Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul ,,Asta-i datina străveche’’, ediția a VI-a

Vineri, la Teatrul ,,Regina Maria”

Festivalul ,,Asta-i datina străveche’’, ediția a VI-a

Asociaţia Pro Bambini din Oradea organizează vineri, 11 decembrie 2015, de la ora 17.00, la Teatrul Regina Maria, a VI-a ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou ,,Asta-i datina străveche''. Intrarea este liberă.

Festivalul va fi precedat de o paradă a portului popular pe traseul: Cetatea Oradea - Podul Dacia - Prefectura Bihor - Corso - Teatrul Regina Maria.
Proiectul se derulează din anul 2010, în perioada dinaintea Sărbătorilor de Crăciun şi urmăreşte promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor de Crăciun şi Anul Nou din întreaga ţară şi din afara ţării, precum şi sprijinirea ansamblurilor de copii şi tineri în preluarea, prelucrarea şi prezentarea folclorului autentic, dar şi un schimb multicultural şi interetnic.
Prin acest proiect, Asociaţia Pro Bambini doreşte să trasforme Oradea în capitala multiculturalităţii şi a tradiţiilor strămoşeşti.
Işi vor da concursul ansamblurile folclorice: ,,Gura Izvorului'', Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava; ,,Kozaciok'', Bălcăuţi, judeţul Suceava; ,,Prietenii Mariei'', Strâmtura, judeţul Maramureş; ,,Dansatorii de pe Someş", Iclod, județul Cluj; ,,Glanetaşul'', Târlişua, judeţul Bistriţa Năsăud; ,,Pui de răzeşi'', Vatra Dornei, judeţul Suceava; Berettyoujfalu Jozsef Attila Attalanos Iskola, Ungaria; ,,Apşiţa'' al Şcolii de Arte din Apşa de Jos, Ucraina; ,,Dacia'' al Şcolii Gimnaziale ,,Dacia'' Oradea; ,,Florile Bihorului'', Oradea; invitat special Grupul Vocal - Folcloric ,,Corinteii'' al Liceului de Arte, condus de prof. Aurica Bonţu.
Proiect co-finanţat de Consiliul Judeţean Bihor prin Direcţia Social Comunitară
Parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr'' Oradea, Colegiul Tehnic ,,Transilvania'' Oradea, Primăria Oradea și  
Sponsori: Selgros Cash & Carry, Restaurant Butoiul de Aur, Hotel Slavia, SC Constructorul Sălard SRL, DURAN'S, Arpad Kolozsi, SC ORAMAR SRL, Brutăria Dorbob, Restaurant Ciuperca, SC LEON SRL, European Drinks, Queen's Music Pub, Tipografia Treira, Avon Cosmetics, Hotel Nevis, Centrul de Fitness ,,ARS NOVA''
Contextul organizării festivalului
În zilele de astăzi când lupta pentru existență primează este necesar să readucem în conștiința oamenilor obiceiurile străbune. Acum când suntem înconjurați de modernism și renunțăm la tradiții și la valori culturale este imperios necesară animarea vieții culturale a orașului și antrenarea tinerelor talente în promovarea tradițiilor și obiceiurilor străbune, precum și formarea şi dezvoltarea dragostei pentru patrimoniul folcloric în rândul tinerilor și al adulților de diferite etnii.
Proiectul este cu atât mai mult justificat cu cât la eveniment vor participa grupuri care reprezintă diverse minorităţi naţionale (maghiari şi ucrainieni), promovând principiile europene care vizează toleranţa etnică şi dialogul intercultural.
De asemenea, este necesar un schimb cultural şi respect pentru valorile şi tradiţiile culturale din România.
Organizarea unui festival concurs, care are ca scop promovarea şi conservarea tradiţiilor şi care reuneşte grupuri din mai multe judeţe şi din afara ţării, este justificată prin contribuţia evenimentului la viaţa culturală a judeţului, cât pentru că  promovează un spirit competitiv în rândul copiilor, dar şi o cooperare între copii din mai multe judeţe.
Crina Dobocan,
preşedinte Asociaţia Pro Bambini (coordonator festival)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:14 Ora de vară a Europei de Est