Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința de închidere a proiectului ,,ACCES”

Joi, la sediul Fundației Agora, a avut loc

Conferința de închidere a proiectului ,,ACCES”

Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany Timișoara, în parteneriat cu Fundația Agora din Municipiul Oradea, a organizat joi, 10 decembrie 2015, la Oradea, la sediul Fundației Agora (Piața Tineretului, Nr. 8) Conferința de închidere a proiectului POSDRU/176/3.1/S/149677 - ,,ACCES - Antreprenoriat, Curaj, Cunoaștere, Efort, Succes", Axa prioritară 3 ,,Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor", Domeniul major de intervenţie 3.1 ,,Promovarea culturii antreprenoriale".

Proiectul strategic POSDRU/176/3.1/S/149677-,,ACCES - Antreprenoriat, Curaj, Cunoaștere, Efort, Succes" s-a desfășurat în perioada 16 februarie 2015 - 15 decembrie 2015 și a fost implementat de Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany Timișoara, în parteneriat cu Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest Timișoara și Fundația Agora din Municipiul Oradea. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, iar obiectivul principal al acestuia a fost promovarea culturii antreprenoriale în Regiunea de Vest și Regiunea de Nord-Vest. Valoarea totală a acestui proiect este de 6.713.288,00 lei din care 94% în valoare de 6.184.280,91 lei valoarea eligibilă a finanțării nerambursabile acordată din FSE; 6% în valoare de 394.741,33 lei valoarea eligibilă a finanțării nerambursabile acordată din Bugetul Național și 2 % în valoare de 134.265,76 lei contribuția eligibilă a beneficiarului - Fundația Serviciilor Sociale Bethany.
Proiectul strategic ,,ACCES - Antreprenoriat, Curaj, Cunoaștere, Efort, Succes" s-a adresat cetățenilor din 10 județe (Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș), iar prin intermediul lui se dorește stimularea preocupărilor antreprenoriale ale tuturor persoanelor care doresc să inițieze o afacere, în special ale tinerilor întreprinzători. În acest sens a fost demarat pe toată perioada de implementare, un proces de promovare a activităților și serviciilor oferite în cadrul proiectului.
În cadrul conferinței de închidere, la care au participat persoane din grupul țintă al proiectului, inclusiv cei care au demarat o afacere pe baza concursului de planuri de afaceri, precum și echipa de implementare a proiectului de la Timișoara și de la Oradea, a luat cuvântul domnul președinte al Fundației Agora, prof. univ. dr. ing. Manolescu Mișu Jan care a precizat că acest proiect a fost unul de succes în primul rând datorită faptului că a implicat tineri care au participat activ în cadrul proiectului și au putut să inițieze afaceri, afaceri prin intermediul cărora s-au creat și se vor crea în continuare noi locuri de muncă. ,,Bucuria este cu atât mai mare când știm că printre acești antreprenori se numără și studenți de la Universitatea Agora", a spus domnul Manolescu. Totodată a multumit echipei de proiect pentru implicare și a precizat că Fundația Agora susține acest gen de proiecte și în continuare.
Totodată managerul de proiect, doamna Codruța Darida, a adăugat că acest proiect poate fi considerat de succes și prin faptul că a demarat cu o serie de necunoscute în ceea ce privește finanțarea, iar pe parcursul implementării, prin implicare, muncă și dorința de reușită, toate aceste aspecte s-au rezolvat, implicit cu sprijinul autorității de finanțare.
Doamna conf. univ. dr. Gabriela Bologa, coordonatorul activității tehnice de la Fundația Agora, partener în cadrul proiectului, a subliniat că acest proiect nu a fost un proiect ușor, nici din punct de vedere tehnic, nici din punct de vedere financiar, dar echipele de implementare de la cei trei parteneri ai proiectului, susținute permanent de către managerul de proiect, care a fost un liant al echipei, au implementat cu succes activitățile prevăzute în proiect, nivelul indicatorilor fiind realizat 100%.
În final, au fost prezentate realizările din cadrul proiectului: întreprinzătorii din rândul grupului țintă și-au prezentat dezvoltarea afacerii, totodată au fost prezentați indicatorii, iar pentru că ne aflăm în prag de Sfântă Sărbătoare, întreaga echipă a urat celor prezenți Sărbători liniștite și să creadă în antreprenoriat, deoarece prin curaj, cunoaștere și efort vor putea să se bucure de succes".
Coordonator activități tehnice Fundația Agora
conf. univ. dr. Gabriela Bologa
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința de închidere a proiectului ,,ACCES”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:58 Ora de vară a Europei de Est