Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Colocvii Muzicale - Recital Robert Schumann

Astăzi, la Centrul cultural POSTICUM

Colocvii Muzicale - Recital Robert Schumann

În cadrul stagiunii COLOCVII MUZICALE, Departamentul de Muzică al Universității din Oradea le are ca invitate pe soprana SORINA MUNTEANU (prim solista Operei Naționale din București) și pianista SILVIA SBÂRCIU (lector universitar al Academiei de Muzică ,,Gh. Dima" din Cluj-Napoca).

Recitalul Schumann are loc astăzi (marți, 15 decembrie 2015), ora 18.00 la Centrul cultural POSTICUM (Str. Teiului Nr.26).  După interpretarea celor două cicluri de lieduri Liederkreis - op. 39, Frauenliebe und Leben - op. 42, cele două artiste oferă studenților și elevilor cântăreți și pianiști interesați în interpretarea muzicală camerală (lied) un curs de măiestrie. Intrarea este liberă.
Recitalul cameral din 15 decembrie 2015 face parte dintr-o serie de recitaluri cu un repertoriu exclusiv Schumann care va culmina cu realizarea unui CD în martie 2016. Colaborarea dintre cele două artiste, soprana Silvia Sorina Munteanu şi pianista Silvia Sbârciu, a început în urmă cu trei ani, timp în care acestea au abordat un repertoriu foarte variat, de la lieduri de Mozart la Wagner, Liszt, Strauss, Schumann, Brahms sau chiar Verdi. Anul 2016 marchează 160 de ani de la trecerea în neființă a lui Robert Schumann, aşadar alegerea unui repertoriu care să graviteze în jurul marelui compozitor a fost lesne de înțeles. Pe lângă recitalurile camerale, va avea loc şi o serie de workshop-uri în care cele două artiste îşi vor prezenta viziunea interpretativă pe de o parte şi vor încerca să ofere tinerilor interpreți o privire de ansamblu asupra liedului, un gen cameral extrem de rafinat şi, poate, insuficient de bine cunoscut.
Program
Liederkreis - op. 39
1.In der Fremde
2.Intermezzo
3.Waldesgespräch
4.Die Stille
5.Mondnacht
6.Schöne Fremde
7.Auf einer Burg
8.In der Fremde
9.Wehmut
10.Zwielicht
11.Im Walde
12.Frühlingsnach
Frauenliebe und Leben - op. 42
1.Seit ich ihn gesehen
2. Er, der Herrlichste von allen
3.Ich kann's nicht fassen, nicht glauben
4.Du Ring an meinem Finger
5.Helft mir, ihr Schwestern
6 Süßer Freund, du blickest
7.An meinem Herzen, an meiner Brust
8.Nun hast du mir den ersten Schmerz getan
Silvia Sorina Munteanu
Recompensată în anul 2010 cu distincția ,,Cea mai bună solistă de operă din țară", soprana Silvia Sorina Munteanu, prim solista Operei Naționale din București, este o prezență activă și mult aclamată pe scenele lirice naționale și internaționale. Doctor în stilistică interpretativă, soprana colaborează cu maeștri și soliști ai celor mai importante scene ale lumii, între care Daniel Oren, Francesco Rosa, Nicola Giuliani (Italia), Tamas Pal (Ungaria), Ioan Iancu, Iurie Florea, Cornel Trăilescu, Adrian Morar, Leonard Dumitriu, Tiberiu Soare, Gheorghe Costin, Ciprian Teodorașcu, Ondrej Lenard (Slovacia), Didier Lucchesi, Stefan Soltesz, Alexandru Agache, Serghei Murzaev, Miroslav Dvorsky, Geraldine Chauvet, Thiago Arancam, Olga Mykitenko, Ilona Tokodi, Milen Nachev, Ivan Ivanov, Nayden Todorov, Boris Statsenko, Carlos Almanguer, Petre Sbarcea, David Crescenzi, Mark Shannahan. Pe lângă constantele colaborări cu instituțiile de spectacol din țară, Silvia Sorina Munteanu este invitată în festivaluri importante, în spectacole de operă, concerte și recitaluri în Germania (Frankfurt am Main, Essen, Coburg), SUA, Belgia, Olanda, Elveția, Franța, Italia, Cehia (Praga), Bulgaria (Sofia), Slovacia (Bratislava), Ungaria (Budapesta), Macedonia (Skopje), Portugalia, Spania sau chiar Thailanda. Diversitatea repertoriului abordat o situează între cele mai versatile și mai titrate soprane din România.
Silvia Sbârciu
Beneficiara unei solide pregătiri internaționale, pianista Silvia Sbârciu și-a început formația muzicală în orașul natal Cluj- Napoca, desăvârșind-o la binecunoscuta instituție de învățământ superior muzical Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Mannheim (Germania) unde a urmat studiile aprofundate la clasa profesorului Paul Dan. Fecundele stagii profesionale în compania unor mari maeștri ai artei pianistice mondiale și a unor pedagogi importanți (Karl Heinz Kämmerling de la Mozarteum Salzburg în cadrul Schleswig - Holstein Musikfestival, Lev Naumov de la Conservatorul din Moscova, Leon Fleischer de la Juilliard School of Music, New York, Konstantin Scherbakov, Dmitri Alexeev, Felix Gottlieb sau Sviatoslav Pochekin în cadrul Internationale Klavierakademie Murrhardt - Germania) au contribuit decisiv la formarea profilului artistic al pianistei. Evoluția sa a fost puternic influențată și de participarea la IKIF (International Keyboard Institute and Festival - New York, SUA) unde a lucrat cu pianiștii Sontraud Speidel, Akiko Ebi, Asaf Zohar și dirijorul Eduard Zilberkant. Atât ca solistă cât și ca partener cameral, pe cartea de vizită a pianistei se găsesc festivaluri importante cum ar fi Festivalul ,,Toamna Muzicală Clujeană", Festivalul ,,Mozart", ,,Festivalul de Interpretare a Liedului Ionel Perlea", Festivalul ,,Sigismund Toduța" sau Festivalul 3iTTT (3. internationale Treossinger Tastentage) de la Trossingen, Germania. A susţinut cursuri de măiestrie atât la Festivalul 3iTTT cât şi la Academia de Muzică ,,Stanislaw Moniuszko" - Gdansk, Polonia. Pe lângă bogata activitate solistică, Silvia Sbârciu s-a impus și ca un partener cameral avizat.
Detalii: https://www.facebook.com/events/457248924465578/
Director Departamentul de Muzică,
conf. univ. dr. Carmen VASILE

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:25 Ora de vară a Europei de Est