Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Invitație la ,,Seara de colinde...”

Joi, la Grădinița Nr. 28 - Nufărul, Oradea

Invitație la ,,Seara de colinde...”

La Grădinița Nr. 28 - Nufărul, Oradea, a fost lansată joi, 10 decembrie 2015, o invitație la ,,Seara de colinde", devenită deja ,,ritual", prin care ne apropiem de miracolul și bucuria nașterii Mântuitorului.

Acțiunea continuă seria de evenimente populare românești menite să promoveze și să păstreze obiceiuri și tradiții specifice zonei noastre folclorice, precum și să cultive sentimente de dragoste și respect pentru folclorul românesc - obiective urmărite în derularea proiectului interjudețean „Tradiție, moștenire și simțire românească", alături de parteneri.
Doamna director, prof. Cornelia Româneac (,,sufletul" acestui gen de evenimente), a salutat invitații, a prezentat ,,actorii" pe scena spectacolului ,,Seară de colinde...", exprimând bucuria reîntâlnirii prilejuite de această acțiune.
Mai întâi, copiii din corul Catedralei ,,Învierea Domnului", Oradea, conduși de preot Nicolae Pop, parteneri ai grădiniței și în proiectul local ,,Învățăm să dăruim" ne-au introdus în atmosfera primenită de sărbătoare, interpretând un medalion de colinde creștine. Căciunul nu ar fi Crăciun fără colindele aduse în casele noastre din timpuri străvechi, iar interpreta de muzică populară, Nicoleta Chiorean, aduce în fața invitaților emoția și colindele vechi, cântate de bunica acesteia în biserică în pragul sărbătorii nașterii Domnului. ,,Capra" bihoreană a însoțit ceata colindătorilor de la Școala Populară de Arte ,,Francisc Hubic", Oradea, condusă de instructor Dumitru Cora - creând un adevărat moment coregrafic de colinde, distractiv, ludic și urând gospodarilor să le meargă bine în anul care vine. În final, mesajul colindelor și al ,,Țuralesei" este adus de colectivul de cadre didactice al Grădiniței 28 - de urare a sănătății, norocului, purității interioare și prosperității.
Nu putea lipsi dovada că în cadrul proiectului derulat, grădinița are parteneri de seamă dintr-o zonă plină de ,,tradiție, moștenire și simțire românească" - Grădinița Nr. 1 ,,Căsuța piticilor" din Câmpulung Moldovenesc, Suceava, care a trimis un material filmat cuprinzând obiceiuri, tradiții, dansuri populare, specifice zonei folclorice respective.
Prezența la ,,seara de colinde" a reprezentanților Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Oradea, director Călin Perțe, a părinților, parteneri permanenți în educație, a I.S.J. Bihor, doamna inspector școlar, prof. Daniela Duma, s-a făcut simțită prin cuvinte de apreciere și mulțumire adresate colectivului de cadre didactice al Grădiniței Nr. 28.
Pe lângă simbolurile clare pe care le distingem în fiecare colț al grădiniței și le asociem cu sărbătoarea Crăciunului (imaginea lui Moș Crăciun, a bradului împodobit, a decorurilor populare), se remarcă și alte lucruri care ne transpun în starea de sărbătoare: costumarea ,,gazdelor" în ia tradițională românească, mirosul de vin fiert, scorțișoară și fundalul de colinde.
În atmosfera plină de bucurie, surprize, aduceri aminte, dar mai ales de emoția reîntâlnirii cu fostele colege care au venit cu mult drag și dor în locul în care au profesat cândva - s-a colindat, s-a povestit, s-a visat...
Adela Mioara Horga
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Invitație la ,,Seara de colinde...”


Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:23 Ora de vară a Europei de Est