Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cine dă banii dictează: Primăria decide, Inspectoratul execută sau este executat?

Propuneri de modificare a reţelei şcolare orădene pentru anul şcolar viitor

Cine dă banii dictează: Primăria decide, Inspectoratul execută sau este executat?

Primarul Ilie Bolojan a anunțat în cadrul conferinței de presă de marți, 8 decembrie 2015, că reprezentanții Primăriei Oradea și ai Comisiei Consiliului Local pentru activităţi social-culturale, culte, învăţământ, tineret, activităţi sportive şi de agrement au discutat în ultimele săptămâni propunerile de modificare a reţelei şcolare din Municipiul Oradea pentru anul şcolar 2016-2017.

Obiectivele principale ale modificărilor propuse de executivul Primăriei sunt: crearea unui sistem de învăţământ organizat, administrat și finanţat corespunzător (încadrarea cheltuielilor în cuantumul sumelor alocate prin costurile standard pe elev), respectiv adaptarea profilelor de învăţământ la nevoile reale ale pieţei muncii.
Conform primarului Ilie Bolojan, modificările propuse privind rețeaua școlară a administrației locale pe anul 2016/2015 sunt:
1.Desființarea a două grădinițe fără personalitate juridică:
a.Grădinița cu Program Normal Nr. 1, subordonată Grădiniței cu Program Prelungit nr. 25 (cu personalitate juridică)
b.Grădinița cu Program Prelungit nr. 37, subordonată Grădiniței cu Program Prelungit nr. 54 (cu personalitate juridică).
2.Fuziunea prin absorbţie a două dintre unităţile şcolare cu profil tehnologic: Colegiul Tehnic „Traian Vuia" Oradea şi Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna" Oradea.
Primarul a enumerat și motivele desființării celor două grădinițe, respectiv fuziunii celor două școli tehnice.
În cazul desființării Grădiniței cu Program Normal Nr. 1, respectiv a Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 37, argumentele avute în vedere sunt:
Grădinița cu Program Normal  Nr.1:
Spațiul este deținut cu chirie: 4.000 lei/lună
Numărul copiilor înscriși este redus: 42 (27+15)
Prezența zilnică redusă a copiilor
Reducerea solicitărilor pentru programul normal al copiilor
Există disponibilitate pentru preluarea parţială a grupelor la Grădiniţa nr. 22, în incinta Creşei de pe Str. Grădinarilor sau o altă locaţie deţinută de Primărie.
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 37:
Spațiul este deținut în proprietate de un terţ care a anunţat oficial intenţia demolării construcţiei existente
Municipalitatea nu deţine în prezent un contract valid de comodat/închiriere
În apropiere funcţionează Grădiniţa 54, care dispune de 2 săli utilizate în prezent de Consiliul Judeţean, care pot fi disponibilizate.
În cazul fuziunii propuse a celor două colegii tehnice, argumentele avute în vedere sunt: *localizarea unităţilor şcolare propuse pentru fuziune
*profilurile tehnologice comune/apropiate - Campus cu profil tehnologic
*baza materială comună completă (ateliere tehnice modernizate, sală de sport, cămin-internat, cantină etc.)
*fuziunea va permite păstrarea tuturor specializărilor celor două unităţi şcolare, mobilitatea cadrelor didactice şi a elevilor, siguranţa posturilor pe termen lung.
*necesitatea concentrării învăţământului profesional - cu profil tehnic-industrial
*asigurarea unei relaţionări directe între un colegiu cu profil tehnic-industrial şi Şcoala Eurobusiness (asociaţia firmelor pentru susţinerea învăţământului profesional)
*asigurarea unei mai bune gestionări a sumelor alocate pe baza costurilor standard pe elev pentru cheltuielile salariale şi materiale.
Unitatea şcolară rezultată în urma fuziunii urmează să păstreze numele Colegiul Tehnic „Traian Vuia" Oradea, a menționat primarul Ilie Bolojan. ,,Ne dorim în primul rând să avem o școală de meserii în Oradea care să ofere forță de muncă calificată pentru toate companiile care sunt în orașul Oradea, începând de la companiile de tradiție la companiile care au venit recent în Oradea, companii care au număr mare de angajați și care în permanență au nevoie de forță de muncă calificată. Cele două unități de învățământ au practic o locație comună care a fost spartă în ultimii ani, au o bază care ar putea fi folosită în comun, din acest punct de vedere ar putea fi locația în care am putea dezvolta această școală de meserii", a spus primarul.
Ilie Bolojan a adăugat că este mult mai important să fie pregătiți anual sute de tineri pentru piața muncii, iar dacă acest lucru se va întâmpla, etapa următoare presupune stabilirea unei legături directe dintre cele mai importante companii din Oradea și școala de meserii, fiecare clasă din școală fiind arondată unei companii sau grup de companii, iar profesorii care predau la această școală să se ducă la aceste fabrici și să adapteze materiile predate tehnicilor de fabrică ale acestor companii. Companiile, la rândul lor, împreună cu Primăria Oradea, vor finanța dotarea acestor laboratoare, acordarea de burse elevilor și alocarea de ingineri sau maiștri din aceste companii pentru a le preda materiile de specialitate.
Ilie Bolojan a menționat că modelul de școală tehnică nu este unic în România, sunt exemple de bune practici în țară, iar dacă avem o școală de meserii de care e nevoie, investitorii vor veni în număr mare în Oradea.
Proiectul modificării rețelei școlare urmează să fie discutat în viitor în Consiliul Local, respectiv cu Inspectoratul Școlar Județean. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:12 Ora de vară a Europei de Est