Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Vă rog să mereți să colindați!”

Joi, un regal Ștefan Hrușcă la Era Park

,,Vă rog să mereți să colindați!”

Joi (3 decembrie 2015), am avut parte de un nou regal Ștefan Hrușcă sub cupola de la Era Park!

Îi mulțumim îngerului blond al Maramureșului și gazdelor bune pentru seara minunată, o adevărată seară de Crăciun, cu multe colinde și suflete deschise, când dezlănțuite, când arzând molcom în vibrațiile produse de vocea  și duhul lui de aur, de chitara sa fermecată, acompaniat la orgă în deplină armonie și cu o percuție liniștitoare.
Într-o exprimare neaoș maramureșeană, plăcută auzului, Hrușcă este un monument de sinceritate și de bunătate, exprimate cu nonșalanță, în graiul binecuvântat al colindelor. El este priceput, înțeles și gustat de toți, de la copii la tineri, de la adulți la cei mai în vârstă iubitori de tradiție, obiceiuri, dar și de Dumnezeu. Pentru că el cântă dumnezeiește, stârnind fiori. Hrușcă ne cântă și ne încântă, an de an, fiind un izvor dătător de frumos și de bine, de pace și liniște sufletească.
Să-l ascultăm cântând și grăind din tot sufletul său mare, cât o întreagă istorie:
,,Colindele acestea care ne-au petrecut zeci de ani, cred că de secole, cântările acestea ale noastre sunt atât de frumoase și de pătrunzătoare, încât nu cred că găsești în lume popoare care să aibă o așa frumusețe în melodii și în cuvintele pe care ai noștri străbuni le-au pus presărate pe portative. Faptul că aduceți copiii la astfel de spectacole sau recitaluri este un lucru îmbucurător. Asta înseamnă că nu se vor pierde aceste faine colinde ale noastre, vor fi duse mai departe.
(O, ce veste minunată; Deschide ușa, creștine!).
Ne-a bucurat Hrușcă și cu două cântece de-acasă. Nu se prea potrivește, dar aș îndrăzni să vă cânt două cântece pentru că în primăvară, am stat la Timișoara aproape o lună de zile și am înregistrat un album: ,,Cântece de-acasă" i-am zis; cântece pe care le știam din Maramureș și de prin Ardeal. Mi-au plăcut și le-am cântat în felul meu. V-aș cânta două cântări de-aicea și după aceea ne întoarcem la colinde.
(Săracă inima me(a); Io-s puiuț de moroșan)
Vă rog din toată inima, v-am colindat, vă rog să mereți să colindați, în Noaptea de Crăciun și-n a doua și a treia Noapte de Crăciun. Așe-i frumos la creștini. Mereți și colindați-vă părinții, neamurile, prietenii. Readuceți colindul la fereastra creștinilor Este cel mai frumos obicei creștinesc al nostru. Faceți acest lucru și vedeți ce bine vă simțiți tot anul. O să vă meargă bine. Colindați de Crăciun. Mereți și colindați în sate, în Oradea, peste tot, în Aleșd, oriunde. Mereți și colindați, ALTFEL, dacă nu să întâmplă asta, n-o să mai vin până la Oradea.
(Trei păstori; Cerul și pământul)
Mâine seară o să fiu la românii din Roma, în Italia. Dacă aveți rude, anunțați-le să vină să le colind. După aia o să am la Torino și mă întorc acasă, la Baia Mare și la Cluj. Trebuie să-i colind și pă ei, că așe-i frumos!
(Sculați, boieri mari; Noi umblăm și colindăm)
Mulțam fain(ă), Oradea! Sară minunată, parcă-i sara dă Crăciun; mulțam frumos!
C-am venit să-ți colindăm, Vestea Nașterii să-ți dăm, Soare luminos și Crăciun frumos! Gazdă, nu te supăra că suntem colindători, vestitori de sărbători.
E un public minunat la Oradea și o sară minunată! Mulțam faină celor de la Era Park, de-aici... Le mulțumesc din suflet că au crezut în mine și Dumneavoastră că-mi dați curajul să mă duc mai departe. Mulțam frumos!
Dacă o să vreți autografe, cu mare drag stau aici, ca și data trecută, până la ultimul. Cu drag o să iscălesc pe ce aveți, pe afișe, pe bilete... pe bilete nu (că nu s-au dat, a fost gratuit - n.n.), o să am niște poze, niște albume... Dacă nu, pur și simplu ne strângem în brațe și ne vedem la anu. Mulțam frumos, Oradea! Să fiți sănătoși! Să aveți parte de Sărbători fericite! (Că-i sara Crăciunului și-n casa românului) Mulțumesc mult, Oradea!"
Și noi îți mulțumim, dragul nostru colindător de mare suflet și de mare omenie, și te așteptăm și la anul să ne cânți și să ne încânți!
De-acum poate să-nceapă iarna, și să ningă mult!
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Vă rog să mereți să colindați!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:22:20 Ora standard a Europei de Est