Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Echipa liberală e pusă pe fapte mari în comuna Oșorhei

După 12 ani de administrație ... la relanti

Echipa liberală e pusă pe fapte mari în comuna Oșorhei

Se pare că cetățenii din Oșorhei au făcut o treabă deșteaptă când au votat schimbarea, alegându-și un nou primar, pentru că noua echipă, în frunte cu (doi Ioni pozitivi) Ioan Pop - primar, și Ioan Gligor-viceprimar, a demarat în forță, încă de la instalare.

Nu și-au propus consilierii și gospodarii primăriei să facă niciun fel de politică de partid, doar de amorul artei și a platformei liberale, ci să înfăptuiască treburi pe care cetățenii le tot așteaptă de vreo 12 ani. Pentru siguranța și respectul cetățeanului și a proprietății private, s-a trecut la o nouă orientare în ceea ce privește paza „obștească” și paza culturilor. După 15 iulie, începe să se simtă prezența lui Mircea Þicudean și a firmei sale de pază – S.C. „Spartan” (înarmată, motorizată și „blindată”), care a pornit cu dreptul în a controla totul și a pune ordine, luându-se de cei obișnuiți să șiutească de ici de colo, de peste tot, ca în țara lui Papură Vodă.
Cum primăria trebuie să fie oglinda gospodarilor care o conduc, s-a pornit la tăierea și înlăturarea bălăriilor din față și din spate, repararea gardului, vopsirea troiței, amenajarea spațiului verde și adunarea lemnelor gata tăiate, dar ascunse prin bălăriile înalte cât tractorul abandonat în curte. În clădirea părăsită, s-a gândit o compartimentare cât se poate de folositoare: sală de ședințe (și cununii), bibliotecă (pentru cărțile depozitate nesănătos în saci de plastic) și grupuri sanitare în care să nu se mai stea turcește ca odinioară. Lemnele recuperate și aranjate în magazie aproape că asigură căldura din primărie pentru la iarnă. În clădirea primăriei, la „mansardă” a fost amenajată ingenios și cu bani puțini o arhivă de toată frumusețea, o idee demnă de preluat de toate primăriile. Străzile asfaltate, dar ciuruite ca după război (strada mică din Oșorhei și cea din Alparea, precum și strada principală din Fughiu), într-o săptămână, au fost redate circulației civilizate. După 25 de ani de așteptare, în mai bine de o jumătate de oră, a fost desfundată canalizarea în Oșorhei, din pricina căreia apa le intra oamenilor în casă, dar nu prin țeava de la robinet. Din start, s-a gândit un nou orar și pentru funcționarii primăriei, avantajos pentru cetățeni. Astfel că la împărăție, ziua de lucru începe la ora 8.00 și se sfârșește la ora 20.00, de luni, până joi, inclusiv, iar vinerea, funcționarii stau până la ora 14.00. Altul este însă programul primarului și viceprimarului, care pot fi găsiți pe teren inclusiv în weekend, când doresc să se convingă de faptul că lucrurile încep să intre pe un făgaș normal, civilizat, în privința curățeniei în fața gospodăriilor, a ordinii și siguranței în afara localității.
Joi (17 iulie 2008), aflându-ne prin preajma primarului, am putut observa stilul său de muncă și de a vorbi cu cei care îi trec pragul cu varii probleme. Doi tineri au venit după un certificat de urbanism, dar cum nu există încă un P.U.G., a trebuit să-i încurajeze să revină după ce lucrurile vor prinde contur și în acest domeniu. În vocabularul noului primar nu există formulări de genul „Nu putem”, „nu se poate”, ci „încercăm”, „o rezolvăm”, „puțină răbdare și înțelegere”... Cu funcționarii primăriei o drege și din mers, nu neapărat în birou, lucrurile se discută și pe coridoare, iar unele acte se semnează chiar și în fața primăriei. Primarul nu s-a preocupat să-și procure covor roșu în birou, dar s-a interesat dacă directoarea școlii a ajuns cu proiectantul la școala din Alparea, dacă vicele a reușit să dea față cu Sorin Duma, inginerul proiectant, și dacă a perfectat o întâlnire pentru a doua zi (vineri, 18 iulie) cu reprezentantul de la drumuri naționale pentru noi reparații suprafețe izolate cu mixtură asfaltică tip BA-16.
Repararea școlilor, căminelor culturale și extinderea rețelei de apă
Ca să ne convingă de faptul că promisiunile electorale nu au rămas doar pe hârtie, iar faptele țin loc de vorbe, ne-a invitat pe teren, să vedem cele trei străzi rezolvate, termopanele și gardul școlii din Fughiu, termopanele și lucrarea aflată în execuție la școala din Alparea (unde se toarnă șapă în două săli de clasă). „La școala din Cheriu, lucrările vor începe luni (tot șapă și parchet melaminat – n.n.). În Felcheriu, dorim să extindem rețeaua de apă. Proiectul e deja în lucru. La căminul cultural din Fughiu vom face reparație capitală, ca și la Alparea, unde se lucrează la proiect. Canalizarea, un proiect de amploare și greutate, care necesită fonduri serioase, am cuprins-o pentru la anul, în februarie, până atunci, însă, vom demara negocierile și scoaterea la licitație a lucrărilor.
Una peste alta, văzând cum încep să se miște lucrurile, eu zic că am promis puțin din ceea ce vom realiza. Mă bucur că echipa de consilieri a înțeles ce vreau să fac și este alături de mine, chiar și adversarii politici dovedesc deschidere, și, cu siguranță, vor înțelege bunele noastre intenții și nu ne vor crea probleme în materializarea tuturor proiectelor, pentru binele cetățenilor și dezvoltarea comunei”, ne-a declarat primarul Ioan Pop, un gospodar bine intenționat, foarte popular, ferm, intransigent și de cuvânt, un carater puternic, bun organizator și deloc răzbunător, egoist sau răutăcios. (Ovidiu DAN)  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Echipa liberală e pusă pe fapte mari în comuna Oșorhei.    

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:52:26 Ora de vară a Europei de Est