Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Pentru noi, coloana vertebrală este și trebuie să rămână UNITATEA”

La 1 Decembrie, orădenii s-au adunat cu miile ,,în jurul soldatului eliberator”

,,Pentru noi, coloana vertebrală este și trebuie să rămână UNITATEA”

Marți, 1 Decembrie 2015, de Ziua Națională a României, orădenii s-au strâns în număr impresionant, câteva zeci de mii, după aprecierea oficialităților, în Parcul 1 Decembrie și în Piața Independenței din Oradea pentru a asista la ceremonia militară religioasă și la parada militară.

Manifestările au fost organizate de Instituția Prefectului  Județului Bihor și Garnizoana Oradea, fiind susținute de Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Oradea.
În ,,plutonul și garda oficială de onoare" a adunării  au luat loc oficialitățile municipiului și ale județului, deputați și senatori, conducători de instituții, înalte fețe bisericești, ofițeri activi și în rezervă ai Armatei și Poliției, alături de domnul prefect Claudiu Adrian Pop și primarul urbei, domnul inginer Ilie Bolojan. După ceremonialul militar, un sobor de preoți a săvârșit o slujbă de Te-Deum, înălțând rugăciuni către Dumnezeu pentru binecuvântarea României și a poporului român în Sfânta Zi Națională a tuturor românilor.
,,Există sentimente, există oameni cu conștiință"
Istoricul Viorel Faur a vibrat din nou și a însuflețit românii cu mesajul său convingător, niciodată politicianist, ci mustind de adevăr istoric și ancorat în realitatea vremurilor noastre; ca martor ocular, participant și făuritor al istoriei contemporane, Domnia sa ne-a dat explicații, lămuriri  în legătură cu originea acestei sărbători.
,,Sunt, mărturisesc, pătruns de emoție pentru că atâta lume a venit astăzi aici de 1 Decembrie. Probabil că niciodată nu au fost așa de mulți în jurul soldatului eliberator. Acest fapt este demonstrativ: există sentimente, există oameni cu conștiință"... Iar distinsul nostru istoric ne-a explicat cum și când s-a ajuns ca ziua de 1 Decembrie să devină Ziua Națională a tuturor românilor, subliniind o realitate: ,,pentru noi, coloana vertebrală este și trebuie să rămână UNITATEA"... idee care a fost reluată mai târziu și accentuată, devenind un adevăr memorabil  (ca și alte adevăruri): ,,întotdeauna necesitatea UNITĂȚII a fost motorul vieții lui"... Dacă de multe ori lăsăm lucrurile să treacă peste noi (acționând în copie sau în replică), ,,peste ideea de UNITATE nu trebuie să treacă numic. De aceea zic: Bravo nouă, celor de față și celor din toată țara, care au găsit timp să audă, să simtă și să vorbească despre evenimentele de la 1 Decembrie 1918", a adăugat îndrăgitul istoric.  Același Parlament din 1990 (din care a făcut parte și distinsul nostru istoric) a făurit în 1991 Constituția României, cea de-a treia Constituție a României, ,,puternică și valabilă" și astăzi, căreia i s-au mai adăugat unele elemente. ,,Și tot același Parlament, prin voința lui, a organizat o sesiune solemnă de 1 Decembrie la Alba Iulia, singura sesiune solemnă în cei 25 de ani. Personal m-am ocupat de organizarea acestei sesiuni solemne și am tipărit și o carte în 500 de exemplare... ca să rămână în timp o mărturie credibilă despre evenimentul aniversării solemne de către Parlamentul României", a conchis domnul prof. univ. dr. Viorel Faur.
1 Decembrie - ,,mare și unică zi de sărbătoare pentru toți românii"
Despre Ziua Națională a vorbit apoi, de la același microfon, dl prefect Claudiu Adrian Pop, care a spus: ,,1 Decembrie (2015), această mare și unică zi de sărbătoare pentru toți românii, înmănunchează speranțele tuturor la unison. Poate mai mult decât oricând, pentru consolidarea unei democrații reale și a unei societăți în care să triumfe principiile statului de drept. Este o zi care a încununat în mod fericit lupta poporului român pentru independență. Vreau să adresez mulțumiri ofițerilor și subofițerilor Armatei Române, tuturor soldaților, cadrelor active și celor aflate în rezervă, precum și veteranilor de război, continuatori ai celor care au luptat pentru ca noi astăzi să existăm ca stat național. .. Actul istoric desăvârșit la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia ne obligă pe noi toți să privim cu mare responsabilitate moștenirea politică și ideologică pe care o avem de la întemeietorii României Mari", a spus domnul prefect Claudiu Adrian Pop; a exprimat apoi gânduri ale lui Nicolae Iorga despre Unirea de la 1 Decembrie 1918 și a încheiat cu urarea de La mulți ani adresată României și românilor.
Au fost înmânate opt diplome de excelență
Potrivit obiceiului, și la această ediție, domnul prefect a înmânat drapelul național și câte o diplomă de excelență unor persoane cu rezultate remarcabile în activitate. Au primit diplome de excelență:  general de brigadă dr. Ioan Baș - inspector-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana, comisar-șef de poliție Marin Bondar - șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, colonel Ioan Huluban - inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean, colonel Grigore Morar - fost comandant al Garnizoanei Oradea, chestor de poliție dr. Liviu Popa, inspector-șef  al Inspectoratului  de Poliție Județean, colonel dr. Eduard Simion - director al Centrului de Excelență NATO, comisar-șef de poliție Ovidiu Stanciu - director al Școlii de Pregătire a Agenților de Poliție de Frontieră ,,Avram Iancu", precum și Formației corale General Traian Moșoiu.
După momentul artistic susținut de Corul General Traian Moșoiu, solist vocal, doamna Viorica Marc Bulzan și depunerea de coroane și jerbe la Statuia Ostașului Român, în Piața Independenței  s-a desfășurat parada militară cu personal și tehnică, mult așteptată de copii, dar nu numai.
La finalul ceremoniei militare, pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor au fost oferite aproximativ 2.700 de porții de fasole cu ciolan și ceai cald, iar la Hotel Continental, dl prefect Claudiu Adrian Pop a oferit o recepție de Ziua Națională a României.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (166 de poze), accesați Galeria foto: ,,Pentru noi, coloana vertebrală este și trebuie să rămână UNITATEA”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:48:56 Ora standard a Europei de Est