Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Invitație la ,,Seara de colinde...”

Joi, la Grădinița Nr. 28 - Nufărul, Oradea

Invitație la ,,Seara de colinde...”

La Grădinița Nr. 28 - Nufărul, Oradea, a fost lansată joi, 10 decembrie 2015, o invitație la ,,Seara de colinde", devenită deja ,,ritual", prin care ne apropiem de miracolul și bucuria nașterii Mântuitorului.

Acțiunea continuă seria de evenimente populare românești menite să promoveze și să păstreze obiceiuri și tradiții specifice zonei noastre folclorice, precum și să cultive sentimente de dragoste și respect pentru folclorul românesc - obiective urmărite în derularea proiectului interjudețean „Tradiție, moștenire și simțire românească", alături de parteneri.
Doamna director, prof. Cornelia Româneac (,,sufletul" acestui gen de evenimente), a salutat invitații, a prezentat ,,actorii" pe scena spectacolului ,,Seară de colinde...", exprimând bucuria reîntâlnirii prilejuite de această acțiune.
Mai întâi, copiii din corul Catedralei ,,Învierea Domnului", Oradea, conduși de preot Nicolae Pop, parteneri ai grădiniței și în proiectul local ,,Învățăm să dăruim" ne-au introdus în atmosfera primenită de sărbătoare, interpretând un medalion de colinde creștine. Căciunul nu ar fi Crăciun fără colindele aduse în casele noastre din timpuri străvechi, iar interpreta de muzică populară, Nicoleta Chiorean, aduce în fața invitaților emoția și colindele vechi, cântate de bunica acesteia în biserică în pragul sărbătorii nașterii Domnului. ,,Capra" bihoreană a însoțit ceata colindătorilor de la Școala Populară de Arte ,,Francisc Hubic", Oradea, condusă de instructor Dumitru Cora - creând un adevărat moment coregrafic de colinde, distractiv, ludic și urând gospodarilor să le meargă bine în anul care vine. În final, mesajul colindelor și al ,,Țuralesei" este adus de colectivul de cadre didactice al Grădiniței 28 - de urare a sănătății, norocului, purității interioare și prosperității.
Nu putea lipsi dovada că în cadrul proiectului derulat, grădinița are parteneri de seamă dintr-o zonă plină de ,,tradiție, moștenire și simțire românească" - Grădinița Nr. 1 ,,Căsuța piticilor" din Câmpulung Moldovenesc, Suceava, care a trimis un material filmat cuprinzând obiceiuri, tradiții, dansuri populare, specifice zonei folclorice respective.
Prezența la ,,seara de colinde" a reprezentanților Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Oradea, director Călin Perțe, a părinților, parteneri permanenți în educație, a I.S.J. Bihor, doamna inspector școlar, prof. Daniela Duma, s-a făcut simțită prin cuvinte de apreciere și mulțumire adresate colectivului de cadre didactice al Grădiniței Nr. 28.
Pe lângă simbolurile clare pe care le distingem în fiecare colț al grădiniței și le asociem cu sărbătoarea Crăciunului (imaginea lui Moș Crăciun, a bradului împodobit, a decorurilor populare), se remarcă și alte lucruri care ne transpun în starea de sărbătoare: costumarea ,,gazdelor" în ia tradițională românească, mirosul de vin fiert, scorțișoară și fundalul de colinde.
În atmosfera plină de bucurie, surprize, aduceri aminte, dar mai ales de emoția reîntâlnirii cu fostele colege care au venit cu mult drag și dor în locul în care au profesat cândva - s-a colindat, s-a povestit, s-a visat...
Adela Mioara Horga
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Invitație la ,,Seara de colinde...”


Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:24:10 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...