Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vineri, a fost inaugurat Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare

Piaţa Rogerius s-a transformat într-un modern centru agroalimentar

Vineri, a fost inaugurat Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare

Primăria Oradea a inaugurat vineri, 11 decembrie 2015, Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare, situat pe amplasamentul fostei Piețe Rogerius.

La inaugurare au fost prezenți viceprimarul Mircea Mălan, directorul S.C. Administrația Domeniului Public - dl. Liviu Andrica, directorul Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din Primăria Oradea - dl. Marius Moș, Manager financiar - d-na Oana Nicula, reprezentantul partenerului maghiar - dl. Gabor Istvan, dar și alți invitați.
Acest centru a fost realizat în cadrul proiectului transfrontalier ,,Cooperare Transfrontalieră pentru Dezvoltarea unui Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare în Oradea și a unui Centru pentru Educație Antreprenorială în municipiul Debrecen", la care parteneri au fost: Municipiul Oradea (lider de parteneriat) și Camera de Comerț și Industrie Hajdu-Bihar (partener de proiect).
Proiectul a fost finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, perioada de implementare fiind 1.10.2012 - 31.12.2015. Bugetul aferent investiţiei care i-a revenit Municipiului Oradea a fost în valoare de 6.705.313,40 euro (TVA inclus), din care contribuţia municipiului a fost de 35,22%.
Centrul de afaceri este situat într-o clădire modernă, cu o suprafață de aproape 9000 mp, care poate găzdui un număr de cel puțin 1000 de comercianți. Lucrările au fost executate de asocierea formată din: S.C. Trustul de Instalații, Montaj și Construcții S.A, S.C. Termoline S.R.L și S.C. Grup 4 Instalații S.A.
,,Suntem la finalul unui proiect important, un proiect dificil de executat, pentru că se află situat într-o zonă aglomerată între blocuri. Pe timpul lucrărilor, s-a făcut un efort în a găsi variante de mutare a unor zone din fosta Piață Rogerius, a fost nevoie ca lucrările să fie efectuate pe tronsoane, ceea ce invariabil a afectat și ritmul lucrărilor. Lucrările trebuiau finalizate la 30 octombrie 2015, dar pentru că nu au fost finalizate la timp, s-au aplicat penalități de întârziere firmei executante. Totodată, acolo unde pavajul nu a fost realizat corespunzător, am solicitat firmei refacerea acestuia", a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Execuția lucrărilor a fost împărțită în trei tronsoane: tronsonul I - partea din spate a fostei Pieței Rogerius, mărginit de Str. Pascal, Predeal și Sadoveanu; tronsonul II - partea din mijloc a fostei Piețe Rogerius, flancat de tronsonul I și III, precum și de Str. Predeal și Str. Sadoveanu, iar tronsonul III îl reprezintă partea dinspre Str. Corneliu Coposu (partea din față a fostei Piețe Rogerius).
,,În zona superioară a centrului se află o terasă amenajată ca o zonă verde, care va fi un spațiu public la dispoziția orădenilor. Apa de ploaie se colectează într-un bazin și va fi folosită la udarea spațiului verde și la întreținerea clădirii. De asemenea, încălzirea apei pentru întreaga clădire se face pe timp de vară cu panouri solare. În ceea ce privește accesul persoanelor cu dizabilități, sunt prevăzute accese speciale, accesul se poate face și cu liftul. Totodată, există băi dotate corespunzător pentru persoanele cu dizabilități ", a completat viceprimarul Mircea Mălan.
Piața are mai multe sectoare: sector legume-fructe, sector carne-pește, sector lactate-ouă, sector panificație, sector produse bio și apicole, sector produse împachetate și tradiționale, sector flori, sector produse nealimentare, zonă administrativă, platformă pentru deșeuri. Energia electrică necesară pentru iluminatul exterior al terasei este asigurată din surse de energie regenerabilă și nepoluantă, printr-un sistem de panouri fotovoltaice, care produc energie electrică prin utilizarea energiei luminoase.
Directorul ADP, dl. Liviu Andrica, a spus: ,,Toți comercianții din fosta Piață Rogerius au loc în noua piață, în plus mai urmează să organizăm o licitație, pentru că mai avem locuri disponibile pentru cei care doresc. În ceea ce privește tarifele, acestea rămân neschimbate. Vă mărturisesc că am fost în câteva orașe din țară și pot să vă spun că nu cred că există asemenea piață nici într-o altă localitate din țară. Cel mult în trei luni de zile, această piață va fi funcțională la nivelul tuturor cerințelor". (B.P.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:21 Ora de vară a Europei de Est