Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De sărbători în Bihor

Astăzi, de la ora 19.00, la Teatrul ,,Regina MARIA”

De sărbători în Bihor

În satele Bihorului, în special în cele de pe Valea Crişului Repede, corindatul cu ocazia sărbătorii Crăciunului este obiceiul tradiţional cel mai bine păstrat. Grupurile de corindători merg din casă în casă şi duc prin colindul lor vestea Naşterii Domnului.

Corindătorii, feciorii satului sau chiar bărbaţi însuraţi, sunt însoţiţi şi de muzicanţi, iar colindatul se încheie la fiecare gospodărie cu un scurt danţ. A doua şi a treia zi de Crăciun se sărbătoreşte la ,,Casa de Corinzi", unde sunt răsplătiţi prin colind, cântec şi joc cei care au lăsat corindătorii în casă. 
 Ansamblul Artistic Profesionist Crişana aduce  în faţa publicului spectacolul ,,De sărbători în Bihor", un spectacol axat în special pe colinde tradiţionale, ce vor fi interpretate de membrii ansamblului, dar şi de invitaţii lor speciali. Şi fiindcă, aşa cum spuneam mai înainte, colindatul se încheie de obicei cu cântec şi joc, din spectacol nu vor lipsi nici aceste ingrediente. Vor evolua pe scenă atât orchestra şi dansatorii ansamblului, cât şi Simona Costin, Otilia Haragoş, Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa, Voichiţa Mihoc, Leontin Ciucur și Cornel Borza.  
Parfumul copilăriei va fi adus pe scenă de grupurile de colindători de la ansamblurile: ,,Mugurelul Bihorului" de Şcoala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir", având ca  instructor pe doamna Doina Lung, ,,Plaiurile Crişului" din Sântandrei, al cărui instructor este Mircea Dărăban şi ,,Zestrea Buduresei" din Budureasa, care are ca instuctor pe Ioan Popa.
Invitaţii de seamă care vor sărbători anul acesta alături de bihoreni sunt: Nicolae Mureşan, Nicolae Mureşan junior şi Valeria şi Traian Ilea.
Spectacolul este regizat de Leontin Ciucur, scenografia este semnată de Ianis Vasilatos, orchestra va fi dirijată de Adrian Miescu, iar la sunet îl vom regăsi pe Agod Zoltan.
Preţul unui bilet este de 15 lei la balcon, 20 lei în sală şi 30 de lei la loji. Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrului (de luni - vineri în intervalul orar 10.00 - 19.00 şi în weekend între orele 10.00-13.00) sau online de pe www. biletmaster.ro
Spectacolul va avea loc astăzi, duminică, 13 decembrie, de la ora 19.00, la sala mare a Teatrului ,,Regina MARIA".
Simona Zanca,
referent cultural

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:53:33 Ora de vară a Europei de Est