Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De-acum revista ,,Curtea de la Argeș” o lecturăm și la Oradea

Ieri, am primit nr. 12 (61) pe decembrie

De-acum revista ,,Curtea de la Argeș” o lecturăm și la Oradea

Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei, ne-a ,,amenințat" în 5 noiembrie (2015) că nu va curge multă apă pe Crișul (cel) Repede până ne vom trezi cu colecția ultimilor patru ani de revistă (2012-2015).

Zis și făcut. Ieri (7 dec. 2015), am primit ultimele 10 numere care ne mai lipseau pentru ca formula celor patru ani să fie completă.
Vă mulțumim, domnule redactor-șef!
De-acum, Biblioteca Universității Agora este mai bogată, cu o revistă specială, ce se tipărește în orașul regal, la curtea distinsului academician Păun. Observăm, din start că ediția pe decembrie a ieșit în 32 de pagini. După știința noastră, în formatul său obișnuit, revista apare în 24 de pagini. Din editorial ne și edificăm că ,,Revista aniversează cinci ani de la apariția primului număr (decembrie 2010)"...
La mulți ani înainte, îi urăm noi din Vestul de vest al României!
În pagina a doua, în avem pe Domnul Eminescu, cu două articole din Timpul (din 27 februarie și 17 mai 1881); citindu-le astăzi, mai că am putea zice că au fost scrise ieri, în pregătirea aniversării a 10 ani de la înființarea Clubului  revistei ,,Curtea de la Argeș". Despre poezie, umanism și românitate scrie Horia Bădescu. ,,La ce bun poeții, în vremuri sărace? Ne-am putea întreba cu versul lui Holderlin. La ce bun poezia, atunci când niciodată n-a oprit un război, n-a vindecat o maladie, n-a umplut pântecul înfometaților și nici nu a stins setea cuiva?" Mihail Orzeață se leagă de forța de impact a  imaginii și dualismul mass-mediei. Ocupându-se (în serial) de reflecțiile despre Evanghelia după Luca, Cristian Bădiliță se întreabă Parabola fiului risipitor sau a tatălui iubitor? În Istoria de lângă noi, Ilie Ciurescu ne povestește cu lux de amănunte despre cea mai mare catastrofă ferovială din România (din 22 iulie 1962, ora 5.44), produsă în vecinătatea localității Chitila. Citind-o pe Constanța Vaida Haliță cu ,,Vămile pământului", liceenii de astăzi se vor întreba dacă nu fabulează cumva, dar în Post-scriptum, Dragoș Vaida (soțul, care are ultimul cuvânt în chestiune) ne lămurește citând un funcționar (bucureștean, fost prorector) la centrala UNESCO: ,,Ce poți face într-o țară de unde toată lumea dorea să plece?" În următoarele patru pagini  ne delectăm cu Podul de reviste, trecut cu brio, cu mult drag și sinceritate, de frații noștri de peste Prut, pentru a ajunge la distinsul academician Solomon Marcus, intervievat de Raia Rogac, care acum se ocupă de ,,identificarea aspectelor patologice din manualele școlare".  Ajuns la venerabila vârstă a celor 80 de veri (fiind născut în 19 august 1935), academicianul nostru (bihorean) Dumitru Radu Popescu (din Păușa) este aniversat în două pagini de Lucian Costache, și preluat în cea de-a treia (la mijlocul revistei) de Maria Mona Vâlceanu. De la general-locotenet Nicolae-Ionel Ciucă (intervievat de Nicolae Melinescu) aflăm că Armata s-a născut odată cu poporul. Preocupată de adevărul din cuvinte, Livia Fumurescu parcurge cartea lui Virgil Șerbu Cisteianu - Adevărul despre viața și moartea lui Nichita Stănescu. Despre romanul ,,Sacrificiul", al lui Mihai Diaconescu, Monica Dușan scrie că este romanul Marii Uniri, un roman frescă, un roman epopee, un roman total. Despre Cărți și autori se vorbește în cuprinsul a nu mai puțin de opt pagini (pag. 19-26); după care o luăm La pas prin satul global, cu Ion Pătrașcu și, mai apoi, ajungem și în Orizonturile SF ale lui Dan D. Farcaș și Mircea Opriță.
Și încălecai pe-o șa și vă îndemn să lecturați revista la adresa:  www.curteadelaarges.ro,
Ovidiu Dan 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:54 Ora de vară a Europei de Est