Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

În legătură cu gravele nereguli descoperite la Liceul particular „Georgiana" din Oradea

M.E.C.T. a depus o nouă plângere la D.N.A

În legătură cu gravele nereguli descoperite la Liceul particular „Georgiana" din Oradea

Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului a depus, astăzi, 18 iulie, o nouă sesizare la Direcția Națională Anticorupție, în legătură cu gravele nereguli descoperite la Liceul particular „Georgiana" din Oradea. În urma controlului efectuat de o echipă a Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului și a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, la Liceul „Georgiana" s-au evidențiat mai multe probleme în registrele matricole, cataloage, dosarele personale ale elevilor înregistrați în această unitate de învățământ.

52 de elevi proveniți de la Liceul „Georgiana” au susținut în acest an Bacalaureatul. În urma controlului ministerului, s-a sesizat faptul că există suspiciuni în legătură cu veridicitatea actelor de studii ale elevilor prezentate de unitatea de învățământ.
Ministerul a atașat sesizării transmise către DNA, toate documentele care au stat la baza întocmirii dosarului de către reprezentanții MECT și ARACIP.
După finalizarea anchetei judiciare, instanța va stabili vinovățiile și dacă sancțiunea va fi aceea de anulare a diplomelor de bacalaureat pentru cei 44 de promovați din cei 52 de participanți înregistrați la Liceul particular „Georgiana" din Oradea.
Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului a sprijinut demersurile procurorilor DNA și în cazul de la Sighetu Marmației, în care sunt inculpați mai mulți elevi și profesori pentru că ar fi dat bani în schimbul promovării examenului. Ministerul Educației a pus la dispoziția procurorilor toate documentele care ar putea reprezenta probe în anchetă - de la lucrările elevilor până la notele interne și publice, prin care se comunicau interdicțiile și sancțiunile pe care le suportă cei care încalcă legea și metodologia de bacalaureat, dar și documentele prin care fiecare membru al comisiilor de bacalaureat și-a asumat pe proprie răspundere că a luat la cunoștință de toate prevederile legale. Semnatarii acestor documente răspund în fața legii, în cazul în care prevederi sunt încălcate. Anularea sau nu a diplomelor de bacalaureat ale elevilor inculpați din Sighetu Marmației se poate face, în mod legal, numai după pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile a instanței.
Ministerul Educației a sesizat încă din prima zi de examen DIICOT-ul în legătură cu suspiciunea de tentativă de scurgere a informațiilor privind cerințele de la subiectele probei orale la limba și literatura română. Și în acest caz, ministerul a sprijinit demersurile anchetatorilor. În acest moment, cercetările s-au extins la nivelul mai multor județe, deși, inițial, informația prind aceste scurgeri a parvenit ministerului din județul Cluj.
O altă sesizare depusă la DNA de către Ministerul Educației, prin intermediul Inspectoratului București, a fost cea privitoare la suspiciunile de dare și luare de mită sesizate la Liceul „George Enescu" din Capitală.
Ministerul Educației a efectuat controale pe toată durata examenului de bacalaureat, în urma cărora au fost eliminați 268 de elevi prinși copiind și alți 98 de profesori complici la fraudă.
Ministerul Educației efectuează controale în țară și în acest moment. Împreună cu ARACIP, ministerul verifică modalitatea de funcționare a liceelor particulare. În același timp, toate inspectoratele școlare au deschis anchete administrative pe toate cazurile sesizate, pentru a stabili gradul de vinovăție a celor implicați. Verdictele și sancțiunile aferente acestora vor fi comunicate ministerului până pe 23 iulie. După centralizarea lor, ministerul va da publicității concluziile acestora. (Biroul de presă)

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:30:07 Ora standard a Europei de Est