Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Miercuri, a fost inaugurat drumul expres

Pentru decongestionarea traficului rutier

Miercuri, a fost inaugurat drumul expres

Primarul Ilie Bolojan, împreună cu viceprimarul Mircea Mălan au susținut miercuri, 23 decembrie 2015, o conferință de presă, în cadrul căreia a fost inaugurat drumul expres.

Această  nouă arteră rutieră a fost realizată în cadrul proiectului ,,Decongestionarea traficului rutier și îmbunătățirea mobilității populației pe coridorul tranfrontalier de legătură Oradea - Biharkeresztes", proiect derulat de Primăria Oradea, în calitate de lider de proiect, în colaborare cu orașul Biharkeresztes, în calitate de partener al proiectului. Proiectul  este finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007 - 2013. La conferință a participat și primarul orașului Biharkeresztes, dl Barabas Ferenc.
Lung de 3.577 de metri, drumul are două benzi de circulaţie şi va deveni magistrala municipală care face legătura cu drumul naţional DN1 spre Cluj-Napoca şi cu DN19 spre Satu Mare, legând podul Mareşal Prezan şi podul Teodor Neş. Viteza de circulaţie proiectată este de 50% km/h, accesul autovehiculelor de tonaj greu fiind interzis. Proiectul include două pasaje, în lungime de 30 m şi 162 m, 3 podeţe, iar străzile adiacente sunt racordate prin bretele, lungimea acestora totalizând 270 de metri.
Drumul expres va scoate o parte a traficului uşor de tranzit de pe arterele principale ale oraşului, având în principal rolul de a descongestiona Bulevardul Magheru, dar şi de a facilita accesul dinspre zona de deal a Oradiei spre cartierele Rogerius şi Nufărul.
Valoarea totală a investiției din Oradea a fost de 16.540.862 euro, din care cheltuieli eligibile 12.587.592 euro (contract finanțare)  și cheltuieli neeligibile 3.953.269 euro (Podul rutier Dragoș Vodă, reabilitarea Străzii Făcliei și proiectul de iluminat și utilități pentru zona de nord-est - Dealuri Oradea).
Managerul de proiect, d-na Anamaria Sava, a precizat că această colaborare cu partenerul maghiar, respectiv cu orașul Biharkeresztes, va continua și pe alte proiecte din următorul ciclu de finanțare.
,,La finalul acestui proiect transfrontalier, Primăria Oradea a reușit realizarea acestui drum expres, foarte important pentru municipiu, iar partenerul nostru maghiar a reabilitat mai multe drumuri în orașul Biharkeresztes. Se cuvine să îi mulțumesc d-lui Barabas Ferenc, primarul orașului Biharkeresztes, care ne-a fost partener și în proiectul realizării pistei de biciclete care leagă cele două orașe. Mulțumesc de asemenea, tuturor celor implicați în acest proiect, colegilor de la DMPFI, colegilor de la AIO, care au făcut exproprierile la acest proiect, mulțumesc consultanților noștri, diriginților de șantier, dar și asocierii de firme conduse de firma Trameco. Acum, toate străzile de aici au legătură cu drumul expres, accesul de pe deal în oraș este mult mai facil, iar datorită acestui drum rapid, din cartierul Nufărul se ajunge la Spitalul Județean în 5 minute", a spus primarul Ilie Bolojan.
De azi, Primăria Oradea deschide drumul expres circulației, cu excepţia tronsonului de 600 de m din spatele depoului CFR, care nu a fost trecut încă în proprietatea municipiului şi care va fi realizat anul viitor. ,,Sperăm că undeva începând cu luna mai 2016, întreg proiectul drumului expres să fie finalizat", a completat primarul Ilie Bolojan.
,,Eforturile asocierii care s-a ocupat de acest proiect au fost temeinice, însă fără condițiile climaterice pe care le-am avut, drumul expres nu era azi gata. E important faptul că am reușit să facem economii, iar unele lucrări au fost trecute de la neeligibile la eligibile. Realizarea acestui drum expres a presupus lucrări de consolidare, piloți forați la 25 m adâncime, realizarea unui  sistem de pământ armat, drenuri sifon care împiedică alunecarea. Drumul poate fi utilizat începând de azi - excepție va face data de 28 decembrie, când timp de două ore se vor face probe la cele două pasaje, respectiv cel de pe Piatra Craiului și cel de pe Gh. Doja - Louis Pasteur", a spus viceprimarul Mircea Mălan. (B.P.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Miercuri, a fost inaugurat drumul expres.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:12 Ora de vară a Europei de Est