cabinetul de informatică, și să butoneze calculatoarele aflate și ele în vacanță. La grădiniță, au fost montate geamuri termopan, iar dispensarul medical arată ca ... o „farmacie”. Căminul cultural este în plin proces de renovare. Se speră ca lucrarea să se încheie până la balul strugurilor. În imediata vecinătate, se află Biserica reformată, devenită monument istoric, cu o troiță ridicată din inițiativa referentului cultural al primăriei, Sztankovics Iuliu, localnic, de viță nobilă, devotat cauzei pe care o slujește. Consecvent în acțiunile sale, Sztankovics Iuliu luptă să atragă tineretul spre cultură, pentru păstrarea și transmiterea moștenirii culturale, a tradițiilor și obiceiurilor locului. În activitățile de tineret de peste an, și-a fixat patru programe importante pentru care luptă cu toată ființa să le ducă la îndeplinire: balul strugurilor (de obicei în prima sâmbătă din luna octombrie),  concursul degustării vinului (ultima duminică a lunii februarie), program adresat cu precădere producătorilor de vinuri, sebarea câmpenească de la 1 Mai, la cantonul din Tăutelec, precum și Zilele comunei Cetariu, în primele zile de sâmbătă și duminică ale lunii august.
Pe lângă manifestări anuale, care se doresc să rămână tradiționale, sunt și multe altele, ocazionale, spontane, precum: balul castanelor, organizat în satul Șișterea, seratele dansante, competițiile de șah și tenis de masă...
Pentru actuala ediție (a IX-a) a Zilelor comunei, pregătirile sunt în toi, gazdele așteptându-se, ca și la ediția precedentă, la circa 12.000 de persoane (chiar dacă în 2007, manifestările s-au desfășurat pe parcursul a trei zile). Activitățile cu cei mai mulți protagoniști și participanți sunt concursul și parada atelajelor (cu participarea a circa 18-20 de atelaje, și un concurs în premieră națională – concursul forjorilor potcovari), regalul de fotbal (cu peste 15 meciuri, pe teren mic), concerte și discotecă în aer liber.
Zilele comunei Cetariu  
Pentru cei interesați să afle (în detaliu) cum vor decurge manifestările prilejuite de „Zilele comunei Cetariu”, vom prezenta, în continuare, programul celor două zile de sărbătoare tradițională a locuitorilor celor patru sate (Cetariu, Șișterea, Șușturogi și Tăutelec) și două cătune (Fertișag și Peștea).
Sâmbătă (2 august)
10.00-17.00 – meciuri de fotbal
18.00 – comunicarea rezultatelor obținute în cadrul regalului fotbalistic
18.40 – un moment artistic realizat de elevi ai școlii din localitate
18.55 – o reprezentație a formației de majorete „Sun Saine”
19.05 – moment artistic, cu grupul „Acrocap”
20.00 – recital al formației „Amazon Asz”
21.00 – muzică folk, cu „Csocsesz” (din Ungaria)
21.50 - discotecă în aer liber.
 Duminică (3august)
8.30-17.00 – concursul atelajelor (concursuri de obstacole și vânătoresc, concursul cailor, paradă, concursul forjorilor potcovari, decernarea premiilor)
17.00 – moment folcloric, cu formația de dansuri populare din Uileacu de Beiuș
19.00 – serată de umor cu Ihoș (din Ungaria)
20.00 – Mario și acordeonul său fermecat (recital de cântece îndrăgite)
20.40 – concert în aer liber, cu Fiesta
21.30 – discotecă în aer liber (până la ora 5.00)
24.00 – foc de artificii.
Direcția Agricolă, serviciul de consultanță Oradea și filiala din Cetariu vor organiza (în cele două zile) un pavilion cu expoziții, materiale de propagandă din domeniul agriculturii (pliante, reviste, cărți...). Meșterii populari se vor arăta și ei cu produsele lor. Pe parcursul celor două zile, va funcționa și un parc cu jocuri distractive, spre bucuria copiilor, și nu numai. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Primarul Vitalyos Barna a făcut în Cetariu ceea ce nu au reușit opt primari.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:46:21 Ora standard a Europei de Est