Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Modificarea legii referitoare la combaterea violenței în familie

Comunicat de presă

Modificarea legii referitoare la combaterea violenței în familie

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 9 decembrie 2015, cu unanimitate de voturi, un proiect de modificare a legii cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie, pe care l-am semnat în calitate de co-inițiator, alături de alți colegi din PNL, în sensul obținerii ordinului de protecție pentru persoanele abuzate, în maximum 72 de ore.

În trecut, acest ordin era remis într-un timp mult mai îndelungat, media fiind de 33 de zile, dar putând ajunge în unele cazuri și la 175 de zile. Asta în condițiile în care, conform statisticilor, o femeie din trei a fost lovită sau abuzată sexual și cele mai multe abuzuri au loc într-un cadru familial. Sărăcia și consumul de alcool sunt factori agravanți în manifestarea violenței domestice, dar adesea, ea nu ține nici de nivelul educației și nici de statutul social.
Modificarea legii e binevenită într-o societate în care fenomenul violenței domestice este foarte răspândit și excede statisticile pentru că multor femei le este rușine să vorbească despre asta sau să se ducă la medicul legist pentru certificat medico-legal deoarece se tem de eventualele repercusiuni din partea celui reclamat. Se constată și lipsa informației cu privire la drepturile și măsurile de protecție de care pot beneficia femeile. Unele rabdă  în mod constant violența și rămân alături de partenerul abuziv, permițând aceste abuzuri de dragul copiilor, fără să-și dea seama că în acest fel, induc în mintea acestora un model de comportament pe care și ei, la rândul lor, îl vor urma, chiar dacă acum îl detestă.
Pe de altă parte, emiterea mai rapidă a ordinului de restricție nu va rezolva toate problemele victimelor violenței domestice care se confruntă și cu lipsa unui număr suficient de adăposturi protejate și a consilierii specifice de care au mare nevoie.
Instituţiile implicate în combaterea violenţei, poliţia, instanţele de judecată, direcţiile judeţene de asistenţă socială şi protecţia copilului, trebuie să aplice legea în conformitate şi cu celeritate, pentru a preveni producerea de consecinţe mai grave şi pentru a proteja demnitatea şi sănătatea persoanei agresate.
E nevoie și de schimbarea mentalității în acest domeniu astfel încât toleranţa față de violenţa împotriva femeii să fie zero. Constatăm că acum, din păcate, adesea oamenii care sunt martori la anumite scene de violență nu intervin, cu atât mai puţin dacă le consideră dispute familiale.
Emiterea ordinului de restricție în 3 zile este un prim pas important și o încurajare pentru femeile care sunt victime ale violenței și îmi exprim speranța că el va fi urmat de alți pași concreți și de alocări bugetare pentru a acoperi nevoile enunțate mai sus și a reduce substanțial fenomenul violenței domestice.
Florica Cherecheș,
deputat PNL

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:15:31 Ora de vară a Europei de Est