Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Apostolul tuturor românilor a fost sărbătorit cu mare cinste!

Sâmbătă și duminică, la Biserica Sf. Ap. Andrei din Oradea

Apostolul tuturor românilor a fost sărbătorit cu mare cinste!

Sâmbătă, 29 noiembrie 2015, la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Oradea, șapte preoți și un diacon au săvârșit Slujba Privegherii în cinstea sărbătorii Sfântului Apostol Andrei - apostolul tuturor românilor, ocrotitorul României și al acestui sfânt lăcaș, iar duminică, 12 preoți și un diacon au săvârșit slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie; iar în cinstea Zilei Naționale, a fost rostită o rugăciune de Te-Deum.

,,Apostolul Andrei este un model de felul în care trebuie să răspundem la chemarea lui Dumnezeu"
Sâmbătă, în cadrul Slujbei Privegherii a fost înconjurată biserica de trei ori, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Marius Bota din Gelu (Satu Mare).
,,Este o mare cinste și un moment de bucurie pentru noi să-l sărbătorim pe Sfântul Apostol Andrei, apostolul tuturor românilor, ocrotitorul României și al acestui sfânt lăcaș, un model de felul în care trebuie să răspundem la chemarea lui Dumnezeu, prin glasul clopotelor și al preoților; avem datoria de a-L urma pe Hristos. Întâlnindu-ne cu Hristos, viața noastră trebuie să se schimbe; avem datoria de a deveni urmași ai Apostolului Andrei; avem datoria de a deveni apostoli ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos", a conchis părintele Marius Bota.
,,Totdeauna, lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu!"
Cu acest îndemn și-a început părintele vicar Augustin Lucian cuvântul de învățătură pe care ni l-a pus la suflet la Sfânta Liturghie de duminică. Apoi ne-a supus atenției cazul celor doi frați Petru și Andrei, care, la chemarea Domnului, și-au lăsat familiile și L-au urmat pe Mântuitorul Iisus Hristos, deși nu le-a oferit nici ranguri și nici bogății... ,,Veniți, și-am să vă fac pescari de oameni". Andrei a ajuns ocrotitorul României și apostolul tuturor românilor. Referindu-se la Slujba Privegherii și la Acatistul Sfântului Apostol Andrei, părintele Augustin Lucian a ajuns și la minunea înălțării Bisericii Sf. Apostol Andrei, o lucrare bine plăcută lui Dumnezeu și binecuvântată de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. În altă ordine de idei, părintele a îndemnat orădenii să fie buni creștini, milostivi, jertfelnici și buni români, să  colinde, să-și ajute aproapele și să arboreze drapelele tricolore de Ziua Națională a României.
15 ani de la ctitoria Bisericii Sf. Apostol Andrei din Oradea
Duminică, la slujba Utreniei și la Sfânta Liturghie, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan au fost bucuroși și onorați să aibă alături 10 preoți și un diacon: pe părintele arhimandrit Ilieș Pantelimon de la Mănăstirea Rohia, părintele vicar Lucian Augustin, părinții Merce Lazăr din Petrileni, Krenek Alexandru din Cihei, Șandru Matei din Moisei (Maramureș), Șerban Petru din Târgu Mureș, Bura Nicolae din Băița, Bota Marius din Gelu (Satu Mare), Ioniță Călin din Groși și diaconu Botiș Dumitru de la Catedrala din Baia Mare (Maramureș).
În cuvântul de încheiere, părintele paroh Vasile Bota a multumit deopotrivă tuturor slujitorilor și credincioșilor, consilierilor și sponsorilor pentru buna organizare și rânduiala de sâmbătă și duminică, zile închinate Sfântului Apostol Andrei.
,,În acest an se împlinesc 15 ani de la ctitoria bisericii noastre: pe 18 iunie 2000, la Vecernia din ziua de Rusalii, s-a sfințit locul și s-a pus piatra de temelie a Bisericii Sfântul Apostol Andrei de către preafințitul Ioan, episcopul nostru".
La ceas aniversar, părintele vicar Vasile Bota a adresat mulțumiri tuturor celor care, într-un fel sau altul, au dat o mână de ajutor la ridicarea bisericii. Istoricul acestor ani de ctitorie a fost cuprins într-un album și o revistă, împreună cu gânduri și impresii exprimate de oameni de cultură care au vizitat în timp biserica, multe imagini cu icoane și nu numai, precum și gânduri ale unor enoriași. Tot cu acest prilej și tot în semn de mulțumire și prețuire a fost instituită o distincție de apreciere: Crucea Sfântului Apostol Andrei. La această primă ediție, înalta distincție a fost acordată arhitectului Dorel Cordoș, inginerului de rezistență Aurel Vecon, constructorului Petru Thira, pictorului bisericii, Remus Bradea, părintelui arhimandrit Pantelimon de la Rohia, unor personalități orădene care au sprijinit în mod deosebit construirea bisericii: dl Vasile Blaga, pe când era ministru de Interne, Ștefan Seremi și senatorul Popa Cornel, unor vrednici părinți slujitori, acum pensionari (părinții Nicolae Mara și Ioan Gudea), epitropului bisericii, Demian Florin, precum și baciului Mitru (pensionarul Hodișan Dumitru), care a cucerit constructorii cu hărnicia mâinilor sale.
La sfârșitul slujbei, enoriașilor li s-au oferit în dar câte un pliant cu biserica, o felie de cozonac de post și un pahar de vin.
La mulți ani, tuturor celor care își sărbătoresc onomastica de Ziua Sfântului Apostol Andrei.
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (121 de poze), accesați Galeria foto: Apostolul tuturor românilor a fost sărbătorit cu mare cinste!         

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 18:05:37 Ora standard a Europei de Est