Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

C.N. „Octavian Goga” Marghita se alătură misiunii de a iniția 100 de milioane de elevi în informatică

Ce este „Ora de programare”?

C.N. „Octavian Goga” Marghita se alătură misiunii de a iniția 100 de milioane de elevi în informatică

Trăim într-o lume a tehnologiei. Nimeni nu mai poate contesta acest lucru. Este știut faptul că, oricare ar fi domeniul pe care elevii noştri aleg să îl continue ca adulţi, capacitatea lor de a reuşi va depinde tot mai mult de înţelegerea modului în care funcţionează tehnologia.

Deși tehnologia computerului este fundamentală pentru fiecare industrie de astăzi, din păcate, numai o mică parte dintre tineri învață informatica în școală, în cadrul orelor de informatică.
Acesta este motivul pentru care Colegiul Național „Octavian Goga" din Marghita a ales să se alăture celui mai amplu eveniment educațional în istorie: Ora de Programare,  pe parcursul Săptămânii Educației în Tehnologia Computerelor în săptămâna 7-13 decembrie 2015. Ora noastră de Programare este o declaraţie că instituția din care facem parte este gata să ne formeze abilităţile fundamentale ale secolului 21.
Pe durata unei săptămâni, s-au desfășurat circa 77.000 de activități care au implicat peste 100 de milioane de elevi din 180 de țări. Dintre aceștia, suntem mândri să remarcăm că 549 de elevi provin de la Colegiul Național „Octavian Goga" din Marghita. Elevii, atât din mediul primar, cât și gimnazial și liceal, au fost coordonați de doamnele profesoare de informatică Simona Sarca și Zenovia Coraș.
Ce este „Ora de programare"?
,,Ora de Programare" (Hour of Code), organizată de Code.org (o organizaţie non-profit) şi peste 100 alte organizaţii, este o mărturie că generaţia de astăzi este gata să își formeze deprinderi esenţiale pentru a avea succes în secolul 21. Așa cum spunea Barack Obama: „Nu doar te juca pe telefonul tău. Programează-ți-l tu!", elevii au fost inițiați în activitatea de programare prin intermediul unor tutoriale realizate special pentru gusturile și pasiunile lor. Elevii și-au putut crea propriile secvențe din jocurile preferate: Angry Birds, Ice Age, Frozen, Zombies etc. Faptul că au putut vedea cum ceea ce creează ei înșiși, prin inserarea liniilor de cod, prinde viață i-a motivat să continue, descoperind o lume cu totul nouă, atrăgătoare și foarte incitantă pentru imaginația lor.
Prin participarea la astfel de evenimente, vrem să ne asigurăm că elevii noştri sunt pregătiți pentru provocările tehnologiei din viitorul apropiat și că nu vor rămâne doar consumatorii ei.
Prof. Manuela BÂRZA
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: C.N. „Octavian Goga” Marghita se alătură misiunii de a iniția 100 de milioane de elevi în informatică.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:08 Ora de vară a Europei de Est