Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primul curs de comunicare nonverbală din Oradea (II)

Sesiunea a II-a de prezentare, de la Primăria Oradea

Primul curs de comunicare nonverbală din Oradea (II)

Ieri (vineri, 11 decembrie 2015), la Primăria Municipiului Oradea, în sala Gen. Traian Moşoiu, s-a desfășurat, timp de cinci ore, cea de-a doua sesiune a cursului de comunicare nonverbală cu tema generală ,,Semnele nonverbale ale comportamentului disimulant şi depistarea lor rapidă". Prima sesiune a avut loc joi, 10 decembrie, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.

Importanţa comunicării nonverbală în prevenire, descoperirea şi investigarea infracţiunilor au fost prezentate de prof. univ. dr. Elena-Ana IANCU, Academia de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza"/ Universitatea Agora din municipiul Oradea/Universitatea de Vest Timişoara. Încă de la începutul desfăşurării modulului, prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu a subliniat importanţa cunoaşterii, aprofundării şi stăpânirii noţiunilor generale despre comunicare, astfel încât semnele nonverbale să poată fi valorificate în avantajul sau dezavantajul, emiţătorului-receptorului. De asemenea, a fost evidenţiată importanţa bunei credinţe, deontologiei profesionale şi dezvoltării personale, în relaţiile interumane, interinstituţionale şi intrainstituţionale. După prezentarea axiomelor comunicării, au fost amintite câteva legi pentru observarea şi interpretarea cu succes a limbajului nonverbal şi au fost aduse în atenţia celor prezenţi ca teme de discuţii şi reflexie: imperativele cunoaşterii, bazele biologice ale comunicării nonverbale, evenimentele caracterizate prin tripleta - raritate, impact extrem, predictibilitate retrospective -, factorii obiectivi şi/sau subiectivi care pot influenţa procesul formării declaraţiilor sau particulariza metodologia investigării infracţiunilor.
Mircea N. STOIAN, cunoscutul om de televiziune, ziarist specializat în comunicare nonverbală a prezentat modulul Învaţă să vezi ce gândesc alţii. Prezentarea şi exemplificarea semnelor nonverbale în general, a celor care arată disimularea în mod special au oferit ocazia auditoriului să fie actori într-o piesă scrisă, jucată şi trăită împreună.
Întrebările din sală, interacţiunea celor doi lectori şi completările venite din partea unor cadre didactice prezente în auditoriu au creat cadru optim pentru începutul simulărilor în care codificarea ori decodificarea semnelor nonverbal au fost o provocare pentru cei prezenţi.
În încheiere au fost spuse cuvinte de mulţumire, transmise semne noverbale de emoţie, bucurie şi linişte, fiind scrise şi înmânate diplome care să ateste prezenţa  la acest program de pregătire profesională şi dezvoltare personală. ,,Martor" pe parcursul desfăşurării cursului a fost frumosul brad din sala Gen. Traian Moşoiu care a transmis celor prezenţi importanţa simbolurilor, trăinicia tradiţiilor şi a prieteniei, cum ar spune Dalia Nechita.
Din câte am înțeles, ,,caravana" comunicării nonverbale va poposi, în zilele următoarele, la Arad.
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Primul curs de comunicare nonverbală din Oradea (II)  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:08 Ora de vară a Europei de Est