Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii și dascălii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” au sărbătorit 25 de ani de har și binecuvântare

Joi, vineri și duminică,

Elevii și dascălii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” au sărbătorit 25 de ani de har și binecuvântare

Joi, vineri și duminică (26, 27 și 29 noiembrie 2015), elevii și dascălii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel" din Oradea au sărbătorit 25 de ani de har și binecuvântare, în cadrul a trei capele speciale.

Joi, la ora 11.00, la Biserica Creștină ,,Emanuel" au avut o Capelă specială, dedicată aniversării a 25 de ani de existență a liceului, elevii din ciclul primar, la care au participat părinți și bunici, cu un invitat special, pastorul Alex Troie. Seara, elevii claselor a XI-a A și B și foști absolvenți au avut un program special de închinare, dedicat aceluiași eveniment aniversar.
Vineri, la Biserica Creștină ,,Emanuel", s-a ținut Capela specială oficială, la care au participat oficialități ale municipiului și județului, foști profesori, actuali profesori și elevi, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Oradea și ai Consiliului Local, ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor și ai Casei Corpului Didactic Bihor, directori de colegii și licee din Oradea și Ștei, de școli gimnaziale și grădinițe, precum și părinți, iar duminică, între orele 10-12, s-a desfășurat cea de-a treia Capelă specială dedicată aniversării unui sfert de veac de existență a Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel",  cu participarea Corului liceului, Corului profesorilor din liceu, a unor foști absolvenți, având ca invitați directori de licee baptiste din țară.
Un asemenea eveniment trebuie să rămână ,,o piatră de aducere aminte"
În deschiderea Capelei speciale (oficiale) de vineri, directorul Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel", domnul profesor Iosif Curta, a adresat mulțumiri distinșilor invitați și colegilor din unitățile de învățământ bihorene prezenți la eveniment, foștilor profesori și părinților elevilor. Din cuvântul domniei sale am reținut câteva idei și considerații referitoare la mesajul și misiunea școlii, în general și ale celei creștine, în special. ,,Consider că un asemenea eveniment trebuie să rămână ,,o piatră de aducere aminte" pentru generația prezentă și viitoare, deoarece această instituție de învățământ face parte din mulțimea nenumărată a minunilor dumnezeiești, o împlinire a făgăduințelor Lui față de copiii Săi. Psalmul 138:2 explică așa de frumos sentimentul de recunoștință, astfel: ,,Mă închin în Templul Tău cel sfânt și laud Numele Tău pentru bunătatea și credincioșia Ta, căci Ți s-a mărit faima prin împlinirea făgăduințelor Tale"... O școală creștină presupune nu numai aprofundarea științelor la cel mai înalt standard, ci și o abordare creștină a predării materiilor, o apropiere de sufletul copiilor o dăltuire continuă de caractere cristice... Contextul ecumenic și secular al erei în care trăim ne obligă imperios la a ne păstra identitatea și a promova o credință sănătoasă și statornică în rândul tinerilor. De aceea pledăm pentru păstrarea specificului confesional în școala noastră, dar și pentru predarea și studierea Bibliei în școlile publice.
În cartea proverbelor găsim următorul îndemn: ,,Învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, și, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea", a mai spus domnul director. Fără a face un bilanț și a intra în date și cifre, domnul director a punctat doar faptul că la ora actuală, în instituția pe care o conduce, în cele 32 de formațiuni: șase grupe de grădiniță, 10 clase primare, opt gimnaziale și opt liceale, sunt cuprinse 957 de suflete, iar în cei 25 de ani de liceu, au absolvit 1.221 de liceeni în 44 de clase. Domnia sa a mai făcut vorbire despre etosul școlii creștine, despre formarea, promovarea și transmiterea valorilor din generație în generație. În luările de cuvânt, distinșii invitați (arhitect Cristian Pușcaș, consilier local și fost elev al liceului, doamna decan Floare Chipea, domnul inspector școlar general Alin Novac-Iuhas, doamna deputat Florica Cherecheș, domnul dr. Gheorghe Carp, pastorul dr. Paul Negruț - rectorul Universității ,,Emanuel" și pastorul Petru Vidu) au apreciat nivelul înalt la care se face intrucție și educație la Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel", numele (și renumele) făurit în cei 25 de ani, ,,selecția corectă, educația corectă și voința de a fi întotdeauna primii", ,,buna pregătire și comportare, seriozitatea și etica absolvenților săi", ,,bulgării de aur, șlefuirea fină a caracterelor, prietenia și consilierea, încurajarea și insuflarea încrederii", ,,morala creștină și modul profesionist de a face lucrurile". Pildele și îndemnurile au avut același numitor comun și aceeași direcție: de a privi în sus și de a visa, de a munci cu conștiinciozitate și dăruire pentru realizarea visurilor și țelurilor înalte, pentru că, vorba aceea: ,,încotro te uiți, într-acolo tinzi să te îndrepți".
,,Ne uităm spre Dumnezeu, ca să ne putem ridica tot mai sus"
În rugăciunile înălțate la început și la sfârșit de către pastorii Dorin Hnatiuc și Florin Negruț, dar și în alocuțiunile celorlalți doi pastori, Paul Negruț și Petru Vidu au fost invocate lucrarea biruitoare și binecuvântarea Tatălui Ceresc.
,,Ne uităm spre Dumnezeu, ca să ne putem ridica tot mai sus. La 25 de ani, îi mulțumim celui care este sus, Tatălui nostru Ceresc pentru binecuvântarea acestui liceu" (rectorul Paul Negruț).
,,Îi mulțumim din toată inima Dumnezeului nostru și-l slăvil pe El. Lui îi datorăm această școală. Lui îi datorăm ceea ce trăim astăzi. În toate liceele se învață despre creație. Aici se învață și despre Creator... Aici, cuvântul lui Dumnezeu este cel care schimbă viețile. Emanuel înseamnează Dumnezeu este cu noi" (pastorul Petru Vidu).
La mulți ani, dragi elevi și stimați slujitori ai învățământului și ai bisericii!
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii și dascălii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” au sărbătorit 25 de ani de har și binecuvântare. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:21:50 Ora de vară a Europei de Est