Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Masă critică pentru educație de calitate prin politici publice fundamentate prin cercetare”

Rezumat de proiect

„Masă critică pentru educație de calitate prin politici publice fundamentate prin cercetare”

Proiectul „Masă critică pentru educație de calitate prin politici publice fundamentate prin cercetare" este un proiect iniţiat de Asociatia Learn&Vision în parteneriat cu Asociaţia Centrul pentru Studiul Democratiei, are o durată de 12 luni, începând cu 1 aprilie 2015, şi este finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG România.

Implementarea acestui proiect vine ca o necesitate, în mare parte din cauza lipsei coalizării actorilor neguvernamentali din domeniul educației care să se angajeze în elaborarea și promovarea de politici educaționale fundamentate pe rezultatele unor cercetări. Acest fapt favorizează modul în care se iau deciziile în sistemului de învățământ românesc, resimțindu-se acut lipsa unor cercetări la nivel national care să vizeze aspectele esențiale ale educației (acces, calitate, echitate), precum și lipsa datelor de evaluare privind impactul politicilor educaționale și al schimbărilor introduse. Acest lucru este evident si din raportul Education and Training in Europe 2020 - Responses from the EU Member States (Comisia Europeană/ EACEA/ Eurydice, 2013, p. 82), care include recomandarea specifica formulată pentru România (CSR 5) in vederea atingerii obiectivelor asumate pentru 2020 de a evalua impactul reformelor din învățământ. Cu toate acestea, și puținele studii de impact realizate sub egida Ministerului Educației sunt insuficient cunoscute din cauza accesibilității lor limitate.
În acest context, scopul principal al proiectului constă în creșterea gradului de implicare a ONG-urilor educaționale naționale și regionale în dezvoltarea de politici educaționale fundamentate pe rezultatele unor cercetări, prin înființarea unei coaliții (CALIEDU). În același timp, proiectul urmărește îndeplinirea următoarelor obiective:
- dezvoltarea capacității de advocacy a coaliției CALIEDU prin instruirea a cel puțin 12 persoane resursă din cadrul ONG-urilor educationale în domeniul metodologiilor de cercetare educaţională şi în ciclul elaborării de politici publice;
- sprijinirea recunoaşterii efective a expertizei ONG-urilor în elaborarea politicilor publice prin realizarea unei platforme electronice care oferă resurse relevante (rapoarte de cercetare, metodologii de cercetare educaţională, articole ştiintifice, documente de poziţie) pentru factorii de decizie şi promotorii politicilor educaţionale şi facilitează comunicarea dintre diverşi factori implicaţi în elaborarea, promovarea şi implementarea politicilor educaţionale (inclusiv profesori);
- promovarea, prin elaborarea unui document de poziţie CALIEDU şi prin susţinerea unei campanii de advocacy, a imperativului de a fundamenta deciziile de politică educaţională pe rezultatele cercetărilor, inclusiv prin realizarea unor studii de impact ale politicilor şi strategiilor implementate ulterior aderării României la Uniunea Europeană.
Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt 12 ONG-uri selectate pentru formarea coaliției CALIEDU, împreună cu membrii și voluntarii acestora. În jurul acestei coaliții se va coaliza un alt grup de beneficiari, constituit de cel puțin 12 instituții publice cheie din învățământ (țintim organizații precum Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, Institutul de Științe ale Educației, Ministerul Educației Naționale, universități, inspectorate școlare județene și casele corpului didactic). În plus, datorită platformei online și a instrumentelor de diseminare, un procent de cel puțin 2% din totalul cadrelor didactice din România (aproximativ 4500 de persoane) vor avea acces la modele de design de cercetare educațională, precum și la o serie de alte resurse necesare în demersurile metodico-științifice ale acestora.
Mariana Dragomir
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Masă critică pentru educație de calitate prin politici publice fundamentate prin cercetare”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:10 Ora de vară a Europei de Est