Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tradiţii și obiceiuri de Crăciun

O serbare literară

Tradiţii și obiceiuri de Crăciun

,,Orice carte care ajută un copil să-și formeze obiceiul de a citi, să facă din citit o nevoie adâncă și continuă pentru toată viața sa, este bună". (Maya Angelou)

La Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ştei, la Centrul de Documentare și Informare,  s-a desfăşurat joi  (17.12.2015), concursul pe teme de literatură ,,O serbare literară - Tradiţii și obiceiuri de Crăciun.
Activitatea face parte din proiectul anual Lecturile copilăriei şi se află la cea de-a XV-a ediţie.
Scopul activității este acela de a descoperi şi a pune în valoarea capacităţile şi resursele intelectuale ale fiecărui copil, de a-i antrena în universul lecturii.
Pe parcursul semestrului I, elevii claselor a IV-a au avut de citit zece opere literare (povești, basme, poezii), precum și date bibliografice despre autori. Astfel, elevii şi-au aprofundat cititul, scrisul, elemente de caligrafie și abilităţi de comunicare. Şcolarii şi-au întocmit caiete de lectură, cuprinzând: scurte rezumate, date despre autori,  desene reprezentative.
Gazdele evenimentului au fost și prezentatorii lui, bibliotecar, inst. Ileana Tomescu şi profesorul documentarist Gabriel Vancea. Au concurat elevii claselor a IV-a A, B, C, D și E.
Întrebările au avut ca suport cele cinci teme de literatură din bibliografia propusă şi studiată de elevi pe parcursul primului semestru. Probele s-au născut firesc: Povești şi personaje (scenete), Caietul de lectură, Autori cunoscuţi, Proverbe româneşti, Ghicitori literare.
La scenete i-am avut ca interpreți pe elevii din clasele a V-a A, B, C și D şi elevi din a V-a de la Colegiul Național ,,Avram Iancu", sub coordonarea și în regia d-nelor bibliotecare. Tipologia i-a cuprins pe: Muma lui Ştefan cel Mare (VA), Prinţ şi cerşetor (V B), Portretul colegei mele de bancă (V C), Moş Ion Roată şi Unirea (V D) și Bubico (elevii de la şcoala parteneră), iar din juriu au făcut parte: profesorii de limba romană: Merce Sanda, Toth Ioana, Mangra Adelina, Haidu Rodica și bibliotecar Epreanu Cristina.
Gând la gând cu bucurie: atunci când îl doream mai mult pe Moșul cel bun să vină în mijlocul nostru, numai ce ni s-a arătat încărcat cu dulciuri, fiind sponsorizat de  Primăria, Consiliul Local Ştei și S.C. Buru S.R.L.
Ne-am bucurat apoi nespus ascultând frumoasele colinde tradiționale interpretate de membrii grupului vocal al şcolii, coordonat de prof. Merce Sanda, Rada Daniela şi de corul Armonia, condus de prof. Gheorghe Drăgan.
Câștigătorii competiției literare
Punctajul maxim a fost obținut de echipajelor din clasele a IV-a A,B,D și E, care s-au situat pe primul loc, iar pe locul al doilea s-a clasat echipajul clasei a IV-a C.
Doamna director adjunct, prof. Simona Pantea, a felicitat echipajele și profesorii coordonatori, premiind cu diplome atât echipajelor, cât și actorilor și colindătorilor.
Vina pentru reușita manifestării au purtat-o, deopotrivă, iniţiatoarea acestui proiect, d-na bibliotecar, inst. Tomescu Ileana, și colaboratorii săi: prof. docum. Vancea Gabriel, alături de membrii echipei de proiect: prof. Muşet Georgeta - directorul școlii, prof. Simona Pantea, director adjunct, prof. Merce Sanda, consilier educativ, prof. Gheorghe Drăgan, Rada Daniela, profesorii de limba română și învăţătorii claselor a IV-a: Alina Todor, Florina Creţ, Sanda Domokoş, Voichiţa Bogoşel și Stan Lavinia.
Cu ocazia Sfintelor Sărbători ale Crăciunului, dorim tuturor colegilor și partenerilor multă sănătate, fericire un Crăciun binecuvântat și un An Nou plin de realizări.
La mulţi ani!
Sanda Merce & Ileana Tomescu
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tradiţii și obiceiuri de Crăciun.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:20 Ora de vară a Europei de Est