Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Elevii și dascălii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” au sărbătorit 25 de ani de har și binecuvântare

Joi, vineri și duminică,

Elevii și dascălii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” au sărbătorit 25 de ani de har și binecuvântare

Joi, vineri și duminică (26, 27 și 29 noiembrie 2015), elevii și dascălii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel" din Oradea au sărbătorit 25 de ani de har și binecuvântare, în cadrul a trei capele speciale.

Joi, la ora 11.00, la Biserica Creștină ,,Emanuel" au avut o Capelă specială, dedicată aniversării a 25 de ani de existență a liceului, elevii din ciclul primar, la care au participat părinți și bunici, cu un invitat special, pastorul Alex Troie. Seara, elevii claselor a XI-a A și B și foști absolvenți au avut un program special de închinare, dedicat aceluiași eveniment aniversar.
Vineri, la Biserica Creștină ,,Emanuel", s-a ținut Capela specială oficială, la care au participat oficialități ale municipiului și județului, foști profesori, actuali profesori și elevi, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Oradea și ai Consiliului Local, ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor și ai Casei Corpului Didactic Bihor, directori de colegii și licee din Oradea și Ștei, de școli gimnaziale și grădinițe, precum și părinți, iar duminică, între orele 10-12, s-a desfășurat cea de-a treia Capelă specială dedicată aniversării unui sfert de veac de existență a Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel",  cu participarea Corului liceului, Corului profesorilor din liceu, a unor foști absolvenți, având ca invitați directori de licee baptiste din țară.
Un asemenea eveniment trebuie să rămână ,,o piatră de aducere aminte"
În deschiderea Capelei speciale (oficiale) de vineri, directorul Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel", domnul profesor Iosif Curta, a adresat mulțumiri distinșilor invitați și colegilor din unitățile de învățământ bihorene prezenți la eveniment, foștilor profesori și părinților elevilor. Din cuvântul domniei sale am reținut câteva idei și considerații referitoare la mesajul și misiunea școlii, în general și ale celei creștine, în special. ,,Consider că un asemenea eveniment trebuie să rămână ,,o piatră de aducere aminte" pentru generația prezentă și viitoare, deoarece această instituție de învățământ face parte din mulțimea nenumărată a minunilor dumnezeiești, o împlinire a făgăduințelor Lui față de copiii Săi. Psalmul 138:2 explică așa de frumos sentimentul de recunoștință, astfel: ,,Mă închin în Templul Tău cel sfânt și laud Numele Tău pentru bunătatea și credincioșia Ta, căci Ți s-a mărit faima prin împlinirea făgăduințelor Tale"... O școală creștină presupune nu numai aprofundarea științelor la cel mai înalt standard, ci și o abordare creștină a predării materiilor, o apropiere de sufletul copiilor o dăltuire continuă de caractere cristice... Contextul ecumenic și secular al erei în care trăim ne obligă imperios la a ne păstra identitatea și a promova o credință sănătoasă și statornică în rândul tinerilor. De aceea pledăm pentru păstrarea specificului confesional în școala noastră, dar și pentru predarea și studierea Bibliei în școlile publice.
În cartea proverbelor găsim următorul îndemn: ,,Învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, și, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea", a mai spus domnul director. Fără a face un bilanț și a intra în date și cifre, domnul director a punctat doar faptul că la ora actuală, în instituția pe care o conduce, în cele 32 de formațiuni: șase grupe de grădiniță, 10 clase primare, opt gimnaziale și opt liceale, sunt cuprinse 957 de suflete, iar în cei 25 de ani de liceu, au absolvit 1.221 de liceeni în 44 de clase. Domnia sa a mai făcut vorbire despre etosul școlii creștine, despre formarea, promovarea și transmiterea valorilor din generație în generație. În luările de cuvânt, distinșii invitați (arhitect Cristian Pușcaș, consilier local și fost elev al liceului, doamna decan Floare Chipea, domnul inspector școlar general Alin Novac-Iuhas, doamna deputat Florica Cherecheș, domnul dr. Gheorghe Carp, pastorul dr. Paul Negruț - rectorul Universității ,,Emanuel" și pastorul Petru Vidu) au apreciat nivelul înalt la care se face intrucție și educație la Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel", numele (și renumele) făurit în cei 25 de ani, ,,selecția corectă, educația corectă și voința de a fi întotdeauna primii", ,,buna pregătire și comportare, seriozitatea și etica absolvenților săi", ,,bulgării de aur, șlefuirea fină a caracterelor, prietenia și consilierea, încurajarea și insuflarea încrederii", ,,morala creștină și modul profesionist de a face lucrurile". Pildele și îndemnurile au avut același numitor comun și aceeași direcție: de a privi în sus și de a visa, de a munci cu conștiinciozitate și dăruire pentru realizarea visurilor și țelurilor înalte, pentru că, vorba aceea: ,,încotro te uiți, într-acolo tinzi să te îndrepți".
,,Ne uităm spre Dumnezeu, ca să ne putem ridica tot mai sus"
În rugăciunile înălțate la început și la sfârșit de către pastorii Dorin Hnatiuc și Florin Negruț, dar și în alocuțiunile celorlalți doi pastori, Paul Negruț și Petru Vidu au fost invocate lucrarea biruitoare și binecuvântarea Tatălui Ceresc.
,,Ne uităm spre Dumnezeu, ca să ne putem ridica tot mai sus. La 25 de ani, îi mulțumim celui care este sus, Tatălui nostru Ceresc pentru binecuvântarea acestui liceu" (rectorul Paul Negruț).
,,Îi mulțumim din toată inima Dumnezeului nostru și-l slăvil pe El. Lui îi datorăm această școală. Lui îi datorăm ceea ce trăim astăzi. În toate liceele se învață despre creație. Aici se învață și despre Creator... Aici, cuvântul lui Dumnezeu este cel care schimbă viețile. Emanuel înseamnează Dumnezeu este cu noi" (pastorul Petru Vidu).
La mulți ani, dragi elevi și stimați slujitori ai învățământului și ai bisericii!
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii și dascălii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” au sărbătorit 25 de ani de har și binecuvântare. 

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:24:51 Ora standard a Europei de Est