Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Prima ediție a Târgului de Crăciun în Cetatea Oradea

Vineri, s-a deschis

Prima ediție a Târgului de Crăciun în Cetatea Oradea

Viceprimarul Huszar Istvan, city-managerul Eduard Florea şi directorul Mircea Oaie, de la Direcția Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea, au susținut miercuri, 2 decembrie 2015, o conferință de presă în care au anunțat evenimentele pregătite în acest an de municipalitate pentru Târgul de Crăciun.

Târgul de Crăciun 2015 este organizat de Primăria Municipiului Oradea pentru prima oară în Cetatea Oradea, în perioada 4 - 31 decembrie, în intervalul orar 12.00 - 21.00 (în zilele de luni până vineri, inclusiv) şi 10.00 - 21.00 (în zilele de sâmbătă şi duminică).
Conform detaliilor prezentate de către edilii orădeni, pentru acest târg municipalitatea pune la dispoziţia orădenilor programe variate, care să atragă toți membrii familiei.
În ultimele zile, la Cetate au fost amplasate 30 de căsuţe de lemn, în vederea comercializării de produse specifice de sărbători: produse alimentare tradiţionale, ciocolată de casă, turtă dulce, produse de patiserie, decoraţiuni şi cadouri de sărbători, aranjamente florale, felicitări şi suveniruri, vin şi pălincă naturală din fructe, precum şi altele.
Totodată, în cadrul târgului vor exista şi două zone comerciale în aer liber, rezervate alimentaţiei publice, precum şi două spaţii pentru prezentare şi comercializare de vin, unde vor fi prezente vinotecile Vura şi Millesime.
De asemenea, un spaţiu în aer liber, situat la intrarea în Cetate, în partea dreaptă, este alocat realizării unui târg de brazi. Un alt spaţiu în aer liber este prevăzut pentru jocuri gen carusel, trenuleţ pentru copii.
Tot în Cetate va fi amplasată ieslea, care în anii anteriori a fost așezată în Piaţa Unirii, în faţa Primăriei, reabilitarea ei fiind realizată și în acest an în colaborare cu studenții de la Universitatea Oradea, a menționat Mircea Oaie.
Târgul de Crăciun a debutat vineri, 4 decembrie, la ora 17, cu o paradă a cel puţin 250 de moşuleţi de la Liceul Greco-Catolic şi cu un spectacol de colinde susţinut de coruri teologice aparţinând mai multor confesiuni.
Municipalitatea a pregătit programe speciale și pentru copii, astfel încât copiii care vor veni la Târgul de Crăciun însoţiţi de părinţi sau de cadrele didactice vor putea să participe la Atelierele lui Moş Crăciun din cadrul Târgului, fiind organizate totodată și ateliere de creaţie mesteşugărești și pentru adulți.  Orarul acestora va fi afișat la intrarea în ateliere, părinții având posibilitatea de a programa copiii.
Tot în cadrul târgului, copiii vor putea să lase mesaje Moşului într-o urnă special amenajată pentru acest eveniment. Moş Crăciun va fi prezent la Târg în fiecare zi, între orele 17.00 - 20.00, de luni până vineri, sâmbăta între orele 12.00 - 15.00, iar în zilele de duminică între orele 16.30 - 19.30. Moşul va avea amenajat un spaţiu propriu, unde copiii îşi vor putea face fotografii şi vor putea interacţiona cu el.
Eduard Florea a spus că Primăria Municipiului Oradea a pregătit pentru acest Târg şi un program artistic de scenă, pentru fiecare zi a săptămânii, începând din 4 până în 24 decembrie. Programul artistic se desfăşoară cu începere de la ora 17.00, în fiecare după-amiază fiind deja planificate spectacole de colinde şi obiceiuri tradiţionale de Crăciun, cu participarea unor coruri teologice, a unor coruri liceale, a corurilor bisericeşti, a corurilor şi ansamblurilor folclorice, precum şi a unor interpreţi de muzică populară.
În acest eveniment sunt incluşi în jur de 40 de artişti individuali, dintre care amintim: Lavinia Chifor, Paula Lezeu, Andrei Dem, Andreea Suciu, Simona Cap, Romina Suciu, Violeta Gherman, Ioana Urs, Andreea Puşcaş, Adriana Ştiube, precum şi peste 30 de coruri, grupuri sau formaţii, precum Rock Filarmonica, Ansamblul Folcloric „Auşana", Ansamblul Folcloric „Nuntaşii Bihorului", Ansamblul Folcloric „Doruleţ" din Luncşoara, Ansamblul Folcloric „Codrenii Bihorului" din Roşia, Ansamblul Folcloric „Cununa de pe Criş" din Tilecuş, Ansamblul Folcloric „Florile Bihorului" şi Grupul Vocal „Florile Bihorului" de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, Corul Voces, Grupul Meda Music şi Grupul Vivere etc.
Invitatul de onoare al Târgului de Crăciun din Oradea este artistul Marius Ciprian Pop, care va urca pe scenă în seara zilei de 23 decembrie, în cadrul unui spectacol din care mai face parte Ansamblul Folcloric Lioara al Şcolii de Arte „Francisc Hubic".
Legat de acest eveniment, viceprimarul Huszar Istvan a menționat: "Mulțumesc pe această cale orădenilor școlilor, corurilor, artiștilor etc. care au răspuns în mod favorabil acestei inițiative și s-au înscris în programul târgului, un târg de Crăciun realizat de către orădeni, pentru orădeni. Sper ca acest eveniment să-şi atingă scopul propus și să aducă un strop de fericire și bucuria Crăciunului în sufletul orădenilor!"
Eduard Florea a menționat că, pentru prima dată în Oradea, vizitatorii târgului vor putea achiziționa și o cană specifică a Târgului de Crăciun, cu elementele decorative specifice, la un preț de 6 lei, iar cazul în care vor dori să guste și un vin fiert, acesta, împreună cu cana, va costa 10 lei.
În ziua de 24 decembrie, la orele amiezii, la Târg va sosi și Moş Crăciun, iar în data de 31 decembrie, tot în Cetate va fi organizat și Revelionul. (B.P.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prima ediție a Târgului de Crăciun în Cetatea Oradea.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 21:07:13 Ora standard a Europei de Est