Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Târgul meșterilor populari - ediția a XV-a

Vineri, sâmbătă și duminică, în parcul „Nicolae Bălcescu” din Oradea

Târgul meșterilor populari - ediția a XV-a

Muzeul Þării Crișurilor Oradea, în colaborare cu nu mai puțin de zece parteneri, între care: Consiliul județean Bihor, Primăria municipiului Oradea, Euroregiunea Bihor (România) – Hajdu-Bihar (Ungaria), Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Cultural Bihor... organizează, timp de trei zile (vineri-duminică, 18-20 iulie 2008), în parcul „Nicolae Bălcescu” din Oradea, cea de-a XV-a ediție a Târgului meșterilor populari, cu participarea a 105 meșteri populari vestiți (din România și Ungaria) în: olărit, prelucrarea lemnului, împletituri din papură și nuiele, ouă încondeiate, turtă dulce, icoane pe sticlă, icoane pe lemn, pictură naivă, măști, instrumente muzicale, cojocărit, țesături populare, podoabe țărănești, prelucrarea metalelor...

 Din respect pentru acești minunați meșteri, creatori de frumos artistic, păstrători ai unor vechi tradiții și obiceiuri, organizatorii le-a trecut numele în programul târgului, iar directorul Muzeului Tării Crișurilor, dl Aurel Chiriac, în cuvântul de deschidere rostit vineri (18 iulie), pe scena artiștilor, a adus un omagiu celor cinci meșteri populari (Viorel Achineț, din Avram Iancu, județul Alba, Mareș Porogeanu, din București, Irina Turda, din Săpânța - Maramureș, Constantin Vlădescu, din Câmpulung Mușcel – Argeș și Ioan Oancea – „al lui Gaborea”, din Budureasa - Bihor) care au trecut în eternitate de la ediția a XIV-a, de anul trecut (din 20-22 iulie 2007).
Sora Mariei Zapca (din Săpânța – Maramureș) intenționează să organizeze un asemenea târg în Italia
Ne-am bucurat să-i reîntâlnim, vineri și sâmbătă, pe unii dintre cei pe care i-am cunoscut la ediția de anul trecut: Teodor Codoban, din Lazuri de Roșia (și vioara sa cu goarnă, cu care a cântat și încântat din nou pe scena târgului), Floare Codoban (soția sa), Gheorghe Costea (profesorul de la Palatul Copiilor și Elevilor, Oradea) și Ioana Ștefan, titrata sa elevă în pictura icoanelor pe sticlă, Sergiu Savin, din Oradea, cu icoane pe lemn (și un artist al vorbelor meșteșugite, cu care nu te saturi să povestești), Dorina Hamza, din Drăgoteni-Remetea (apelată mereu la telefonul mobil de cei mici de-acasă), Nicolae Muntean (și fiul său), din Cugir, Alba, cu icoane pe sticlă și obiecte de cult din lemn, Maria Zapca, din Săpânța, Maramureș, cu vestitele cergi de Săpânța, și costume populare tradiționale - „cusute foarte mărunt, și având o culoare distinctivă, albastrul de Săpânța”...
Dumneaei ne-a povestit că are o soră în Italia care ar dori să organizeze, acolo, un asemenea târg, la care să-i invite pe meșterii populari din România, doritori să expună și în Italia.
Noi salutăm această inițiativă și îi dorim sorți de izbândă. Abia așteptăm ca evenimentul să se producă, iar noi să vă putem încânta cu imagini de la respectivul târg.
“Lioara”, de la Forst (Germania), la târg la Oradea
Spectacolul prezentat, vineri seara, pe scena târgului, a fost deschis de Ansamblul folcloric "Lioara" al Casei Tineretului din Oradea, condus de coregraful Mircea Dărăban, ansamblu care în perioada 25-29 iunie 2008, a reprezentat cu cinste România la festivalul internațional de folclor din localitatea Forst (Germania) – la "INTERNATIONAL FOLKLORE AVALANCHE 2008". Pe scena târgului, dansatorii, orchestra și soliștii vocali (Andra Crăciun, Ramona Florina Lucaciu și Alexandra Florentina Paina) au dansat și au cântat cum au știut mai bine, fiind răsplătiți cu aplauze. Ei au fost urmați de ansamblurile și soliștii vocali ai Casei de Cultură din Salonta (Ansamblul “Toldi” – de dansuri populare maghiare, și “Miorița” – ansamblu de dansuri populare românești, soliștii vocali: Cristina Precup, Darius Frese și Andrada Tulvan), și de alți soliști vocali: Dana Sabo, din Voivozi, și Ioana Urs, din Subpiatră.
Reprezentația de vineri seara urma să se încheie cu un recital extraordinar al familiei Petreuș (Ștefan și Andrei), din Maramureș.
Potrivit programului, sâmbătă și duminică, erau programați să urce pe scenă, sub “bagheta” maestrului coregraf Florea Crișu (“maestrul de ceremonii” și moderatorul manifestărilor): Ansamblul folcloric “Aușana”, din Aușeu, Ansamblul folcloric din Tilecuș, meșteri populari instrumentiști, Ansamblul folcloric Dumbrava”, din Bălnaca, Ansamblul folcloric ”Bărdăuța”, din Borod…
Merită să vă găsiți timp să treceți pe la târg în cele trei zile, chiar dacă nu v-ați propus să deschideți punga pentru a vă cumpăra suveniruri sau ceva de-ale gurii, chiar dacă o plăcintă cu brânză făcută de Lucreția și Aurel Flutur (din Chișcău) nu o găsiți decât la acest târg.
 (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Târgul meșterilor populari - ediția a XV-a.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:26:30 Ora standard a Europei de Est