Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Dizabilitate-egalitate-normalitate-diversitate”

Întru schimbarea mentalităților

,,Dizabilitate-egalitate-normalitate-diversitate”

Sunt ca și noi. Fie că sunt adulți, fie că sunt copii, au aceleași dorințe, nevoi și idealuri, ne întâmpină cu aceleași zâmbete și lacrimi.

Ei sunt persoanele/ copiii cu dizabilități, a căror zi internațională se sărbătorește anual la 3 decembrie. Organizația Națiunilor Unite a hotărât în 1992 ca această dată să fie proclamată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Abia la 13 decembrie 2006, la sediul ONU, a fost adoptată Convenția Relativă a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități și semnată de 147 de țări. A intrat în vigoare la 3 mai 2008. Este văzută ca un instrument de aplicare a drepturilor oamenilor/ copiilor cu deficiențe mentale sau fizice.
În acest sens, să nu uităm că valorile cele mai importante pe care şcoala le poate oferi unui copil cu cerinţe educative speciale sunt ridicarea gradului de autonomie, precum şi socializarea.
Cu aceasta ocazie, Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir", Oradea a demarat, marți - 2 decembrie 2015, un amplu proiect tematic denumit ,,Dizabilitate-egalitate-normalitate-diversitate" inițiat și coordonat de profesor de  religie Diana Simona Nichita, având aportul conducerii unității, reprezentată de prof. dr. Viorica Popa și prof. Bauman Maria.
Proiectul tematic amintit anterior a avut ca temă ,,Dizabilitatea-egalitatea-normalitatea-diversitatea". În cadrul activității s-au explicat conceptul de dizabilitate, precum și termenii de handicap și deficiență.
Obiectivele activităţii: promovarea unor informaţii corecte despre deficienţe, cunoaşterea şi înţelegerea felului în care o deficienţă poate afecta copiii/ persoanele în cauză; sensibilizarea copiilor pentru ca ei să devină mai îngăduitori, mai deschişi în eventualitatea că vor întâlni deficienţe; sensibilizarea cadrelor didactice în relaţia de integrare cu elevii şcolii cu diferite deficienţe; dezvoltarea abilităţii la copii de a vedea „persoana" şi nu aspectele fizice cauzate de deficienţă; buna relaţionare socială în colectivul clasei de elevi; informare corectă, utilă în viaţă.
La activitate au participat elevii clasei a VIII-a B de la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir". Ca invitat a participat psiholog drd. Alin Crețu (Societatea Civilă de psihologie, Oradea - Bihor).
Activitatea a avut un rol important în schimbarea mentalității elevilor față de colegii lor cu anumite dizabilități, fapt remarcat de coordonatorii acțiunii, la finele acesteia.
Profesor,
Nichita Diana Simona

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:26 Ora de vară a Europei de Est