Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sărbători de suflet

Sărbătorile de iarnă

Sărbători de suflet

„Niciodată cultura şi tradiţiile unui popor nu au distrus civilizaţia, dar civilizaţia poate fi moartea culturii şi de obicei tradiţiile şi obiceiurile unui popor mor din cauza civilizaţiei". (Vasile Băncilă)

Sărbătorile de iarnă sunt foarte importante pentru creştinii români: sunt sărbătorile în care suntem mai buni, mai darnici, este timpul  bucuriilor, al păcii şi al liniştii sufleteşti. Este o perioadă în care primim şi dăruim multă iubire şi căldură sufletească. Acest lucru se remarcă şi în entuziasmul cu care se fac pregătirile pentru aceste sărbători, respectându-se tradiţiile şi obiceiurile specifice fiecărei zone.
Astfel, prin toate activităţile desfăşurate, la şcolile şi grădiniţele din comuna Rieni, în 17 şi 18 decembrie 2015, ne-am propus să promovăm în rândul copiilor moştenirea lăsată din moşi-strămoşi şi ei la rândul lor să le transmită următoarelor generaţii, pentru a nu se pierde dragostea pentru tradiţie, frumos şi autentic.
La Şcoala  Gimnazială Nr. 1 Rieni într-o sală arhiplină, programul a debutat cu o scenetă interpretată de elevii clasei a V-a pregătiţi de d-na prof. Szatmari Eszter, care au încântat audienţa. Programul a continuat cu o şezătoare literară susţinută de elevi din gimnaziu, pregătiţi de d-na prof. Loredana Marge. Şezătoarea a fost precedată de o prezentare a modului în care acestea se organizau, prezentare realizată tot de d-na profesoară. Astfel, am aflat că ele se ţineau  după terminarea muncilor agricole, că aveau loc în serile tuturor zilelor lucrătoare, locul de desfăşurare fiind anunţat din timp, iar gospodina în casa căreia avea loc întrunirea se pregătea cu băutură şi mâncare. Femeile se adunau fie pentru torsul fibrelor textile, fie pentru scărmănatul lânii. După ce participantele îşi primeau „porţia de tors", pentru crearea unei atmosfere plăcute, ele erau servite cu un păhărel de ţuică, comentau evenimentele petrecute în propria comunitate şi se rosteau ghicitori, zicale, proverbe, se cântau sau se rosteau balade, se repetau colindele. Flăcăii, ştiind din timp locul de desfăşurare a şezătorilor, cutreierau în grupuri însoţite de muzicanţi pe la toate casele unde aveau loc astfel de întruniri, ei venind să înveselească atmosfera.
Urmărindu-i pe copii, putem spune că datinile şi obiceiurile sărbătorilor de iarnă ne reprezintă ca popor şi constituie o adevărată, „valută" a ţării noastre, apreciată şi recunoscută în întreaga lume.
D-na director, Liliana Balint, prezentă la activităţi, a urat sărbători cu pace şi linişte sufletească tuturor celor prezenţi, dar a şi subliniat faptul că, se mândreşte cu realizările şcolii, atât în ce îi priveşte pe elevi, cât şi în ce îi priveşte pe dascăli! De asemenea, le-a mulţumit şi părinţilor, fără a căror implicare nici noi nu ne-am putea mândri cu aceste realizări!         
Un moment artistic deosebit a fost oferit de elevii îndrumaţi de d-nele prof. Ilieş Angela şi Simona Tirla, care ne-au amintit povestea Naşterii Mântuitorului şi  că ,,E vremea colindelor". Atmosfera a fost diversificată de eleva Giulia Jurj, care a interpretat un colind la fluier.
Cu mare interes au fost urmăriţi elevii care au interpretat colinde în limba engleză, coordonaţi fiind de d-na prof. Anca Paşca.
La Şcoala Gimnazială Nr. 2 Ghighişeni, elevii claselor V-VIII au susţinut un program artistic în cadrul căruia s-au recitat poezii şi s-au cântat cu entuziasm colinde tradiţionale. Elevii au fost îndrumaţi de d-nele prof. Ilieş Angela, Carmen Ifirim, Anca Paşca şi de d-nii prof. Daniel Bonchiş şi Ioan Mocan.
Preşcolarii şi elevii claselor primare din comună ne-au oferit un prilej de bucurie prin serbările prezentate, întrucât niciun alt anotimp nu trezeşte în sufletul copiilor atâta frumuseţe şi emoţie ca anotimpul iarna. Aceştia au fost coordonaţi de d-nele educatoare şi învăţătoare: Marcela Terme, Ramona Ţigan, Anamaria Tancău, Ioana Chiorean, Laura Pirtea, Florica Paşca, Ioana Jurj, Simona Sabău şi Corina Popa.
De la toate aceste activităţi nu au lipsit  bătrânul Moş Crăciun, cel darnic şi bun, care a răsplătit prestaţia tuturor copiilor şi d-na director, Liliana Balint, căreia îi mulţumim pe această cale pentru susţinere şi aprecieri.  
Ioana Chiorean
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbători de suflet.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:15 Ora de vară a Europei de Est