Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primarul Vitalyos Barna a făcut în Cetariu ceea ce nu au reușit opt primari

În 2-3 august, comuna Cetariu e-n sărbătoare!

Primarul Vitalyos Barna a făcut în Cetariu ceea ce nu au reușit opt primari

Primarul comunei Cetariu, Vitalyos Barna, te cucerește cu vorba-i dulce și modestia de a nu poza într-un "erou", chiar dacă faptele (realizările) și aprecierile localnicilor i-ar da dreptul să fie puțin mai mândru de sine și de faptele sale.

Cine-ar fi crezut că românii din Șușturogi (sat românesc, în întregime) îl vor (re)alege în bloc, sută la sută, în 2008? Dar cum ar putea oare uita cineva că Vitalyos Barna a asfaltat 7,2 km de drum (Șișterea-Șușturogi), ceea ce nu au reușit să facă opt primari înaintea lui?! Acum întâiul gospodar al comunei s-a „înhămat” la o altă lucrare capitală- alimentarea cu apă a centrului de comună, localitatea Cetariu. Ieri (joi, 24 iulie 2008), aveam să vedem stația de pompare (cu sistem de tratare a apei), din „ograda” primăriei și parte din cele opt cișmele montate în diferite zone ale localității, toate funcționabile (chiar dacă apa nu este încă potabilă, după cum putem afla din anunțul atașat la fiecare cișmea). Printr-o rețea de conducte de 10,5 kilometri, apa (tratată) ajunge la cei o mie de locuitori ai Cetariului. Cele două cătune (Peștea și Fertișag) au fost electrificate. De asemenea, rețeaua electrică stradală a fost înnoită în toate satele. Școala din Cetariu a primit o „infuzie” de capital de nouă miliarde, pentru reparație capitală, introducerea apei și încălzirii centrale, precum și o dotare la standarde europene.
Primarul Vitalyos Barna se arăta încântat de noul proiect care urmează să intre pe rol din luna septembrie în cele opt comune din zona metropolitană (plus Girișu de Criș). Este vorba despre colectarea deșeurilor de la populație (o dată pe săptămână) de către firma Reosal (cu sediul în comuna Borș). La nivelul fiecărei localități va avea loc însă o selectare și o depozitare a deșeurilor în pubele și tomberoane.
În raidul nostru (prin centrul de comună și nu numai), însoțiți de referentul cultural, dl Sztankovics Iuliu, am trecut și pe la școală, invitați și de trei eleve din clasa a VIII-a, Beganyi Eva, Balogh Ivett și Koma Renata, care au dorit să ne prezinte cabinetul de informatică, și să butoneze calculatoarele aflate și ele în vacanță. La grădiniță, au fost montate geamuri termopan, iar dispensarul medical arată ca ... o „farmacie”. Căminul cultural este în plin proces de renovare. Se speră ca lucrarea să se încheie până la balul strugurilor. În imediata vecinătate, se află Biserica reformată, devenită monument istoric, cu o troiță ridicată din inițiativa referentului cultural al primăriei, Sztankovics Iuliu, localnic, de viță nobilă, devotat cauzei pe care o slujește. Consecvent în acțiunile sale, Sztankovics Iuliu luptă să atragă tineretul spre cultură, pentru păstrarea și transmiterea moștenirii culturale, a tradițiilor și obiceiurilor locului. În activitățile de tineret de peste an, și-a fixat patru programe importante pentru care luptă cu toată ființa să le ducă la îndeplinire: balul strugurilor (de obicei în prima sâmbătă din luna octombrie),  concursul degustării vinului (ultima duminică a lunii februarie), program adresat cu precădere producătorilor de vinuri, sebarea câmpenească de la 1 Mai, la cantonul din Tăutelec, precum și Zilele comunei Cetariu, în primele zile de sâmbătă și duminică ale lunii august.
Pe lângă manifestări anuale, care se doresc să rămână tradiționale, sunt și multe altele, ocazionale, spontane, precum: balul castanelor, organizat în satul Șișterea, seratele dansante, competițiile de șah și tenis de masă...
Pentru actuala ediție (a IX-a) a Zilelor comunei, pregătirile sunt în toi, gazdele așteptându-se, ca și la ediția precedentă, la circa 12.000 de persoane (chiar dacă în 2007, manifestările s-au desfășurat pe parcursul a trei zile). Activitățile cu cei mai mulți protagoniști și participanți sunt concursul și parada atelajelor (cu participarea a circa 18-20 de atelaje, și un concurs în premieră națională – concursul forjorilor potcovari), regalul de fotbal (cu peste 15 meciuri, pe teren mic), concerte și discotecă în aer liber.
Zilele comunei Cetariu  
Pentru cei interesați să afle (în detaliu) cum vor decurge manifestările prilejuite de „Zilele comunei Cetariu”, vom prezenta, în continuare, programul celor două zile de sărbătoare tradițională a locuitorilor celor patru sate (Cetariu, Șișterea, Șușturogi și Tăutelec) și două cătune (Fertișag și Peștea).
Sâmbătă (2 august)
10.00-17.00 – meciuri de fotbal
18.00 – comunicarea rezultatelor obținute în cadrul regalului fotbalistic
18.40 – un moment artistic realizat de elevi ai școlii din localitate
18.55 – o reprezentație a formației de majorete „Sun Saine”
19.05 – moment artistic, cu grupul „Acrocap”
20.00 – recital al formației „Amazon Asz”
21.00 – muzică folk, cu „Csocsesz” (din Ungaria)
21.50 - discotecă în aer liber.
 Duminică (3august)
8.30-17.00 – concursul atelajelor (concursuri de obstacole și vânătoresc, concursul cailor, paradă, concursul forjorilor potcovari, decernarea premiilor)
17.00 – moment folcloric, cu formația de dansuri populare din Uileacu de Beiuș
19.00 – serată de umor cu Ihoș (din Ungaria)
20.00 – Mario și acordeonul său fermecat (recital de cântece îndrăgite)
20.40 – concert în aer liber, cu Fiesta
21.30 – discotecă în aer liber (până la ora 5.00)
24.00 – foc de artificii.
Direcția Agricolă, serviciul de consultanță Oradea și filiala din Cetariu vor organiza (în cele două zile) un pavilion cu expoziții, materiale de propagandă din domeniul agriculturii (pliante, reviste, cărți...). Meșterii populari se vor arăta și ei cu produsele lor. Pe parcursul celor două zile, va funcționa și un parc cu jocuri distractive, spre bucuria copiilor, și nu numai. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Primarul Vitalyos Barna a făcut în Cetariu ceea ce nu au reușit opt primari.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:57:22 Ora de vară a Europei de Est